Asian Strogonow – brzmi dziwnie, ale ma sens! Obiecuję.

Strogonow

Oprócz pieczarek – grzyby mun, do tego pasta miso i tak oto powstał azjatycki strogonow. Uwielbiam polędwiczkę wieprzową i uważam, że idealnie gra w orientalnych potrawach – tu również sprawdza się świetnie. Do tego wymaga znacznie krótszej obróbki cieplnej niż większość mięs, dlatego świetnie nadaje się na szybki obiad – dla przykładu gulasz wołowy wymaga zwykle 2-3 godziny duszenia mięsa.

Co nie zmienia faktu, że gulasz wołowy również polecam, np. taki z czerwonym winem z tego przepisu 🙂

Asian Strogonow – przepis

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 mała marchewka (lub pół dużej)
1 słupek selera naciowego
1 mała cebula
Ok 5-6 pieczarek (można użyć brązowych)
Garść suszonych grzybów mun
1 mała, czerwona papryka
Sól, pieprz
Płatki chilli
Słodka papryka
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Czubata łyżeczka pasty miso
Czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
2-3 suszone grzyby leśne (można pominąć)
Mąka (ok 1 łyżka)
Oliwa
Masło

Baza strogonowa

Selera, marchew i cebulę kroimy z drobną kosteczkę i w garnku z nieprzywierającym dnem smażymy na oliwie ze szczyptą soli i szczyptą chilli. Pod koniec dodajemy Ok. pół łyżeczki masła i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie na patelni smażymy na małej ilości masła pieczarki pokrojone w plasterki i dobrawione szczyptą soli i dużą szczyptą czarnego pieprzu. Kiedy nabiorą złotego koloru, dodajemy je do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Polędwiczkę pokrojoną w cienkie plasterki solimy, oprószamy dużą ilością słodkiej papryki i obtaczamy w odrobinie mąki. Na patelni na odrobinie oliwy smażymy mięso – dosłownie po minucie z każdej strony i wrzucamy do garnka.

Strogonow: Przygotowanie grzybów

Grzyby mun zalewamy wcześniej wrzątkiem. Wodę z nich wlewamy do garnka, razem z koncentratem pomidorowym i pastą miso. Namoczone grzyby kroimy nożem w paseczki i dodajemy do reszty składników. Dorzucamy pokrojoną w kostkę (ok 1 cm) paprykę, mieszamy i uzupełniamy gorącą wodą tak, by przykryć wszystko, ale nie więcej. Następnie na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Podawać można z ryżem, azjatyckim makaronem lub – jeśli tak jak ja kochacie ziemniaki do wszystkiego – z ziemniakami.

Polecam też przepis na pork strogonow w bardziej tradycyjnej wersji 🙂

Pasta miso – dostępna w większości marketów i sklepach z azjatycką żywnością
Papryka czerwona
Warzywa – por, cebula i marchew to świetna baza do sosu



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *