
Idealne na przyj?cie, gdy oczekujemy go?ci itp. Mo?na je zrobi? wiele godzin, a nawet dzie? przed podaniem i nie strac? na ?wie?o?ci smaku. Zamiast wieprzowiny mo?na u?y? np. krewetek czy ?ososia teriyaki np. z tego przepisu: ?oso? teriyaki.
Przepis na spring rolls
Sk?adniki:
Mango
D?ugi ogrek
Ma?a marchewka
Kolendra
Pol?dwiczka wieprzowa (pojedyncza – ok. 200 g)
Sos sojowy (3 ?y?ki)
Ocet ry?owy (2 ?y?ki)
Cukier (3 ?y?eczki)
Olej ry?owy (ok. 2 ?y?ki)
P?aty ry?owe
Ok 2 ?y?ki m?ki pszennej
S?odka papryka i pieprz cayenne
Sl
Przygotowanie farszu i sk?adnikw
Marchew ?cieramy na tarce na du?ych oczkach, ogrek tniemy w cienkie s?upki, mango obieramy i tniemy w paseczki. Pol?dwiczk? oczyszczamy z b?onek i kroimy w poprzek w cieniutkie talarki. Obtaczamy w m?ce, na patelni rozgrzewamy ok. 2 ?y?ki oleju ry?owego, dodajemy ma?? szczypt? soli i wrzucamy mi?so. Oprszamy s?odk? papryk? i pieprzem cayenne, sma?ymy krtko na du?ym ogniu. W miseczce mieszamy ok. 3 ?y?ki sosu sojowego, 3 ?y?eczki cukru (mo?na u?y? br?zowego), 2 ?y?ki octu ry?owego i 2-3 ?y?ki wody. Mieszamy a? cukier si? rozpu?ci i wlewamy na patelni? gdy pol?dwiczka b?dzie obsma?ona z obu stron. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia na du?ym ogniu 5-10 minut. „Od?awiamy” mi?so na talerzyk do wystudzenia, sos mo?na zredukowa? a? zg?stnieje i poda? jako dodatek do gotowych spring rolls-w.
Zawijanie spring rollsw w papier ry?owy
Kiedy mamy przygotowane wszystkie sk?adniki, mo?emy zacz?? zawijanie – p?aty papieru ry?owego pojedynczo wk?adamy do g??bokiego talerza z ch?odn? wod?, trzymamy ok minuty a? zmi?kn?, k?adziemy na desce. Na ?rodku uk?adamy odrobin? mi?sa (mo?na je rozrywa? na mniejsze kawa?ki), troch? marchewki, po 2-3 paski ogrka i mango, kilka li?ci kolendry i zawijamy jak go??bki – najpierw boki, p?niej wzd?u?. Odk?adamy na talerz i zawijamy kolejne, a? nam si? znudzi 🙂























