Danie, ktre odkry?am zupe?nie przypadkiem przegl?daj?c lodwk?. Kiedy zrobi?am je pierwszy raz, poczu?am si? jak w tej scenie w g?upich filmach, kiedy kujonowaty ch?opak w szkole pierwszy raz widzi najpi?kniejsz? cheerleaderk? i od razu si? w niej zakochuje – widzi j? w zwolnionym tempie, ptaki ?piewaj?, przed oczami ma plamy w kszta?cie serc… Tak, to poczu?am do tych frytek zapiekanych z mi?sem. Serio. Od tego czasu powtrzy?am te pyszno?ci jakie? 4 razy i uzna?am, ?e nie mog? nie podzieli? si? ze ?wiatem moim odkryciem.
Sk?adniki:
Pieczone frytki:
Ziemniaki
Oliwa z oliwek
S?odka papryka
Sl
Zio?a prowansalskie
Sos pomidorowy:
2 pomidory
1 ma?a cebula (lub p? du?ej)
1-2 z?bki czosnku
Sl
Chilli w p?atkach
Bazylia
Oregano
S?odka papryka
Oliwa
Pieczone mi?so z TEGO przepisu (wieprzowina) lub z TEGO przepisu (kaczka)
Czarna lub czerwona fasola w puszcze
?wie?a kolendra
Pomidor
Ser – polecam ple?niowy np. gorgonzola, lub – w ?agodniejszej wersji – capri, lub tarty Czedar
Sos pomidorowy
Robimy tak samo, jak w przepisie na pizz? – w rondelku z dnem do sma?enia rozgrzewamy ?y?k? oliwy, wrzucamy pokrojon? w kosteczk? cebulk?, podsma?amy, dodajemy przyprawy i rozgnieciony bokiem no?a czosnek, podsma?amy. Dorzucamy pokrojone w kostk? pomidory, dusimy kilka minut pod przykryciem i blendujemy wszystko na g?adko.
Pieczone frytki
Ziemniaki kroimy na kszta?t frytek, wrzucamy do miski, polewamy oliw? z oliwek (nie za du?o!), posypujemy przyprawami. Mieszamy ca?o?? w misce tak by wszystkie frytki by?y pokryte oliw? i mieszank? przypraw. Na blach? wyk?adamy papier do pieczenia, na ktrym rozrzucamy frytki (tak by nie le?a?y jedna na drugiej). Wk?adamy do rozgrzanego na 180-200 stopni pieca na 15-20 minut. O tym kiedy s? gotowe powie wam ich kolor i zapach. Wychodz? zawsze, s? znacznie lepsze i zdrowsze ni? takie sma?one w g??bokim t?uszczu, ?wietnie pasuj? jako dodatek do wielu da?.
#HotBowl
W ma?ym naczyniu ?aroodpornym umieszczamy 2 garstki frytek, na nich ok 2-3 ?y?ki poszarpanego mi?sa (np. pulled pork). Na ?rodku dodajemy dwie du?e ?y?ki sosu pomidorowego i kilka kawa?kw sera. Z boku dodajemy du?? ?y?k? fasoli (op?ukanej i ods?czonej). Wk?adamy do pieca rozgrzanego na 180 stopni na 10-15 minut (a? ser si? dobrze rozpu?ci a fasola pop?ka).
Po wyj?ciu dodajemy pokrojonego w kosteczk? ?wie?ego pomidora i du?? ilo?? kolendry (je?li kto? nie przepada – ?mia?o mo?e zast?pi? bazyli?). Gotowe! 100% #comfortfood, idealne danie w stylu meksyka?skim na kacowe ?niadanie, syty obiad czy kolacj? po ci??kim dniu. Mo?e i niezbyt dietetyczne, ale za to pyszne tak, ?e warte grzechu.