Jab?ka pod kruszonk?. Najlepsze na ?wiecie!

Uwielbiam! Jab?ka pod kruszonk? s? idealne na ?niadanie, na deser, do kawy… Albo w ka?dym innym, dowolnym momencie 🙂 Do tego w kategorii s?odko?ci – jest to jednak do?? niskokaloryczna propozycja – ciasta i cukru jest niewiele, za to sporo owocw i orzechw. Polecam! Nie tylko dbaj?cym o lini? 🙂

Przepis ja jab?ka pod kruszonk?

Sk?adniki:
Kruszonka:
100 g mas?a
Ok. 140 g m?ki
80 g cukru pudru (u?ywam br?zowego)
2 szczypty soli
?y?ka wody

3 du?e jab?ka
Gar?? orzechw laskowych i gar?? ?urawiny
60 ml rumu
Cynamon (ok ?y?eczki)

Przepis na kruszonk?

Akcja jest prosta jak dwa plus dwa za to efekt zniewalaj?cy! Na pocz?tek zimne mas?o, pokrojone w kostk? ??czymy z m?k?, cukrem-pudrem, wod? i sol?. Ja to robi? na szybko, na du?ych obrotach w robocie (ko?cwka hak), ale mo?na to oczywi?cie na szybko zrobi? r?cznie siekaj?c no?em, a nast?pnie zagniataj?c w kul?. Wa?ne jest, ?eby jej nie maltretowa? d?ugo, bo mas?o si? zbytnio ogrzeje. Kul? zawijamy w foli? spo?ywcz? i wk?adamy do zamra?alnika.

Uwaga ja zwykle robi? te proporcje razy trzy lub 4 i przechowuj? w zamra?alce. Zawsze jak mnie najdzie ochota na co? s?odkiego wyjmuj? i za 30 minut mam gotowy deser.

?urawina „pijana” rumem

?urawin? wrzucamy do miseczki i zalewamy rumem. Jab?ka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w spor? kostk?. Szk?o lub inne naczynie ?aroodporne (p?ytkie) smarujemy mas?em i wrzucamy jab?ka. Obsypujemy je szczodrze cynamonem. Orzechy delikatnie rozbijamy w mo?dzierzu i posypujemy ca?o??. Nasi?kni?t? ?urawin? dodajemy do jab?ek razem z rumem.

Sch?odzone ciasto ?cieramy na tarce, na du?ych oczkach, tworzymy na wierzchu kruszonk?. Wa?ne, ?eby by?a rwnomierna, rwnie? przy brzegach i pokry?a ca?o??, cho? nie musi by? szczeln? warstw?. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut (a? kruszonka si? zrumieni).




ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *