Tarta z le?nymi grzybami

Tarta grzybowa

Grzyby kocham i zbiera?, i je??. Co roku dwoj? si? i troj? wymy?laj?c kolejne dania i warianty klasykw tak, by je?? grzybw jak najwi?cej, jednocze?nie si? nie nudz?c. Obok zupy grzybowej czy makaronw z sosem grzybowym – tarta z grzybami jest krlow? sezonu. Pi?kna, po?ywna, i relatywnie prosta do zrobienia, a robi du?e wra?enie!

Przepis na grzybow? tart?

Sk?adniki:
Ciasto:

250 g m?ki
150 g mas?a
1 ?y?eczka soli
1 jajko

Farsz:
Grzyby le?ne (ok 4 kubki pokrojonych)
1 jajko
2 ?y?ki oliwy
P?aska ?y?eczka tymianku
P? ?y?eczki pieprzu m?otkowanego i p? soli
1 jajko
Szklanka ?mietanki 18 lub 30%
Szklanka startego sera (u?y?am goudy, mo?e by? inny ulubiony)
?wierzy rozmaryn lub tymianek

Ciasto na tart?

Sk?adniki na ciasto szybko zagniatamy na g?adko, by nie zagrza? zbytnio mas?a (u?y?am robota z ko?cwk? haka), owijamy kul? foli? i chowamy do lodwki.

Farsz grzybowy

Grzyby umyte i pokrojone w kawa?ki (ilo?? zale?y od wielko?ci naczynia na tarte, ja u?y?am mniej-wi?cej 3-4 kubki) wrzucamy na rozgrzan? oliw? na g??bokiej patelni. Dusimy a? odparuje woda, zmniejsz? swoj? obj?to??. Solimy (ok. p? ?y?eczki na tak? ilo??) i odstawiamy z ognia, by odparowa?y. W misce ?mietan? i jajko roztrzepujemy rzg?, nast?pnie dodajemy tymianek, 2-3 szczypty m?otkowanego pieprzu i mieszamy. Dorzucamy 1-2 gar?ci startego sera.

Sch?odzone ciasto na tarte rozwa?kowujemy, na wa?ku przenosimy na blach?, dogniatamy w rogach i na brzegach, odcinamy nadmiar. Dno dziurawimy widelcem, przykrywamy foli? aluminiow? i obci??amy mo?na u?y? specjalnych ceramicznych paciorkw do pieczenia, ja u?y?am ma?ego naczynia ?aroodpornego. W takiej formie pieczemy ciasto w 190 stopniach ok 15 minut, p?niej odkrywamy i pieczemy kolejne 10-13 minut, a? zacznie si? rumieni? – wtedy wyjmujemy z pieca.

Do miski z jajkiem, ?mietan? i serem dodajemy wystudzone grzyby, mieszamy dok?adnie i ca?o?? wyk?adamy na spd tarty. Na wierzch doda?am igie?ki ?wie?ego rozmarynu i z pozosta?ego ciasta do?o?y?am wzorki.

Pieczenie tarty

Tart? pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, na koniec mo?na na chwil? w??czy? termoobieg / grill, ?eby si? zarumieni?a. Do podania uwielbiam sos tatarski (wiem, ?e brzmi dziwnie, ale pasuje!). Taka tarta super sprawdzi si? jako samodzielne danie lub dodatek, np. do mi?sa czy bigosu na ?wi?ta 🙂

ser i zio?a do farszu




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *