Szparagi w boczku z jajkiem i parmezanem – tzw. „lekka przekąska”

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2447.jpg

Sezon na szparagi

Ostatnio Hania Lis wrzuciła na swój Instagram filmik, na którym pokazuje że ma „tylko światło w lodówce”, czyli nie za bardzo ma z czego stworzyć sobie posiłek. Oczywiście od razu dostrzegłam tam szparagi i jajka, więc wiadomo, że można z tego zrobić magię, bo mało co tak do siebie pasuje jak szparagi i jajka. Jako że sezon na szparagi się kończy, cisnę możliwie jak najwięcej swoich pomysłów na to pyszne warzywo – miałam już okazję prezentować dwie wersje z makaronem.

Prosty makaron ze szparagami znajdziecie TUTAJ, drugą wersję możecie sprawdzić tutaj TUTAJ. A wypasioną ucztę ze szparagów w wersji śniadaniowej sprawdźcie TUTAJ.

Teraz postanowiłam iść w coś „lżejszego”. Oczywiście jeśli ktoś nie je wieprzowiny, albo w ogóle mięsa, to porostu pomija boczek – wyjdzie również pyszne danie.

Przepis na szparagi w boczku z jajkiem

Składniki:
Kilka szparagów
Boczek surowy, wędzony w plasterkach
Parmezan (lub inny ser tego typu)
Jajo (lub dwa – zależy ile macie szparagów i głodu)
Musztarda i majonez
Świeżo mielony pieprz

Do podania: pieczywo, pomidor, co kto lubi 🙂

Szparagi z pieca w boczku

Piekarnik rozgrzewamy na 180-200 stopni. Szparagi myjemy, odrywamy lub odcinamy zdrewniałe końcówki, zawijamy w plastry boczku i układamy na folii aluminiowej na kratce. Doprawiamy mielonym pieprzem i ścieramy na nie parmezan. Radzę palcem delikatnie usunąć ser, który trafi między szparagi, bo może się przypalić. Wkładamy do piekarnika na środek, gdzie pieczemy ok 10 minut – aż boczek złapie złoty kolor.

Jajko sadzone

Na patelni smażymy na maśle jajko sadzone. Jeśli ktoś woli opcje dietetyczną, można jajko sadzone zastąpić tzw jajkiem w koszulce, lub po prostu ugotowanym na miękko.

Na talerz wykładamy szparagi, na nich umieszczamy jajko. Do podania proponuję taki sosik – łyżka musztardy (użyłam miodowej z makiem) i pół łyżeczki majonezu. Do tego dla przełamania pomidorki. Idealne na śniadanie czy kolację. Pyszności!

PRO TIP: Boczek wędzony jest bardzo słony, parmezan również, dlatego nie używam soli. Jeśli ktoś ma ochotę, może oczywiście dodać jej na talerzu, ale wiecie – co za dużo, to nie zdrowo 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2441.jpg
Szparagi w boczku
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2442.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2443.jpg
Szparagi w boczku
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2445.jpg
JAJO <3



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2448.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2449.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2447.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *