Wbrew pozorom, danie jest lekkie – mimo ci??kiego sera i makaronu, zio?a i szpinak sprawiaj?, ?e jest idealne na lato. W sezonie jedzenie czegokolwiek bez chocia? odrobiny zieleniny wydaje mi si? grzechem – w ko?cu zim? tak nam t?skno do witamin. A szpinak jest zajebi?cie zdrowy, podobnie jak estragon – ma?o znane i niezbyt cz?sto u?ywane w Polsce zio?o. Wr?cz lekcewa?ony bym rzek?a estragon jest idealnym uzupe?nieniem do makaronw z zielenion? – z broku?ami, szpinakiem, szparagami. Ma bardzo intensywny, oryginalny i wyr?niaj?cy si? smak, ktry budzi przyjemne zaskoczenie na kubkach smakowych. W ko?cu ile mo?na sypa? tej bazylii, nie? Sprbujcie, warto 🙂
Przepis na makaron
Sk?adniki:
Podwjna pier? z kurczaka
?mietana 12% (ok 250 ml)
Gorgonzola
Szpinak
Estragon
3-4 szalotki
4 z?bki czosnku
Chilli w p?atkach
Czosnek nied?wiedzi (suszony dost?pny np. w Tigerze)
Makaron (polecam muszle)
Opcjonalnie – parmezan lub inny tego typu ser do podania
Sl
Oliwa z oliwek
Na du?ej, g??bokiej patelni rozgrzewamy 2-3 ?y?ki oliwy. Wrzucamy pokrojone w pirka lub drobniej szalotki, szczypt? chilli i du?? szczypt? soli. Sma?ymy a? zacznie „?apa? kolor”. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i kurczaka, ktrego doprawiamy sol?, czosnkiem nied?wiedzim i estragonem.
Mieszamy sk?adniki i sma?ymy a? kurczak si? zrumieni. W razie potrzeby podlewamy jeszcze troch? oliwy. Nast?pnie dodajemy ?mietan? oraz kawa?ki sera. Dorzucamy op?ukany szpinak i przykrywamy ca?o?? na 2-3 minuty, a? zwi?dnie. Ponownie mieszamy i przykrywamy, dusimy a? ser si? roztopi i ca?o?? stworzy kremowy sos. W mi?dzyczasie gotujemy makaron al dente.
Makaron dorzucamy na patelni?, mieszamy i gotowe. Na talerzu polecam zetrze? na wszystko odrobin? parmezanu, bo kto powiedzia?, ?e jest jaki? limit na ser? Na pewno nie ja.