Klopsiki wieprzowe w kremowym sosie z porem i marchewk膮

Klopsiki wieprzowe z kremowym, warzywnym sosem

Uwielbiam klopsiki! W wielu r贸偶nych wariantach 馃檪 Prezentowa艂am ju偶 przepis na azjatyckie klopsiki, teraz czas na bardziej „swojskie” pomys艂y.

Na pierwszy ogie艅 – mocno warzywny sos, kt贸ry 艣wietnie sprawdzi si臋 do kasz czy makaron贸w – jest pe艂en koloru i smaku, a przy tym naprawd臋 prosty! Oto klopsiki w kremowym sosie:

Sk艂adniki:
Klopsiki:

Ok 1 kg 艂opatki wieprzowej
2-3 z膮bki czosnku
Po p贸艂 艂y偶eczki gorczycy, estragonu, chilli w p艂atkach i soli
Dwie du偶e szczypty czarnego pieprzu m艂otkowanego
Ok. p贸艂 kajzerki
Sos sojowy (2 艂y偶eczki)

Oliwa z oliwek
M膮ka

P贸艂 pora (tylko bia艂a cz臋艣膰)
Ma艂a marchewka
P贸艂 cebuli
2 z膮bki czosnku
艢mietana 12%
P贸艂 szklanki startego sera (dziurgas lub bursztyn)
S贸l, pieprz
艢wie偶y rozmaryn
Oliwa
Olej

UWAGA: podane proporcje na same klopsy to proporcje na 1 kg mi臋sa, z czego wychodzi ok 80-85 pulpet贸w. Z tego zrobi艂am 3 obiady dla 2 os贸b, codziennie zmieniaj膮c sosy. Jeden z nich znajdziecie tutaj: to makaron z pikantnym, paprykowym sosem z oliwkami.

Mo偶na r贸wnie偶 gotowe, usma偶one klopsy zamrozi膰. Mo偶na te偶 podzieli膰 wszystkie liczby i zrobi膰 po艂ow臋 tego 馃檪

Mi臋so kupuj臋 w ca艂o艣ci i miel臋 w domu w maszynce. Do miski ze zmielonym mi臋sem dodajemy wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i przyprawy. W oddzielnej miseczce bu艂k臋 polewamy sosem sojowym i zalewamy wrz膮tkiem. Kiedy nasi膮knie, odciskamy delikatnie i dodajemy do mi臋sa. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy i urabiamy r臋kami jak ciasto, by z艂apa艂o 鈥瀙owietrza鈥. R臋kami, mocno posmarowanymi oliw膮, kr臋cimy niedu偶e kulki (艣rednica taka sama lub nieco wi臋ksza ni偶 moneta 5 z艂), obtaczamy w m膮ce i odk艂adamy na desk臋. 

Na sporej ilo艣ci oleju ro艣linnego, mocno rozgrzanego, sma偶ymy klopsy na br膮zowo z kliku stron. Nast臋pnie wrzucamy do naczynia 偶aroodpornego i 鈥瀌opiekamy鈥 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (a偶 nabior膮 smakowitej barwy). W ten spos贸b mamy pewno艣膰, 偶e 鈥瀌ojd膮鈥 w 艣rodku. Tak przygotowane mo偶na podzieli膰 na porcje i podawa膰 z r贸偶nymi sosami, cz臋艣膰 zamrozi膰 lub od艂o偶y膰 na inny dzie艅.

Pora kroimy w plasterki, marchew i cebul臋 w kostk臋. Na patelni rozgrzewamy 1-2 艂y偶ki oliwy, dodajemy szczypt臋 soli i i sma偶ymy najpierw przed 2 minuty marchewk臋, nast臋pnie dorzucamy cebul臋 i pora.

Sma偶ymy warzywa, mieszaj膮c, na du偶ym ogniu przez kilka minut, nast臋pnie wrzucamy kilka klopsik贸w. Dodajemy rozgnieciony bokiem no偶a i posiekany czosnek i 艣wie偶y rozmaryn, mieszamy i dodajemy ok 150-200 g 艣mietany. Mo偶na te偶 doda膰 ok. p贸艂 艂y偶eczki mas艂a, by ca艂o艣膰 sta艂a si臋 bardziej kremowa. Na koniec dodajemy starty ser i doprawiamy sol膮 i pieprzem. 艢wietne do podania z makaronem, kasz膮 czy bagietk膮.

Mi臋so mielone
Wieprzowe mi臋so mielone
Klopsy
 

klopsy
Gorczyca

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *