Makaron z super pomidorowym sosem pe?nym warzyw – cukini?, papryk?, marchewk?, ale te? z bazyli? i mascarpone to idealny sposb, by uzupe?ni? troch? witamin w organizmie. Warzywa i zio?a w pomidorowym sosie to idealne po??czenie – polecam!
Przepis na makaron z sosem warzywnym
Sk?adniki:
Kartonik passaty pomidorowej
1-2 ?y?ki mascarpone
Ok 2 cm kawa?ek sera (dziurgas, bursztyn, parmezan lub inny tego typu)
2 z?bki czosnku
Ma?a cebula
P? marchewki
1-2 ga??zki selera naciowego
P? cukinii
Ok. p? zielonej papryki
Pier? z kurczaka (ok 350 g)
Makaron (u?y?am kolanka)
Sl, pieprz
?wierzy tymianek
Chilli w p?atkach
Oliwa z oliwek
Do podania ?wie?a bazylia
Warzywa do sosu
Marchew i selera obieramy, nast?pnie razem z cebul? kroimy w drobn? kostk?. W nieco wi?ksz? kostk? kroimy cukini? i papryk?. Na patelni rozgrzewamy dwie ?y?ki oliwy z oliwek i sma?ymy marchew, selera i cebul? razem z du?? szczypt? soli i chilli w p?atkach.
Kiedy warzywa zaczn? przybiera? z?oty kolor, odsuwamy je na boki i na ?rodek rzucamy pokrojonego w kostk? kurczaka, doprawiamy go sol? i pieprzem oraz kilkoma ga??zkami ?wie?ego tymianku. Dodajemy te? rozgnieciony bokiem no?a i posiekany (lub przeci?ni?ty przez prask?) czosnek. W wersji wege mo?na oczywi?cie pomin?? kurczaka.
Sma?ymy a? kurczak zacznie si? rumieni?, wtedy dodajemy papryk? i cukini?, mieszamy i sma?ymy kolejne 3-4 minuty. Zalewamy passat? pomidorow? i dodajemy mascarpone oraz jeszcze kilka listkw tymianku, dok?adnie mieszamy i dusimy ca?o?? przez kilka minut. Na sam koniec gotowania dodajemy starty ser i doprawiamy sol? oraz pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem i ?wie?? bazyli? – z pewno?ci? zasmakuje ka?demu, nawet niejadkom!
Polecam te? inn? wersj? kremowego, warzywnego sosu – z chorizo.