Klopsiki wieprzowe w kremowym sosie z porem i marchewk?

Klopsiki wieprzowe z kremowym, warzywnym sosem

Uwielbiam klopsiki! W wielu r?nych wariantach 🙂 Prezentowa?am ju? przepis na azjatyckie klopsiki, teraz czas na bardziej „swojskie” pomys?y.

Na pierwszy ogie? – mocno warzywny sos, ktry ?wietnie sprawdzi si? do kasz czy makaronw – jest pe?en koloru i smaku, a przy tym naprawd? prosty! Oto klopsiki w kremowym sosie:

Przepis na klopsiki w pysznym sosie

Sk?adniki:
Klopsiki:

Ok 1 kg ?opatki wieprzowej
2-3 z?bki czosnku
Po p? ?y?eczki gorczycy, estragonu, chilli w p?atkach i soli
Dwie du?e szczypty czarnego pieprzu m?otkowanego
Ok. p? kajzerki
Sos sojowy (2 ?y?eczki)

Oliwa z oliwek
M?ka

P? pora (tylko bia?a cz???)
Ma?a marchewka
P? cebuli
2 z?bki czosnku
?mietana 12%
P? szklanki startego sera (dziurgas lub bursztyn)
Sl, pieprz
?wie?y rozmaryn
Oliwa
Olej

Mi?so na klopsy

UWAGA: podane proporcje na same klopsy to proporcje na 1 kg mi?sa, z czego wychodzi ok 80-85 pulpetw. Z tego zrobi?am 3 obiady dla 2 osb, codziennie zmieniaj?c sosy. Jeden z nich znajdziecie tutaj: to makaron z pikantnym, paprykowym sosem z oliwkami.

Mo?na rwnie? gotowe, usma?one klopsy zamrozi?. Mo?na te? podzieli? wszystkie liczby i zrobi? po?ow? tego:)

Mi?so kupuj? w ca?o?ci i miel? w domu w maszynce. Do miski ze zmielonym mi?sem dodajemy wyci?ni?ty przez prask? czosnek i przyprawy. W oddzielnej miseczce bu?k? polewamy sosem sojowym i zalewamy wrz?tkiem. Kiedy nasi?knie, odciskamy delikatnie i dodajemy do mi?sa. Ca?o?? dok?adnie mieszamy i urabiamy r?kami jak ciasto, by z?apa?o powietrza. R?kami, mocno posmarowanymi oliw?, kr?cimy niedu?e kulki (?rednica taka sama lub nieco wi?ksza ni? moneta 5 z?), obtaczamy w m?ce i odk?adamy na desk?. 

Na sporej ilo?ci oleju ro?linnego, mocno rozgrzanego, sma?ymy klopsy na br?zowo z kliku stron. Nast?pnie wrzucamy do naczynia ?aroodpornego i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (a? nabior? smakowitej barwy). W ten sposb mamy pewno??, ?e dojd? w ?rodku. Tak przygotowane mo?na podzieli? na porcje i podawa? z r?nymi sosami, cz??? zamrozi? lub od?o?y? na inny dzie?.

Pora kroimy w plasterki, marchew i cebul? w kostk?. Na patelni rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oliwy, dodajemy szczypt? soli i i sma?ymy najpierw przed 2 minuty marchewk?, nast?pnie dorzucamy cebul? i pora.




Sma?ymy warzywa, mieszaj?c, na du?ym ogniu przez kilka minut, nast?pnie wrzucamy kilka klopsikw. Dodajemy rozgnieciony bokiem no?a i posiekany czosnek i ?wie?y rozmaryn, mieszamy i dodajemy ok 150-200 g ?mietany. Mo?na te? doda? ok. p? ?y?eczki mas?a, by ca?o?? sta?a si? bardziej kremowa. Na koniec dodajemy starty ser i doprawiamy sol? i pieprzem. ?wietne do podania z makaronem, kasz? czy bagietk?.

Mi?so mielone
Wieprzowe mi?so mielone
Klopsy
 

klopsy
Gorczyca

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *