Makaron z super pomidorowym sosem pełnym warzyw – cukinią, papryką, marchewką, ale też z bazylią i mascarpone to idealny sposób, by uzupełnić trochę witamin w organizmie. Warzywa i zioła w pomidorowym sosie to idealne połączenie – polecam!
Przepis na makaron z sosem warzywnym
Składniki:
Kartonik passaty pomidorowej
1-2 łyżki mascarpone
Ok 2 cm kawałek sera (dziurgas, bursztyn, parmezan lub inny tego typu)
2 ząbki czosnku
Mała cebula
Pół marchewki
1-2 gałązki selera naciowego
Pół cukinii
Ok. pół zielonej papryki
Pierś z kurczaka (ok 350 g)
Makaron (użyłam kolanka)
Sól, pieprz
Świerzy tymianek
Chilli w płatkach
Oliwa z oliwek
Do podania świeża bazylia
Warzywa do sosu
Marchew i selera obieramy, następnie razem z cebulą kroimy w drobną kostkę. W nieco większą kostkę kroimy cukinię i paprykę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i smażymy marchew, selera i cebulę razem z dużą szczyptą soli i chilli w płatkach.
Kiedy warzywa zaczną przybierać złoty kolor, odsuwamy je na boki i na środek rzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy go solą i pieprzem oraz kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Dodajemy też rozgnieciony bokiem noża i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. W wersji wege można oczywiście pominąć kurczaka.
Smażymy aż kurczak zacznie się rumienić, wtedy dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy i smażymy kolejne 3-4 minuty. Zalewamy passatą pomidorową i dodajemy mascarpone oraz jeszcze kilka listków tymianku, dokładnie mieszamy i dusimy całość przez kilka minut. Na sam koniec gotowania dodajemy starty ser i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią – z pewnością zasmakuje każdemu, nawet niejadkom!
Polecam też inną wersję kremowego, warzywnego sosu – z chorizo.