Grzyby, grzyby, grzyby! Sezon rozhula? si? na dobre, dlatego kolejna propozycja grzybowa – pyszny makaron z kremowym, grzybowym sosem. Przygotowany w Finlandii – wszystkim smakowa?. Przy okazji polecam wpisy o sto?owaniu si? w Finlandii:
Finlandia: Podr? do krainy zbieractwa i ?owiectwa. Cz??? 1: Kurki i le?ne owoce
Finlandia: Podr? do krainy zbieractwa i ?owiectwa. Cz??? 2: Le?na zupa grzybowa
Finlandia: Podr? do krainy zbieractwa i ?owiectwa. Cz??? 3: Zupa rybna na szczupaku
Sk?adniki:
Makaron (np. spaghetti, tagliatelle)
?mietana 12% lub 18% (ok. 400 ml)
?wie?e grzyby (u?y?am prawdziwkw, ko?lakw i kurek)
Boczek w?dzony, parzony (ok. 150-200)
Sl, pieprz
2 z?bki czosnku
1 du?a cebula
Mas?o
Olej
Na du?ej i g??bokiej patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oleju i wrzucamy pokrojon? w kosteczk? cebul?. Solimy i dodajemy 2 du?e szczypty pieprzu. Kiedy si? zeszkli, dodajemy pokrojony w kosteczk? boczek i wyci?ni?ty lub posiekany czosnek. Sma?ymy a? wszystko zacznie si? rumieni?. Wtedy przek?adamy ca?o?? do du?ego garnka. W mi?dzyczasie w innym garnku gotujemy makaron zgodnie z przepisem.
Na tej samej patelni po boczku wrzucamy ?y?k? mas?a i pokrojone grzyby, do ktrych dodajemy szczypt? pieprzu. Sma?my a? zaczn? si? rumieni?. Wtedy ca?o?? przek?adamy do garnka z cebul? i boczkiem, i razem (mo?na doda? jeszcze odrobin? mas?a) jeszcze chwil? podsma?amy. Dodajemy do garnka ?mietan? i dobrze mieszamy. Po chwili – kiedy utworzy si? gor?cy sos – dodajemy ugotowany makaron, dok?adnie mieszamy i gotowe do podania. Proste danie typu camping, z le?nych grzybw – mega syc?ce!
2 Comments Add yours