Danie, które robi się 5 minut, a wygląda i smakuje jak wykwintna pozycja z menu dobrej restauracji. Super na przystawkę, przekąskę, lekką kolacje, lub do podania gościom, np. do wina. Polecam serdecznie, zwłaszcza że sezon na figi jest krótki i właśnie wystartował.
Składniki:
Figi
Kozi ser
Szynka parmeńska (lub serrano, szwarcwaldzka lub boczek)
Tymianek lub rozmaryn
Figi nacinamy (ale nie przecinamy na wylot) z góry, na krzyż. Do środka lekko upychamy palcem ser kozi, całość zawijamy w szynkę i wbijamy gałązki tymianku lub rozmarynu. Tak przygotowane figi nabijamy na wykałaczki lub po 3 na patyczek szaszłykowy.
Trzeba to zrobić tak, żeby złapać przeciwne ćwiartki figi, by się nie rozpadła w piekarniku. Ja upiekłam je w małym, płytkim szkle do pieczenia, ale można też umieścić je na folii aluminiowej. Natomiast warto mieć w pamięci, że ser wypłynie, a figi wypuszczą soki.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem lub grillem rozgrzanym na 180 stopni przez 5-10 minut – najlepiej ocenić na oko kiedy szynka się upiecze – będą gotowe. Nie za długo, bo szynka zrobi się twarda. I gotowe 🙂 Pyszne, szybkie, łatwe danie.
Polecam też świetny przepis na pizzę z figami 🙂