Kuskus po maroka?sku z kurczakiem z warzywami i ma?ym oszustwem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5064099.jpg

Tak, tak, przyznaj? si? bez bicia – stosuj? tu ma?e oszustwo. Zwykle wszystko robi? od A do Z sama, nie stosuj? ?adnych p?produktw, gotowcw, nic z tych rzeczy. Pasty curry robi? od podstaw, teriyaki czy pesto rwnie?. Kostki roso?owej na oczy nie widzia?am od 15 lat. Ale przy tym jednym daniu minimalnie id? na ?atwizn?. Niemniej nieszkodliw?…

Przyprawa maroka?ska

Zasadniczo jest tak, ?e wszelkie p?produkty, gotowce, p?-gotowce itp., s?owem – ?ywno?? przetworzona s? na mojej czarnej li?cie. Jasne ?e mo?na i?? na ?atwizn? – makaron z sosem ze s?oika to danie w 5 minut i banalne, narobi? si? nie trzeba, szybciutko gotowe, a w niektrych przypadkach – nawet (o zgrozo) smaczne! Ja jednak nalegam – nie id?cie t? drog?. Daleko mi do nawiedzonych eko-wege-dieto itp, ale pewne zasady s? tak oczywiste, ?e w XXI wieku nie wypada ich ignorowa?. Przetworzona ?ywno?? zawiera wszystko co najgorsze – ukryte w ogromnych ilo?ciach i pod r?nymi postaciami cukier, sl, olej palmowy (ktrego wytwarzanie przy okazji niszczy ?rodowisko naturalne – obejrzyjcie sobie „Nasz? Planet?” na Netflixie), syrop glukozowo-fruktozowy i ca?? tablic? Mendelejewa. Je?li np. tak jak ja jeszcze rok temu – zastanawiacie si? jak to mo?liwe, ?e oracie od ?witu do nocy, jecie raz gra dwa razy dziennie i to nie jakie? McDonaldy, ale jednak jedzenie kupowane w przypracowej sto?wce, tyjecie, nie mo?ecie schudn??, czy wr?cz puchniecie – to macie odpowied?. Patrz?c na przepisy na tej stronie widzicie jak na d?oni, ?e raczej sobie nie odmawiam – mi?so jem, pizze, sushi, makarony, burgery itp, ale naprawd? – robione samemu w domu, lub ewentualnie kupowane w zaufanym ?rdle to nie to samo.

Gotowe przyprawy i mieszanki przypraw

Po tym przyd?ugim wst?pie, usprawiedliwiaj?cym moje ma?e oszustwa – do rzeczy. Tym oszustwem jest gotowa mieszaka przypraw. Maroka?ska przyprawa z Tigera! Tak, z tego Tigera, gdzie kupujecie te super zabawne magnesiki, prezenty urodzinowe na ostatni? chwil? i inne pierdo?y. Maj? tam naprawd? fajny wybr przypraw, ktre ci??ko trafi? gdzie indziej. Du?e paczki suszonego chilli w p?atkach, czosnek nied?wiedzi, r?owa sl himalajska i w?a?nie rzeczona mieszanka maroka?ska. Czyta?am jej sk?ad i nie ma tam ?adnych ?wi?stw, wi?c z czystym sumieniem mog? to poleci?. A dzi?ki temu mamy pyszne danie w 10 minut, do tego ze sk?adnikw, ktre mo?emy mie? zawsze w zapasie w domu.

Pisa?am o tym co ja mam zawsze w kuchni przy okazji innego przepisu, ktry znajdziecie TUTAJ.

Co trzeba kupi??

Do tego przepisu zawsze mam w domu kuskus – ktry jest najszybszym w przygotowaniu dodatkiem – wystarczy go zala? wrz?tkiem na 3 minuty, wi?c pod tym wzgl?dem znacznie wyprzedza makaron, ry? czy kasz?. Mro?ony groszek i „baby” marchewki, cebula, czosnek i zestaw przypraw rwnie?. Wystarczy wi?c ?e po drodze do domu dokupicie pier? z kurczaka i pomidora i voila! Jeste?cie gotowi do stworzenia kulinarnego cuda w 10 minut.

Przepis na maroka?ski kuskus

Sk?adniki:
Kuskus
Baby carrots (u?y?am mro?onych)
Groszek (rwnie? mro?ony)
Du?y pomidor, dojrza?y
Pier? z kurczaka (ok 400g)
Sl
S?odka papryka w proszku (ok p? ?y?eczki)
Szczypta cynamonu
1 cebula
2-3 z?bki czosnku
Sok z po?owy cytryny
Szczypta pieprzu kaje?skiego
Przyprawa maroka?ska
Oliwa

Przyprawianie kurczaka

Kroimy kurczaka w ok 3 cm kawa?ki, wrzucamy do miski, solimy, posypujemy szczypt? pieprzu kaje?skiego i ?y?eczk? przyprawy maroka?skiej, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwil?. Kroimy cebul? w pirka, siekamy czosnek. Do drugiej miski wsypujemy p? paczki groszku (ok szklanki) i p? paczki marchewek, zalewamy na chwil? ciep?? wod?.

Na du?ej i g??bokiej patelni rozgrzewamy 2-3 ?y?ki oliwy z du?? szczypt? soli. Wrzucamy cebulk?, szczypt? cynamonu, gdy si? zeszkli – dodajemy czosnek, po chwili wrzucamy kurczaka. Sma?ymy ok 5 minut na du?ym ogniu, a? si? zarumieni.

Przygotowanie kuskusu

W tak zwanym mi?dzyczasie gotujemy w czajniku wod?. Kuskus (oko?o kubka) w misce (nie plastikowej) lub garnku zalewamy wrz?tkiem tak, ?eby by?o oko?o centymetr wody nad kuskusem. Przykrywamy i odstawiamy na bok. Na patelni? dodajemy marchewki i groszek (bez wody oczywi?cie). Nie musz? by? rozmro?one, dojd? na patelni.

Doprawienie ca?o?ci

Ca?o?? posypujemy s?odk? papryk?, odrobin? pieprzu kaje?skiego i p? ?y?eczki przyprawy maroka?skiej. Dodajemy pokrojonego w kostk? (ok 1 cm) pomidora. Mieszamy a? pomidor si? „rozleci”. Kuskus mieszamy w naczyniu, powinien na tym etapie (po oko?o 5 minutach) ju? wch?on?? ca?? wod?. Wrzucamy go na patelni?, mieszamy ca?o??. W razie potrzeby doprawiamy sol? i pieprzem kaje?skim, je?li komu? za ma?o pikantno?ci 🙂 I gotowe – pyszne danie maroka?skie.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5064089.jpg
Nic mnie tak nie cieszy jak ca?a patelnia ?arcia. Serio.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5064087.jpg
Miesza kochany mj <3
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5064094.jpg
i myk do brzuszka <3
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5064097.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5064095.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2180.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5064092.jpg



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *