Wieprzowina s?odko-kwa?na z pak choi i czerwon? papryk?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7025.jpg

Wariacji tego dania na moim blogu znajdziecie wiele, a to dlatego, ?e jest co? takiego w po??czeniu pak choi i pol?dwiczki wieprzowej, ?e szybciej mi bije serce. Wieprzowina po azjatycku, czyli wieprzowina s?odko-kwa?na jest to te? ?wietna opcja na naprawd? szybki obiad, do?? zdrowy i prawie dietetyczny, jednocze?nie lekki i syc?cy. No po prostu perfekcyjny.

Przepis na s?odko-kwa?n? wieprzowin? z pak choi

Sk?adniki:
1 kapustka pak choi
1 czerwona papryka
2 z?bki czosnku
1 cebula
1 pol?dwiczka wieprzowa
Sok z po?owy cytryny
?y?ka octu ry?owego
3-4 ?y?ki sosu sojowego
2 ?y?ki cukru br?zowego
P? szklanki wrz?tku
M?ka pszenna (ok. 1,5 ?y?ki)
Papryczka chilli (lub suszone w p?atkach)
Szczypta s?odkiej papryki
Sl
Ok 1 cm kawa?ek imbiru
Olej ry?owy
Orzeszki ziemne lub nerkowce

Pol?dwiczk? kroimy w cienkie, p?centymetrowe plasterki (w poprzek), papryk? w du?? kostk?, pak choi na mniejsze kawa?ki – oddzielamy same li?cie od twardszych cz??ci, ktre kroimy w paski. W miseczce mieszamy br?zowy cukier, sok z cytryny, ocet ry?owy, sos sojowy i gor?c? wod?.

Na du?ej, g??bokiej patelni (lub woku) rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oleju ry?owego. Wrzucamy posiekany w paseczki imbir, du?a szczypt? soli i po?ow? posiekanej papryczki chilli. Po minucie dodajemy pokrojon? w pirka cebulk? i po?ow? posiekanego czosnku. Sma?ymy a? cebula si? zeszkli.

Odsuwamy wszystko na boki i na ?rodek wrzucamy pokrojon? w cienkie plasterki, oprszon? m?k? pol?dwiczk?. Posypujemy du?? szczypt? s?odkiej papryki. Obsma?amy na szybko, na du?ym ogniu z obu stron. Dodajemy grubsze cz??ci pak choi, mieszamy i sma?ymy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy reszt? pak choi, pozosta?y posiekany czosnek i papryk?, mieszamy i wlewamy wcze?niej przygotowany sos. Proponuj? robi? to stopniowo – powinno go by? sporo, ale nie powinien „utopi?” sk?adnikw. Na du?ym ogniu gotujemy mieszaj?c a? ok. 1/3 p?ynu odparuje.

Na drugiej, suchej patelni pra?ymy orzeszki a? przybior? z?oty kolor i dodajemy je do dania. Mieszamy i na koniec posypujemy pozosta?? posiekan? papryczk? chilli. Proponuj? podawa? z ry?em. Naprawd? polecam to super-szybkie i pyszne danie!



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7022.jpg
Uwaga – u?y?am jednej kapustki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7023.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7025.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7028.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7029.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7030.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7031.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7033.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7034.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7035.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7037.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7040.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7027.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7041.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7046.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7044.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7043.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7045.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7039.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7042.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *