Jako ?e social media bezlito?nie w k?ko przypominaj? mi ?e w poprzednich latach o tej porze roku cz?sto byli?my w Portugalii lub na Kanarach, a sytuacja z koronawirusem niestety nie napawa optymizmem w kontek?cie planowania wakacji, postanowili?my zrobi? sobie Hiszpani? w domu 🙂
Ja wiem, ?e dla wielu osb to mo?e brzmie? egzotycznie, mo?e si? wydawa? ?e to jest jakie? bardzo skomplikowane danie. Wiem te?, ?e wielu osobom mo?e si? kojarzy? bardzo drogo, cho?by s?dz?c po porcjach za male?ki kawa?ek macki w restauracjach. Nic bardziej mylnego – w marketach mo?na trafi? niemro?one macki o?miornicy w naprawd? przyst?pnej cenie – mi si? uda?o dosta? po 28 z? za kilogram, czyli dla porwnania np. po?ow? taniej ni? ?oso?. A naprawd? warto! Przygotowanie jej tak jak robi si? to w Hiszpanii – czyli z oliw? i czosnkiem – jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie ?adnych umiej?tno?ci! Jedynie troch? czasu.
Sk?adniki:
600-700 gr macek o?miornicy
3-4 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek
Czarny pieprz
Kolendra lub pietruszka
Makaron, np. linguine
Ser typu parmezan
Polecam kupi? same macki, ale je?li kupicie ca?? o?miornic? (np. w Biedronce bywa w bardzo sensownej cenie mro?ona w ca?o?ci) – nale?y j? oczy?ci? i usun?? „twardy” ?rodek.
Macki kroimy w ok. 3 cm kawa?ki, wrzucamy do rondelka. Nie solimy! O?miornica jest s?ona sama z siebie, bo pochodzi ze s?onej wody. Do o?miornicy wrzucamy rozgniecione bokiem no?a z?bki czosnku (razem z ?upinami) i zalewamy ok 4-5 ?y?kami oliwy z oliwek. Mieszamy i wstawiamy na minimalny ogie?. Pod szczelnym przykryciem dusimy ok 1,5 godziny.
Po tym czasie otrzymamy mi?kkie kawa?ki o?miornicy w aromatycznym, czosnkowym sosie. Ju? w takiej formie mo?na to zje?? np. z bagietk? jak gulasz.
Je?li jednak chcecie wjecha? na wy?szy level – gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron al dente. Wrzucamy go do o?miornicy z sosem (warto wcze?niej wyj?? ?upiny z czosnku), gotujemy razem 2-3 minuty mieszaj?c. Na talerzu posypujemy du?? ilo?ci? czarnego pieprzu, startym serem i dodajemy kolendr? lub pietruszk? – co kto lubi. Takie danie jest pyszne, wydajne i robi ogromne wra?enie – a przy tym jest naprawd? proste i nie wymaga du?ego nak?adu pracy. O?miornic? mo?na przygotowa? np. dzie? wcze?niej, a po??czy? z makaronem kolejnego dnia, tu? przed podaniem. Idealne na randk? czy spotkanie ze znajomymi 🙂
Jak mo?na doda? parmezan do o?miornicy????? to cos w stylu jedzenia pizzy z sosem czosnkowym te danie nie ma przez to nic wsplnego z w?osk? pasta. Ortodoksyjni W?osi mogliby za takie co? wyprosi? z restauracji