Ciasteczka z mas?em orzechowym, ?urawin? i orzechami. Warte grzechu!

Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym

Ah, ciasteczka. Kruche, z kawa?kami czekolady… jak ich nie kocha?? Oczywi?cie nikomu nie b?d? wmawia? ?e s? dietetyczne. Natomiast mog? powiedzie? z pe?n? odpowiedzialno?ci?, ?e takie jak w poni?szym przepisie s? znacznie zdrowsze i mniej tucz?ce ni? gotowe, kupione w sklepie – te zwykle maj? o wiele wi?cej cukru, do tego t?uszcze utwardzone (np. palmowy) i inne cuda. Przy takich domowych przynajmniej dok?adnie wiecie, co jecie. A to jest bezcenne. Do tego napakujemy je bakaliami 🙂 Idealne na ?wi?ta i nie tylko!

Sk?adniki:
200 g mas?a
Ok. 250 g mas?a orzechowego
300 g br?zowego cukru trzcinowego
2 jajka
Ok. 1,5 ?y?eczki ekstraktu wanilinowego (lub 100-150 g cukru wanilinowego)
350 g m?ki – 200 graham i 150 pszennej
Czubata ?y?eczka sody oczyszczonej
?y?eczka proszku do pieczenia
P? ?y?eczki soli
100 g czekolady gorzkiej
Ok. 80 g suszonej ?urawiny
2 garstki ulubionych orzechw (u?y?am nerkowcw i laskowych)

Do miski (lub misy robota) wrzucamy pokrojone w kostk? mas?o, dodajemy mas?o orzechowe i cukier. Ubijamy przez oko?o 10 minut, po tym czasie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, ponownie ubijamy kilka minut. W drugiej misce ??czymy sl (u?y?am r?owej, himalajskiej), sod?, proszek do pieczenia i przesian? m?k?, dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach a? do po??czenia sk?adnikw.

Czekolad? siekamy na mniejsze kawa?ki, orzechy siekamy lub rozbijamy na mniejsze kawa?ki w mo?dzierzu. Dodajemy orzechy, czekolad? i ?urawin? do masy. Mo?na oczywi?cie zamiast ?urawiny doda? rodzynki, orzechy zamieni? na inne – dostosujcie przepis do w?asnych preferencji. Mieszamy wszystko ?y?k? (lub na bardzo niskich obrotach robotem).

Piec nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze uk?adamy papier do pieczenia i nak?adamy du?? ?y?k? (lub ?y?k? do lodw) mas?. Nie uklepujemy! Pozostawiamy mi?dzy kulkami ok 2-3 cm przerwy. Pieczemy ka?d? parti? po 15 minut. Ciastka po tym czasie powinny si? lekko przyrumieni?, ale pozosta? mi?kkie. Takie zdejmujemy z blachy np. na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Twardniej? dos?ownie po kilku minutach i wtedy mo?na je przek?ada? np. do pude?ka. Uwaga – z podanych proporcji wychodzi 40-50 ciasteczek, wi?c je?li chcecie zrobi? mniejsz? ilo?? u?yjcie po?owy sk?adnikw.

Polecam te? babeczki bananowe!

Ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasteczka z mas?em orzechowym
Orzechy
Ciasteczka z mas?em orzechowym
mas?o orzechowe
Ciasteczka z mas?em orzechowym
Mas?o orzechowe
Ciasteczka z mas?em orzechowym
mas?o orzechowe, czekolada, ?urawina
Ciasteczka z mas?em orzechowym
gorzka czekolada
Ciasteczka z mas?em orzechowym
czekolada
Ciasteczka z mas?em orzechowym
sl himalajska

Ciasteczka z mas?em orzechowym
orzechy rozbijam w mo?dzierzu
Ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasteczka
Ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym
Ciasto na ciasteczka z mas?em orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *