
Grzyby, grzyby, grzyby! Sezon rozhulał się na dobre, dlatego kolejna propozycja grzybowa – pyszny makaron z kremowym, grzybowym sosem. Przygotowany w Finlandii – wszystkim smakował. Przy okazji polecam wpisy o stołowaniu się w Finlandii:
Finlandia: Podróż do krainy zbieractwa i łowiectwa. Część 1: Kurki i leśne owoce
Finlandia: Podróż do krainy zbieractwa i łowiectwa. Część 2: Leśna zupa grzybowa
Finlandia: Podróż do krainy zbieractwa i łowiectwa. Część 3: Zupa rybna na szczupaku
Składniki:
Makaron (np. spaghetti, tagliatelle)
Śmietana 12% lub 18% (ok. 400 ml)
Świeże grzyby (użyłam prawdziwków, koźlaków i kurek)
Boczek wędzony, parzony (ok. 150-200)
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
Masło
Olej
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Solimy i dodajemy 2 duże szczypty pieprzu. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i wyciśnięty lub posiekany czosnek. Smażymy aż wszystko zacznie się rumienić. Wtedy przekładamy całość do dużego garnka. W międzyczasie w innym garnku gotujemy makaron zgodnie z przepisem.
Na tej samej patelni po boczku wrzucamy łyżkę masła i pokrojone grzyby, do których dodajemy szczyptę pieprzu. Smażmy aż zaczną się rumienić. Wtedy całość przekładamy do garnka z cebulą i boczkiem, i razem (można dodać jeszcze odrobinę masła) jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy do garnka śmietanę i dobrze mieszamy. Po chwili – kiedy utworzy się gorący sos – dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i gotowe do podania. Proste danie typu camping, z leśnych grzybów – mega sycące!










2 Comments Add yours