Gulasz wo?owy a’la w?gierski

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5107.jpg

Co prawda do jesieni jeszcze chwila, ale jako? tak wieczorami ju? miewam ochoty na te ciep?e, jesienne, jednogarnkowe dania. Zw?aszcza, ?e wbrew pozorom taki gulasz z chudej wo?owiny jest do?? dietetyczny, zw?aszcza z dodatkiem w postaci kaszy.

Z ciekawostek – wszystkie sk?adniki do dania – warzywa i mi?so – kupi?am na bazarku. Zap?aci?am za nie ok 23 z?otych (samo mi?so 18). Wyszed? mi z tego obiad na 2 dni dla dwch osb, czyli oko?o 6 z? za porcj?. 6 z? za porcj? dania z dobrej jako?ci wo?owin?, czyli jednym z najdro?szych mi?s. Przemy?lcie to 🙂

Sk?adniki:
Ok. 300-400 g rostbefu wo?owego
1 marchewka
1 papryka czerwona
3 ma?e cebule lub 2 du?e
4 li?cie laurowe
Ok 8 kulek ziela angielskiego
P? szklanki bia?ego p?wytrawnego wina
Szczypta cynamonu
P? ?y?eczki s?odkiej papryki
Sl, pieprz
Dwie du?e szczypty pieprzu kaje?skiego lub ostrej papryki
Ok. 0,5 szklanki wody
ok 300-400 ml bulionu (warzywny lub mi?sny, np. z tego przepisu)
Ok. 2 ?y?ki m?ki pszennej
Oliwa z oliwek
2 szczypty oregano i 2 szczypty tymianku (doda?am troch? ?wie?ego i troch? suszonego)

Do podania: kasza gryczana, korniszony

Kroimy marchew w kosteczk?, cebul? w pirka, papryk? w wi?ksz? kostk?. Mi?so – ja kupi?am ju? pokrojone na kotlety – rozbijamy m?otkiem, ale nie za cienko. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawa?ki – to nie schabowe, nie powinny by? wielko?ci d?oni. Ok 8-10 cm na powinno by? optymalnie. Obtaczamy kotlety w m?ce. W du?ym garnku z dnem przystosowanym do sma?enia rozgrzewamy 2 ?y?ki oliwy. Wrzucamy marchewk?, ktr? posypujemy szczypt? soli i cynamonu, nast?pnie sma?ymy ok 3-5 minut. Dok?adamy mi?so – w zale?no?ci od wielko?ci garnka – tyle ile si? zmie?ci, by nie le?a?y jeden na drugim i sma?ymy po 2 minuty z ka?dej strony. Je?li potrzebujemy kilku partii, te przesma?one na chwil? zdejmujemy np. do miski. Kiedy przesma?ymy wszystkie kotlety, wyjmujemy je do miseczki, a do garnka dolewamy jeszcze troch? oliwy i wrzucamy cebul?, szczypt? soli, s?odk? i ostr? papryk?, odrobin? pieprzu. Do tego ziele angielskie i li?cie laurowe. Kiedy cebula zacznie przybiera? z?oty kolor, wrzucamy ponownie mi?so i marchewki. Mieszamy, po oko?o 2 minutach podlewamy winem. Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy bulion (uwaga – mo?na go opcjonalnie zast?pi? gor?c? wod? z sosem sojowym). W razie potrzeby dolewamy troch? wody, tak, ?eby wszystko by?o przykryte p?ynem. Dodajemy papryk?, lekko utarty w mo?dzierzu tymianek z oregano. Mieszamy i przykrywamy a? do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy ogie? do minimum i oko?o godziny dusimy – a? mi?so b?dzie ust?powa? pod widelcem. Po?ow? tego czasu pod przykryciem, p?niej bez pokrywki, co oko?o 10-15 minut mieszaj?c. W razie potrzeby dosalamy, ale! wa?ne: na koniec. P?niej sos si? redukuje i wychodzi wi?ksza s?ono??, wi?c je?li na pocz?tku posolimy za du?o, to potem ju? nie do odratowania. Kiedy sos zg?stnieje, a mi?so b?dzie pyszne i mi?ciutkie 😀 zdejmujemy z ognia. Do podania polecam kasz? gryczan?, lub inn? ulubion? kasz?, oraz korniszony lub np. grzybki z octu.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5088.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5089.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5090.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5091.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5092.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5093.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5095.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5096.jpg
Dej mi?sko! dej, dej, dej pieskowi…
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5098.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5100.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5101.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5102.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5103.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5104.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5106.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5108.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5105.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *