Jabłka pod kruszonką. Najlepsze na świecie!

Uwielbiam! Jabłka pod kruszonką są idealne na śniadanie, na deser, do kawy… Albo w każdym innym, dowolnym momencie 🙂 Do tego w kategorii słodkości – jest to jednak dość niskokaloryczna propozycja – ciasta i cukru jest niewiele, za to sporo owoców i orzechów. Polecam! Nie tylko dbającym o linię 🙂

Przepis ja jabłka pod kruszonką

Składniki:
Kruszonka:
100 g masła
Ok. 140 g mąki
80 g cukru pudru (używam brązowego)
2 szczypty soli
Łyżka wody

3 duże jabłka
Garść orzechów laskowych i garść żurawiny
60 ml rumu
Cynamon (ok ¾ łyżeczki)

Przepis na kruszonkę

Akcja jest prosta jak dwa plus dwa – za to efekt zniewalający! Na początek zimne masło, pokrojone w kostkę łączymy z mąką, cukrem-pudrem, wodą i solą. Ja to robię na szybko, na dużych obrotach w robocie (końcówka – hak), ale można to oczywiście na szybko zrobić ręcznie – siekając nożem, a następnie zagniatając w kulę. Ważne jest, żeby jej nie „maltretować” długo, bo masło się zbytnio ogrzeje. Kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

Uwaga – ja zwykle robię te proporcje razy trzy lub 4 i przechowuję w zamrażalce. Zawsze jak mnie najdzie ochota na coś słodkiego – wyjmuję i za 30 minut mam gotowy deser.

Żurawina „pijana” rumem

Żurawinę wrzucamy do miseczki i zalewamy rumem. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. Szkło lub inne naczynie żaroodporne (płytkie) smarujemy masłem i wrzucamy jabłka. Obsypujemy je szczodrze cynamonem. Orzechy delikatnie rozbijamy w moździerzu i posypujemy całość. Nasiąkniętą żurawinę dodajemy do jabłek razem z rumem.

Schłodzone ciasto ścieramy na tarce, na dużych oczkach, tworzymy na wierzchu „kruszonkę”. Ważne, żeby była równomierna, również przy brzegach i pokryła całość, choć nie musi być „szczelną” warstwą. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut (aż kruszonka się zrumieni).




ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *