Uwielbiam klopsiki! W wielu różnych wariantach 🙂 Prezentowałam już przepis na azjatyckie klopsiki, teraz czas na bardziej „swojskie” pomysły.
Na pierwszy ogień – mocno warzywny sos, który świetnie sprawdzi się do kasz czy makaronów – jest pełen koloru i smaku, a przy tym naprawdę prosty! Oto klopsiki w kremowym sosie:
Przepis na klopsiki w pysznym sosie
Składniki:
Klopsiki:
Ok 1 kg łopatki wieprzowej
2-3 ząbki czosnku
Po pół łyżeczki gorczycy, estragonu, chilli w płatkach i soli
Dwie duże szczypty czarnego pieprzu młotkowanego
Ok. pół kajzerki
Sos sojowy (2 łyżeczki)
Oliwa z oliwek
Mąka
Pół pora (tylko biała część)
Mała marchewka
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Śmietana 12%
Pół szklanki startego sera (dziurgas lub bursztyn)
Sól, pieprz
Świeży rozmaryn
Oliwa
Olej
Mięso na klopsy
UWAGA: podane proporcje na same klopsy to proporcje na 1 kg mięsa, z czego wychodzi ok 80-85 pulpetów. Z tego zrobiłam 3 obiady dla 2 osób, codziennie zmieniając sosy. Jeden z nich znajdziecie tutaj: to makaron z pikantnym, paprykowym sosem z oliwkami.
Można również gotowe, usmażone klopsy zamrozić. Można też podzielić wszystkie liczby i zrobić połowę tego 🙂
Mięso kupuję w całości i mielę w domu w maszynce. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. W oddzielnej miseczce bułkę polewamy sosem sojowym i zalewamy wrzątkiem. Kiedy nasiąknie, odciskamy delikatnie i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i urabiamy rękami jak ciasto, by złapało „powietrza”. Rękami, mocno posmarowanymi oliwą, kręcimy nieduże kulki (średnica taka sama lub nieco większa niż moneta 5 zł), obtaczamy w mące i odkładamy na deskę.
Na sporej ilości oleju roślinnego, mocno rozgrzanego, smażymy klopsy na brązowo z kliku stron. Następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego i „dopiekamy” w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (aż nabiorą smakowitej barwy). W ten sposób mamy pewność, że „dojdą” w środku. Tak przygotowane można podzielić na porcje i podawać z różnymi sosami, część zamrozić lub odłożyć na inny dzień.
Pora kroimy w plasterki, marchew i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy szczyptę soli i i smażymy najpierw przed 2 minuty marchewkę, następnie dorzucamy cebulę i pora.
Smażymy warzywa, mieszając, na dużym ogniu przez kilka minut, następnie wrzucamy kilka klopsików. Dodajemy rozgnieciony bokiem noża i posiekany czosnek i świeży rozmaryn, mieszamy i dodajemy ok 150-200 g śmietany. Można też dodać ok. pół łyżeczki masła, by całość stała się bardziej kremowa. Na koniec dodajemy starty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Świetne do podania z makaronem, kaszą czy bagietką.
2 Comments Add yours