Curry z pomidorami, krewetkami, mango i domowym azjatyckim makaronem

Curry z krewetkami to jeden z moich kuchennych evergreen贸w, ale dopiero niedawno postanowi艂am je urozmaici膰 i tak powsta艂o curry z mango i krewetkami 馃檪 Okazuje si臋, 偶e w sezonie mango jest naprawd臋 niedrogim powiewem tropik贸w i luksusu, kt贸ry mo偶na 艂atwo wprowadzi膰 do swojej kuchni. W marketach ceny potrafi膮 zej艣膰 do 4-5 z艂 za sztuk臋, a na bazarku mo偶na te pyszne owoce kupi膰 jeszcze taniej.

Tu dodatkowo pokusi艂am si臋 o curry z w艂asnej roboty makaronem – bardzo polecam! Super proste, a robi r贸偶nic臋.

Sk艂adniki:
Makaron:
1/3 szklanki wody
P贸艂 艂y偶eczki sody
1 szklanka m膮ki
Szczypta soli

Curry:
16-20 surowych krewetek (szare, mro偶one)
1 mango
1 cebula
3 pomidory (mo偶na zast膮pi膰 takimi z puszki – wtedy 1 puszka)
1 puszka mleka kokosowego
艢wie偶a kolendra
1/4 cytryny lub p贸艂 limonki
Oliwa, p贸艂 艂y偶eczki mas艂a

2-3 z膮bki czosnku
1 papryczka chilli
Ok 1 cm kawa艂ek imbiru
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
P贸艂 艂y偶eczki kurkumy
1 p艂aska 艂y偶eczka curry
P贸艂 艂y偶eczki garam masala
P贸艂 艂y偶eczki s艂odkiej papryki

Makaron

Ten sam makaron robi艂am do innego przepisu – domowego „ramenu”, kt贸ry znajdziecie TUTAJ. Taki makaron 艣wietnie pasuje do zup, curry, sma偶onych warzyw itp.

Soda musi sta膰 si臋 alkaiczna 鈥 p贸艂 艂y偶eczki sody umieszczamy w 偶aroodpornym naczyniu i pieczemy w piecu w 120-130 stopniach przez godzin臋.

W rondelku zagotowujemy 1/3 szklanki wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt臋 soli, p贸艂 艂y偶eczki 鈥瀠pieczonej鈥 sody i mieszamy do rozpuszczenia. W misce dolewamy po trochu mikstur臋 do szklanki m膮ki pszennej i mieszamy szpatu艂k膮. Kiedy sk艂adniki si臋 po艂acz膮, wyrzucamy na blat i ugniatamy 10 minut. Odk艂adamy kul臋 ciasta zawini臋t膮 w wilgotn膮 szmatk臋 do miski i do odpoczynku przez godzin臋. Ciasto na makaron mo偶na przechowywa膰 (szczelnie owini臋ty foli膮 lub zamkni臋ty w pude艂ku) w lod贸wce 1-2 dni, wi臋c mo偶na go sobie zagnie艣膰 na 2-3 dni do r贸偶nych da艅.

Ciasto rozwa艂kowujemy i kroimy na paseczki szeroko艣ci ok. 0,5 cm. Obsypujemy odrobin膮 m膮ki. Wrzucamy na gotuj膮c膮, lekko osolon膮 wod臋 (nie wszystko na raz, po ma艂ej garstce) i gotujemy ok p贸艂 minuty. Wyrzucamy na durszlak i przelewamy zimn膮 wod膮 偶eby zastopowa膰 gotowanie.

Przyprawy

Do miseczki lub mo藕dzierza wrzucamy posiekany czosnek i imbir, oraz 1/4 papryczki chilli. Dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i ucieramy.

Do rondelka wrzucamy pokrojone w 膰wiartki pomidory (o ile u偶ywamy 艣wie偶ych) i gotujemy pod przykrywk膮 a偶 ca艂kowicie si臋 rozpadn膮. Wtedy mo偶na wyci膮gn膮膰 sk贸rki.

Krewetki obieramy z pancerzy, cebul臋 kroimy w 膰wiartki, mango obieramy i kroimy w grub膮 kostk臋 (1-1,5 cm).

Na rozgrzanej, suchej patelni przez chwil臋 pra偶ymy wszystkie wymieszane z czosnkiem i imbirem przyprawy, nast臋pnie dolewamy ok 1,5 艂y偶ki oliwy lub oleju ro艣linnego i minut臋 sma偶ymy. Dodajemy pi贸rka cebuli i sma偶ymy kolejn膮 minut臋, nast臋pnie na 艣rodku patelni robimy miejsce na krewetki. Wrzucamy wszystkie z odrobin膮 mas艂a, solimy i ca艂o艣膰 sma偶ymy, mieszaj膮c, przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy 3-4 minuty. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy, co jaki艣 czas mieszaj膮c, ok 10 minut. Wrzucamy mango i wciskamy sok z 膰wiartki cytryny. Gotujemy a偶 zmi臋knie, a sos zg臋stnieje – 5-10 minut. Podajemy z makaronem, 艣wie偶a kolendr膮 i posiekanym chilli.

Polecam te偶 inn膮 wersj臋 curry z krewetkami i ananasem – przepis 馃檪

 

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *