Krewetki z żółtą cukinią, żółtymi pomidorami i makaronem casarecce. Pyszne i kolorowe!

Pyszny, zdrowy, świeży, kolorowy, z dużą ilością warzyw – do tego szybki i prosty. Brzmi jak przepis idealny? Dla mnie tak! Do tego można go modyfikować na różne sposoby, eksperymentować ze składnikami, do czego zachęcam 🙂

Składniki:
10-12 dużych szarych krewetek
Kilka ostrych, marynowanych papryczek (można zastąpić świeżym chilli)
2-3 ząbki czosnku
Mała czerwona cebula
Pół żółtej cukinii
Żółte pomidory w puszce (można użyć czerwonych)
Sól
Świeża szałwia
Oliwa z oliwek
Pół łyżeczki masła
Makaron casarecce lub dowolny, ulubiony 🙂
Sok z ćwiartki cytryny
Do podania: natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy dużą szczyptę soli i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone papryczki. Po minucie wrzucamy na środek krewetki (obrane z pancerzy), dodajemy masło, rozgnieciony i posiekany czosnek i skrapiamy z sokiem z cytryny.

Kiedy krewetki zaczną zmieniać kolor, przerzucamy je na drugą stronę. Po minucie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i kilka porwanych liści szałwii, oraz szczyptę soli. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy na patelnię puszkę pomidorów. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z informacją na opakowaniu.






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *