Curry z pomidorami, krewetkami, mango i domowym azjatyckim makaronem

Curry z krewetkami to jeden z moich kuchennych evergreenów, ale dopiero niedawno postanowiłam je urozmaicić i tak powstało curry z mango i krewetkami 🙂 Okazuje się, że w sezonie mango jest naprawdę niedrogim powiewem tropików i luksusu, który można łatwo wprowadzić do swojej kuchni. W marketach ceny potrafią zejść do 4-5 zł za sztukę, a na bazarku można te pyszne owoce kupić jeszcze taniej.

Tu dodatkowo pokusiłam się o curry z własnej roboty makaronem – bardzo polecam! Super proste, a robi różnicę.

Składniki:
Makaron:
1/3 szklanki wody
Pół łyżeczki sody
1 szklanka mąki
Szczypta soli

Curry:
16-20 surowych krewetek (szare, mrożone)
1 mango
1 cebula
3 pomidory (można zastąpić takimi z puszki – wtedy 1 puszka)
1 puszka mleka kokosowego
Świeża kolendra
1/4 cytryny lub pół limonki
Oliwa, pół łyżeczki masła

2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Ok 1 cm kawałek imbiru
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Pół łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka curry
Pół łyżeczki garam masala
Pół łyżeczki słodkiej papryki

Makaron

Ten sam makaron robiłam do innego przepisu – domowego „ramenu”, który znajdziecie TUTAJ. Taki makaron świetnie pasuje do zup, curry, smażonych warzyw itp.

Soda musi stać się alkaiczna – pół łyżeczki sody umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piecu w 120-130 stopniach przez godzinę.

W rondelku zagotowujemy 1/3 szklanki wody, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczyptę soli, pół łyżeczki „upieczonej” sody i mieszamy do rozpuszczenia. W misce dolewamy po trochu miksturę do szklanki mąki pszennej i mieszamy szpatułką. Kiedy składniki się połaczą, wyrzucamy na blat i ugniatamy 10 minut. Odkładamy kulę ciasta zawiniętą w wilgotną szmatkę do miski i do odpoczynku przez godzinę. Ciasto na makaron można przechowywać (szczelnie owinięty folią lub zamknięty w pudełku) w lodówce 1-2 dni, więc można go sobie zagnieść na 2-3 dni do różnych dań.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na paseczki szerokości ok. 0,5 cm. Obsypujemy odrobiną mąki. Wrzucamy na gotującą, lekko osoloną wodę (nie wszystko na raz, po małej garstce) i gotujemy ok pół minuty. Wyrzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą żeby zastopować gotowanie.

Przyprawy

Do miseczki lub moździerza wrzucamy posiekany czosnek i imbir, oraz 1/4 papryczki chilli. Dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i ucieramy.

Do rondelka wrzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory (o ile używamy świeżych) i gotujemy pod przykrywką aż całkowicie się rozpadną. Wtedy można wyciągnąć skórki.

Krewetki obieramy z pancerzy, cebulę kroimy w ćwiartki, mango obieramy i kroimy w grubą kostkę (1-1,5 cm).

Na rozgrzanej, suchej patelni przez chwilę prażymy wszystkie wymieszane z czosnkiem i imbirem przyprawy, następnie dolewamy ok 1,5 łyżki oliwy lub oleju roślinnego i minutę smażymy. Dodajemy piórka cebuli i smażymy kolejną minutę, następnie na środku patelni robimy miejsce na krewetki. Wrzucamy wszystkie z odrobiną masła, solimy i całość smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy 3-4 minuty. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy, co jakiś czas mieszając, ok 10 minut. Wrzucamy mango i wciskamy sok z ćwiartki cytryny. Gotujemy aż zmięknie, a sos zgęstnieje – 5-10 minut. Podajemy z makaronem, świeża kolendrą i posiekanym chilli.

Polecam też inną wersję curry z krewetkami i ananasem – przepis 🙂

 

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *