
Idealne na przyjęcie, gdy oczekujemy gości itp. Można je zrobić wiele godzin, a nawet dzień przed podaniem i nie stracą na świeżości smaku. Zamiast wieprzowiny można użyć np. krewetek czy łososia teriyaki np. z tego przepisu: łosoś teriyaki.
Przepis na spring rolls
Składniki:
Mango
Długi ogórek
Mała marchewka
Kolendra
Polędwiczka wieprzowa (pojedyncza – ok. 200 g)
Sos sojowy (3 łyżki)
Ocet ryżowy (2 łyżki)
Cukier (3 łyżeczki)
Olej ryżowy (ok. 2 łyżki)
Płaty ryżowe
Ok 2 łyżki mąki pszennej
Słodka papryka i pieprz cayenne
Sól
Przygotowanie farszu i składników
Marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, ogórek tniemy w cienkie słupki, mango obieramy i tniemy w paseczki. Polędwiczkę oczyszczamy z błonek i kroimy w poprzek w cieniutkie talarki. Obtaczamy w mące, na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju ryżowego, dodajemy małą szczyptę soli i wrzucamy mięso. Oprószamy słodką papryką i pieprzem cayenne, smażymy krótko na dużym ogniu. W miseczce mieszamy ok. 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki cukru (można użyć brązowego), 2 łyżki octu ryżowego i 2-3 łyżki wody. Mieszamy aż cukier się rozpuści i wlewamy na patelnię gdy polędwiczka będzie obsmażona z obu stron. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia na dużym ogniu 5-10 minut. „Odławiamy” mięso na talerzyk do wystudzenia, sos można zredukować aż zgęstnieje i podać jako dodatek do gotowych spring rolls-ów.
Zawijanie spring rollsów w papier ryżowy
Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki, możemy zacząć zawijanie – płaty papieru ryżowego pojedynczo wkładamy do głębokiego talerza z chłodną wodą, trzymamy ok minuty aż zmiękną, kładziemy na desce. Na środku układamy odrobinę mięsa (można je rozrywać na mniejsze kawałki), trochę marchewki, po 2-3 paski ogórka i mango, kilka liści kolendry i zawijamy jak gołąbki – najpierw boki, później wzdłuż. Odkładamy na talerz i zawijamy kolejne, aż nam się znudzi 🙂























