Najprostsza i najlepsza pasta z ośmiornicą

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8952.jpg

Jako że social media bezlitośnie w kółko przypominają mi że w poprzednich latach o tej porze roku często byliśmy w Portugalii lub na Kanarach, a sytuacja z koronawirusem niestety nie napawa optymizmem w kontekście planowania wakacji, postanowiliśmy zrobić sobie Hiszpanię w domu 🙂

Ja wiem, że dla wielu osób to może brzmieć egzotycznie, może się wydawać że to jest jakieś bardzo skomplikowane danie. Wiem też, że wielu osobom może się kojarzyć bardzo drogo, choćby sądząc po porcjach za maleńki kawałek macki w restauracjach. Nic bardziej mylnego – w marketach można trafić niemrożone macki ośmiornicy w naprawdę przystępnej cenie – mi się udało dostać po 28 zł za kilogram, czyli dla porównania np. połowę taniej niż łosoś. A naprawdę warto! Przygotowanie jej tak jak robi się to w Hiszpanii – czyli z oliwą i czosnkiem – jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności! Jedynie trochę czasu.

Składniki:
600-700 gr macek ośmiornicy
3-4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Czarny pieprz
Kolendra lub pietruszka
Makaron, np. linguine
Ser typu parmezan

Polecam kupić same macki, ale jeśli kupicie całą ośmiornicę (np. w Biedronce bywa w bardzo sensownej cenie mrożona w całości) – należy ją oczyścić i usunąć „twardy” środek.

Macki kroimy w ok. 3 cm kawałki, wrzucamy do rondelka. Nie solimy! Ośmiornica jest słona sama z siebie, bo pochodzi ze słonej wody. Do ośmiornicy wrzucamy rozgniecione bokiem noża ząbki czosnku (razem z łupinami) i zalewamy ok 4-5 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i wstawiamy na minimalny ogień. Pod szczelnym przykryciem dusimy ok 1,5 godziny.

Po tym czasie otrzymamy miękkie kawałki ośmiornicy w aromatycznym, czosnkowym sosie. Już w takiej formie można to zjeść np. z bagietką jak gulasz.

Jeśli jednak chcecie wjechać na wyższy level – gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron al dente. Wrzucamy go do ośmiornicy z sosem (warto wcześniej wyjąć łupiny z czosnku), gotujemy razem 2-3 minuty mieszając. Na talerzu posypujemy dużą ilością czarnego pieprzu, startym serem i dodajemy kolendrę lub pietruszkę – co kto lubi. Takie danie jest pyszne, wydajne i robi ogromne wrażenie – a przy tym jest naprawdę proste i nie wymaga dużego nakładu pracy. Ośmiornicę można przygotować np. dzień wcześniej, a połączyć z makaronem kolejnego dnia, tuż przed podaniem. Idealne na randkę czy spotkanie ze znajomymi 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8915.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8916.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8917.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8918.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8919.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8920.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8922.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8923.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8924.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8925.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8926.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8927.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8928.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8929.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8930.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8931.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8933.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8934.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8936.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8937.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8938.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8939.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8940.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8942.jpg
 


Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8948.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8949.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8950.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8951.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8952.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp8953.jpg

One Comment Add yours

  1. Kuba pisze:

    Jak można dodać parmezan do ośmiornicy????? to cos w stylu jedzenia pizzy z sosem czosnkowym… te danie nie ma przez to nic wspólnego z włoską pasta. Ortodoksyjni Włosi mogliby za takie coś wyprosić z restauracji…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *