Pizza z figami na kilka sposobw – z serem ple?niowym i boczkiem

Pizza z figami to jedna z najlepszych rzeczy na ?wiecie. Pizz? w kilku wersjach ju? tu prezentowa?am – klasyczn? TUTAJ, z kurkami TUTAJ. A ?e kocham jedzenie sezonowe prawie tak samo mocno jak pizz?, to przyszed? te? czas na… pizz? z figami! Pyszna – w r?nych wersjach i kombinacjach – jako danie wege lub z szynk? parme?sk?, z oliwkami lub serem gorgonzola. Mo?na miksowa? sk?adniki dowolnie wedle w?asnego gustu, a na koniec i tak wyjdzie idealna 🙂

Przepis na pizz?

Sk?adniki (na 2 pizze):
Ciasto:
25 g dro?d?y
150 ml gor?cej wody (nie wrz?cej!)
250 g + 2 ?y?ki m?ki*
1 ?y?ka oliwy
P?aska ?y?eczka soli
P?aska ?y?eczka cukru br?zowego

Sos:
1 Puszka pomidorw
2 z?bki czosnku
P? ?y?eczki (p?askiej) suszonej bazylii
P? ?y?eczki (p?askiej) suszonego oregano
Po du?ej szczypcie: tymianku, suszonego chilli i soli
?y?eczka oliwy

Dodatki:
Figi
Ser gorgonzola
?wie?y tymianek
Mozzarella
Czarne oliwki
W wersji mi?snej:
szynka serrano (lub parme?ska) lub boczek

Ciasto na pizz?

Dro?d?e w temperaturze pokojowej rozdrabniamy, wrzucamy do du?ej miski i zalewamy bardzo ciep?? (ale nie wrz?c?!) wod?. Mieszamy dok?adnie, tak ?eby nie zosta?y ?adne kawa?ki. Do tego dajemy dwie ?y?ki m?ki i p?ask? ?y?eczk? br?zowego cukru. Ponownie dok?adnie mieszamy, tak, ?eby nie zosta?y grudki z m?ki. Odstawiamy misk? przykryt? czyst? ?ciereczk? na 10-15 minut do wyro?ni?cia (w temperaturze pokojowej).

Do miski przesiewamy 250 g m?ki i wsypujemy ?y?eczk? soli. Uwaga – je?li u?ywacie takiej sprytnej maszyny jak ja – m?k? i sl dajcie ju? do misy robota. Po wyro?ni?ciu dro?d?e przelewamy ze wszystkim do m?ki, dodajemy ?y?k? oliwy i zaczynamy mieszanie. Robota z ko?cwk? do mieszania – z hakiem, nastawiamy najpierw na niskie obroty, a? wymiesza, potem na ?rednie – ?eby ugnit?, na koniec ponownie na niskie. W sumie wszystko powinno trwa? jakie? 15 minut. R?cznie jest trudniej – trzeba wymiesza? i bardzo dok?adnie (przy u?yciu si?y) zagnie?? ciasto. Powinno by? gumiaste, ale nie lej?ce. Jednolite i spr??yste. Toczymy z niego kul? i wk?adamy do miski, ktr? przykrywamy szmatk? i odstawiamy na minimum godzin?.

Piekarnik grzejemy na maxa – bez wzgl?du ile on wynosi. NA MAXA. Musi by? gor?co jak w piekle. Je?li u?ywamy blachy, wyk?adamy na ni? papier do pieczenia. Je?li mamy kamie? do pieczenia – nie ma takiej potrzeby.

Sos do pizzy – pomidorowy

W mi?dzyczasie robimy sos – do rondelka (takiego z dnem do sma?enia) wlewamy oliw?, wrzucamy zgnieciony bokiem no?a czosnek, chilli i wszystkie przyprawy. Sma?ymy chwile po czym dodajemy puszk? pomidorw (lub ?wie?e, pokrojone w kostk? pomidory) i przykrywamy. Trzymamy na ma?ym ogniu a? pomidory si? rozpadn?. Ca?o?? blendujemy na g?adko i gotowe.

Pieczenie pizzy

Kiedy piec jest nagrzany na maxa, ciasto przedzielamy na 2 cz??ci. Jedn? z nich na desce oprszonej m?k? przy pomocy r?k rozgniatamy na placek, nast?pnie wa?kiem rozwa?kowujemy najcieniej jak si? da, ALE tak ?eby nie przerwa? i ?eby nie zrobi?o si? przezroczyste. 2-3 milimetry grubo?ci.

Ciasto ostro?nie przenosimy na blach?. Cienko smarujemy sosem, zostawiamy tyle brzegw, ile lubimy – ja np. minimum, czyli ok 1 cm. Nak?adanie sk?adnikw zaczynamy od mozzarelli – podartej lub pokrojonej na ma?e kawa?ki, nast?pnie mi?dzy kawa?kami sera dok?adamy pokrojone w p?plasterki figi i inne sk?adniki. Staram si? nigdy nie wrzuca? jednych rzeczy na drugie, bo ciasto jest cieniutkie i nie jest w stanie unie?? zbyt wielu sk?adnikw.

Wk?adamy do pieca na ?rodkowy poziom. Piecze si? DOS?OWNIE kilka minut. Oko?o 7. Ale piekarnik piekarnikowi nie rwny, wi?c trzeba obserwowa? ciasto. Kiedy zobaczycie, ?e sk?adniki si? podpiekaj?, a brzegi podros?y zaczynaj? si? rumieni?, wyjmujemy pizz?. Nast?pnie z drugiej po?owy ciasta robimy kolejn?, bo co to jest jedna pizza? Nic.




3 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *