Curry z pomidorami, krewetkami, mango i domowym azjatyckim makaronem

Curry z krewetkami to jeden z moich kuchennych evergreenw, ale dopiero niedawno postanowi?am je urozmaici? i tak powsta?o curry z mango i krewetkami 🙂 Okazuje si?, ?e w sezonie mango jest naprawd? niedrogim powiewem tropikw i luksusu, ktry mo?na ?atwo wprowadzi? do swojej kuchni. W marketach ceny potrafi? zej?? do 4-5 z? za sztuk?, a na bazarku mo?na te pyszne owoce kupi? jeszcze taniej.

Tu dodatkowo pokusi?am si? o curry z w?asnej roboty makaronem – bardzo polecam! Super proste, a robi r?nic?.

Sk?adniki:
Makaron:
1/3 szklanki wody
P? ?y?eczki sody
1 szklanka m?ki
Szczypta soli

Curry:
16-20 surowych krewetek (szare, mro?one)
1 mango
1 cebula
3 pomidory (mo?na zast?pi? takimi z puszki – wtedy 1 puszka)
1 puszka mleka kokosowego
?wie?a kolendra
1/4 cytryny lub p? limonki
Oliwa, p? ?y?eczki mas?a

2-3 z?bki czosnku
1 papryczka chilli
Ok 1 cm kawa?ek imbiru
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
P? ?y?eczki kurkumy
1 p?aska ?y?eczka curry
P? ?y?eczki garam masala
P? ?y?eczki s?odkiej papryki

Makaron

Ten sam makaron robi?am do innego przepisu – domowego „ramenu”, ktry znajdziecie TUTAJ. Taki makaron ?wietnie pasuje do zup, curry, sma?onych warzyw itp.

Soda musi sta? si? alkaiczna p? ?y?eczki sody umieszczamy w ?aroodpornym naczyniu i pieczemy w piecu w 120-130 stopniach przez godzin?.

W rondelku zagotowujemy 1/3 szklanki wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt? soli, p? ?y?eczki upieczonej sody i mieszamy do rozpuszczenia. W misce dolewamy po trochu mikstur? do szklanki m?ki pszennej i mieszamy szpatu?k?. Kiedy sk?adniki si? po?acz?, wyrzucamy na blat i ugniatamy 10 minut. Odk?adamy kul? ciasta zawini?t? w wilgotn? szmatk? do miski i do odpoczynku przez godzin?. Ciasto na makaron mo?na przechowywa? (szczelnie owini?ty foli? lub zamkni?ty w pude?ku) w lodwce 1-2 dni, wi?c mo?na go sobie zagnie?? na 2-3 dni do r?nych da?.

Ciasto rozwa?kowujemy i kroimy na paseczki szeroko?ci ok. 0,5 cm. Obsypujemy odrobin? m?ki. Wrzucamy na gotuj?c?, lekko osolon? wod? (nie wszystko na raz, po ma?ej garstce) i gotujemy ok p? minuty. Wyrzucamy na durszlak i przelewamy zimn? wod? ?eby zastopowa? gotowanie.

Przyprawy

Do miseczki lub mo?dzierza wrzucamy posiekany czosnek i imbir, oraz 1/4 papryczki chilli. Dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i ucieramy.

Do rondelka wrzucamy pokrojone w ?wiartki pomidory (o ile u?ywamy ?wie?ych) i gotujemy pod przykrywk? a? ca?kowicie si? rozpadn?. Wtedy mo?na wyci?gn?? skrki.

Krewetki obieramy z pancerzy, cebul? kroimy w ?wiartki, mango obieramy i kroimy w grub? kostk? (1-1,5 cm).

Na rozgrzanej, suchej patelni przez chwil? pra?ymy wszystkie wymieszane z czosnkiem i imbirem przyprawy, nast?pnie dolewamy ok 1,5 ?y?ki oliwy lub oleju ro?linnego i minut? sma?ymy. Dodajemy pirka cebuli i sma?ymy kolejn? minut?, nast?pnie na ?rodku patelni robimy miejsce na krewetki. Wrzucamy wszystkie z odrobin? mas?a, solimy i ca?o?? sma?ymy, mieszaj?c, przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy 3-4 minuty. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy, co jaki? czas mieszaj?c, ok 10 minut. Wrzucamy mango i wciskamy sok z ?wiartki cytryny. Gotujemy a? zmi?knie, a sos zg?stnieje – 5-10 minut. Podajemy z makaronem, ?wie?a kolendr? i posiekanym chilli.

Polecam te? inn? wersj? curry z krewetkami i ananasem – przepis 🙂

 

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *