Asian Strogonow brzmi dziwnie, ale ma sens! Obiecuj?.

Strogonow

Oprcz pieczarek – grzyby mun, do tego pasta miso i tak oto powsta? azjatycki strogonow. Uwielbiam pol?dwiczk? wieprzow? i uwa?am, ?e idealnie gra w orientalnych potrawach – tu rwnie? sprawdza si? ?wietnie. Do tego wymaga znacznie krtszej obrbki cieplnej ni? wi?kszo?? mi?s, dlatego ?wietnie nadaje si? na szybki obiad – dla przyk?adu gulasz wo?owy wymaga zwykle 2-3 godziny duszenia mi?sa.

Co nie zmienia faktu, ?e gulasz wo?owy rwnie? polecam, np. taki z czerwonym winem z tego przepisu 🙂

Asian Strogonow – przepis

Sk?adniki:
1 pol?dwiczka wieprzowa
1 ma?a marchewka (lub p? du?ej)
1 s?upek selera naciowego
1 ma?a cebula
Ok 5-6 pieczarek (mo?na u?y? br?zowych)
Gar?? suszonych grzybw mun
1 ma?a, czerwona papryka
Sl, pieprz
P?atki chilli
S?odka papryka
3 li?cie laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Czubata ?y?eczka pasty miso
Czubata ?y?eczka koncentratu pomidorowego
2-3 suszone grzyby le?ne (mo?na pomin??)
M?ka (ok 1 ?y?ka)
Oliwa
Mas?o

Baza strogonowa

Selera, marchew i cebul? kroimy z drobn? kosteczk? i w garnku z nieprzywieraj?cym dnem sma?ymy na oliwie ze szczypt? soli i szczypt? chilli. Pod koniec dodajemy Ok. p? ?y?eczki mas?a i dusimy na ma?ym ogniu. W mi?dzyczasie na patelni sma?ymy na ma?ej ilo?ci mas?a pieczarki pokrojone w plasterki i dobrawione szczypt? soli i du?? szczypt? czarnego pieprzu. Kiedy nabior? z?otego koloru, dodajemy je do garnka razem z li??mi laurowymi i zielem angielskim. Pol?dwiczk? pokrojon? w cienkie plasterki solimy, oprszamy du?? ilo?ci? s?odkiej papryki i obtaczamy w odrobinie m?ki. Na patelni na odrobinie oliwy sma?ymy mi?so dos?ownie po minucie z ka?dej strony i wrzucamy do garnka.

Strogonow: Przygotowanie grzybw

Grzyby mun zalewamy wcze?niej wrz?tkiem. Wod? z nich wlewamy do garnka, razem z koncentratem pomidorowym i past? miso. Namoczone grzyby kroimy no?em w paseczki i dodajemy do reszty sk?adnikw. Dorzucamy pokrojon? w kostk? (ok 1 cm) papryk?, mieszamy i uzupe?niamy gor?c? wod? tak, by przykry? wszystko, ale nie wi?cej. Nast?pnie na ma?ym ogniu gotujemy ok. 30 minut, co jaki? czas mieszaj?c.

Podawa? mo?na z ry?em, azjatyckim makaronem lub – je?li tak jak ja kochacie ziemniaki do wszystkiego – z ziemniakami.

Polecam te? przepis na pork strogonow w bardziej tradycyjnej wersji 🙂

Pasta miso – dost?pna w wi?kszo?ci marketw i sklepach z azjatyck? ?ywno?ci?
Papryka czerwona
Warzywa – por, cebula i marchew to ?wietna baza do sosu



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *