Krewetki z ??t? cukini?, ??tymi pomidorami i makaronem casarecce. Pyszne i kolorowe!

Pyszny, zdrowy, ?wie?y, kolorowy, z du?? ilo?ci? warzyw – do tego szybki i prosty. Brzmi jak przepis idealny? Dla mnie tak! Do tego mo?na go modyfikowa? na r?ne sposoby, eksperymentowa? ze sk?adnikami, do czego zach?cam 🙂

Sk?adniki:
10-12 du?ych szarych krewetek
Kilka ostrych, marynowanych papryczek (mo?na zast?pi? ?wie?ym chilli)
2-3 z?bki czosnku
Ma?a czerwona cebula
P? ??tej cukinii
??te pomidory w puszce (mo?na u?y? czerwonych)
Sl
?wie?a sza?wia
Oliwa z oliwek
P? ?y?eczki mas?a
Makaron casarecce lub dowolny, ulubiony 🙂
Sok z ?wiartki cytryny
Do podania: natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oliwy, wrzucamy du?? szczypt? soli i pokrojon? w pirka cebul?. Kiedy si? zeszkli, dodajemy pokrojone papryczki. Po minucie wrzucamy na ?rodek krewetki (obrane z pancerzy), dodajemy mas?o, rozgnieciony i posiekany czosnek i skrapiamy z sokiem z cytryny.

Kiedy krewetki zaczn? zmienia? kolor, przerzucamy je na drug? stron?. Po minucie dodajemy pokrojon? w kostk? cukini? i kilka porwanych li?ci sza?wii, oraz szczypt? soli. Sma?ymy 2-3 minuty i dodajemy na patelni? puszk? pomidorw. Mieszamy, zmniejszamy ogie? i dusimy pod przykryciem. W mi?dzyczasie gotujemy makaron zgodnie z informacj? na opakowaniu.






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *