Najprostsza i najlepsza pasta z o?miornic?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8952.jpg

Jako ?e social media bezlito?nie w k?ko przypominaj? mi ?e w poprzednich latach o tej porze roku cz?sto byli?my w Portugalii lub na Kanarach, a sytuacja z koronawirusem niestety nie napawa optymizmem w kontek?cie planowania wakacji, postanowili?my zrobi? sobie Hiszpani? w domu 🙂

Ja wiem, ?e dla wielu osb to mo?e brzmie? egzotycznie, mo?e si? wydawa? ?e to jest jakie? bardzo skomplikowane danie. Wiem te?, ?e wielu osobom mo?e si? kojarzy? bardzo drogo, cho?by s?dz?c po porcjach za male?ki kawa?ek macki w restauracjach. Nic bardziej mylnego – w marketach mo?na trafi? niemro?one macki o?miornicy w naprawd? przyst?pnej cenie – mi si? uda?o dosta? po 28 z? za kilogram, czyli dla porwnania np. po?ow? taniej ni? ?oso?. A naprawd? warto! Przygotowanie jej tak jak robi si? to w Hiszpanii – czyli z oliw? i czosnkiem – jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie ?adnych umiej?tno?ci! Jedynie troch? czasu.

Sk?adniki:
600-700 gr macek o?miornicy
3-4 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek
Czarny pieprz
Kolendra lub pietruszka
Makaron, np. linguine
Ser typu parmezan

Polecam kupi? same macki, ale je?li kupicie ca?? o?miornic? (np. w Biedronce bywa w bardzo sensownej cenie mro?ona w ca?o?ci) – nale?y j? oczy?ci? i usun?? „twardy” ?rodek.

Macki kroimy w ok. 3 cm kawa?ki, wrzucamy do rondelka. Nie solimy! O?miornica jest s?ona sama z siebie, bo pochodzi ze s?onej wody. Do o?miornicy wrzucamy rozgniecione bokiem no?a z?bki czosnku (razem z ?upinami) i zalewamy ok 4-5 ?y?kami oliwy z oliwek. Mieszamy i wstawiamy na minimalny ogie?. Pod szczelnym przykryciem dusimy ok 1,5 godziny.

Po tym czasie otrzymamy mi?kkie kawa?ki o?miornicy w aromatycznym, czosnkowym sosie. Ju? w takiej formie mo?na to zje?? np. z bagietk? jak gulasz.

Je?li jednak chcecie wjecha? na wy?szy level – gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron al dente. Wrzucamy go do o?miornicy z sosem (warto wcze?niej wyj?? ?upiny z czosnku), gotujemy razem 2-3 minuty mieszaj?c. Na talerzu posypujemy du?? ilo?ci? czarnego pieprzu, startym serem i dodajemy kolendr? lub pietruszk? – co kto lubi. Takie danie jest pyszne, wydajne i robi ogromne wra?enie – a przy tym jest naprawd? proste i nie wymaga du?ego nak?adu pracy. O?miornic? mo?na przygotowa? np. dzie? wcze?niej, a po??czy? z makaronem kolejnego dnia, tu? przed podaniem. Idealne na randk? czy spotkanie ze znajomymi 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8915.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8916.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8917.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8918.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8919.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8920.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8922.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8923.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8924.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8925.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8926.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8927.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8928.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8929.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8930.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8931.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8933.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8934.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8936.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8937.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8938.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8939.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8940.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8942.jpg
 

?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8948.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8949.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8950.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8951.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8952.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8953.jpg

One Comment Add yours

  1. Kuba pisze:

    Jak mo?na doda? parmezan do o?miornicy????? to cos w stylu jedzenia pizzy z sosem czosnkowym te danie nie ma przez to nic wsplnego z w?osk? pasta. Ortodoksyjni W?osi mogliby za takie co? wyprosi? z restauracji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *