Szparagi w boczku z jajkiem i parmezanem – tzw. „lekka przek?ska”

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2447.jpg

Sezon na szparagi

Ostatnio Hania Lis wrzuci?a na swj Instagram filmik, na ktrym pokazuje ?e ma „tylko ?wiat?o w lodwce”, czyli nie za bardzo ma z czego stworzy? sobie posi?ek. Oczywi?cie od razu dostrzeg?am tam szparagi i jajka, wi?c wiadomo, ?e mo?na z tego zrobi? magi?, bo ma?o co tak do siebie pasuje jak szparagi i jajka. Jako ?e sezon na szparagi si? ko?czy, cisn? mo?liwie jak najwi?cej swoich pomys?w na to pyszne warzywo – mia?am ju? okazj? prezentowa? dwie wersje z makaronem.

Prosty makaron ze szparagami znajdziecie TUTAJ, drug? wersj? mo?ecie sprawdzi? tutaj TUTAJ. A wypasion? uczt? ze szparagw w wersji ?niadaniowej sprawd?cie TUTAJ.

Teraz postanowi?am i?? w co? „l?ejszego”. Oczywi?cie je?li kto? nie je wieprzowiny, albo w ogle mi?sa, to porostu pomija boczek – wyjdzie rwnie? pyszne danie.

Przepis na szparagi w boczku z jajkiem

Sk?adniki:
Kilka szparagw
Boczek surowy, w?dzony w plasterkach
Parmezan (lub inny ser tego typu)
Jajo (lub dwa – zale?y ile macie szparagw i g?odu)
Musztarda i majonez
?wie?o mielony pieprz

Do podania: pieczywo, pomidor, co kto lubi 🙂

Szparagi z pieca w boczku

Piekarnik rozgrzewamy na 180-200 stopni. Szparagi myjemy, odrywamy lub odcinamy zdrewnia?e ko?cwki, zawijamy w plastry boczku i uk?adamy na folii aluminiowej na kratce. Doprawiamy mielonym pieprzem i ?cieramy na nie parmezan. Radz? palcem delikatnie usun?? ser, ktry trafi mi?dzy szparagi, bo mo?e si? przypali?. Wk?adamy do piekarnika na ?rodek, gdzie pieczemy ok 10 minut – a? boczek z?apie z?oty kolor.

Jajko sadzone

Na patelni sma?ymy na ma?le jajko sadzone. Je?li kto? woli opcje dietetyczn?, mo?na jajko sadzone zast?pi? tzw jajkiem w koszulce, lub po prostu ugotowanym na mi?kko.

Na talerz wyk?adamy szparagi, na nich umieszczamy jajko. Do podania proponuj? taki sosik – ?y?ka musztardy (u?y?am miodowej z makiem) i p? ?y?eczki majonezu. Do tego dla prze?amania pomidorki. Idealne na ?niadanie czy kolacj?. Pyszno?ci!

PRO TIP: Boczek w?dzony jest bardzo s?ony, parmezan rwnie?, dlatego nie u?ywam soli. Je?li kto? ma ochot?, mo?e oczywi?cie doda? jej na talerzu, ale wiecie – co za du?o, to nie zdrowo 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2441.jpg
Szparagi w boczku
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2442.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2443.jpg
Szparagi w boczku
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2445.jpg
JAJO <3



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2448.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2449.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2447.jpg




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *