
Wariacji tego dania na moim blogu znajdziecie wiele, a to dlatego, ?e jest co? takiego w po??czeniu pak choi i pol?dwiczki wieprzowej, ?e szybciej mi bije serce. Wieprzowina po azjatycku, czyli wieprzowina s?odko-kwa?na jest to te? ?wietna opcja na naprawd? szybki obiad, do?? zdrowy i prawie dietetyczny, jednocze?nie lekki i syc?cy. No po prostu perfekcyjny.
Przepis na s?odko-kwa?n? wieprzowin? z pak choi
Sk?adniki:
1 kapustka pak choi
1 czerwona papryka
2 z?bki czosnku
1 cebula
1 pol?dwiczka wieprzowa
Sok z po?owy cytryny
?y?ka octu ry?owego
3-4 ?y?ki sosu sojowego
2 ?y?ki cukru br?zowego
P? szklanki wrz?tku
M?ka pszenna (ok. 1,5 ?y?ki)
Papryczka chilli (lub suszone w p?atkach)
Szczypta s?odkiej papryki
Sl
Ok 1 cm kawa?ek imbiru
Olej ry?owy
Orzeszki ziemne lub nerkowce
Pol?dwiczk? kroimy w cienkie, p?centymetrowe plasterki (w poprzek), papryk? w du?? kostk?, pak choi na mniejsze kawa?ki – oddzielamy same li?cie od twardszych cz??ci, ktre kroimy w paski. W miseczce mieszamy br?zowy cukier, sok z cytryny, ocet ry?owy, sos sojowy i gor?c? wod?.
Na du?ej, g??bokiej patelni (lub woku) rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oleju ry?owego. Wrzucamy posiekany w paseczki imbir, du?a szczypt? soli i po?ow? posiekanej papryczki chilli. Po minucie dodajemy pokrojon? w pirka cebulk? i po?ow? posiekanego czosnku. Sma?ymy a? cebula si? zeszkli.
Odsuwamy wszystko na boki i na ?rodek wrzucamy pokrojon? w cienkie plasterki, oprszon? m?k? pol?dwiczk?. Posypujemy du?? szczypt? s?odkiej papryki. Obsma?amy na szybko, na du?ym ogniu z obu stron. Dodajemy grubsze cz??ci pak choi, mieszamy i sma?ymy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy reszt? pak choi, pozosta?y posiekany czosnek i papryk?, mieszamy i wlewamy wcze?niej przygotowany sos. Proponuj? robi? to stopniowo – powinno go by? sporo, ale nie powinien „utopi?” sk?adnikw. Na du?ym ogniu gotujemy mieszaj?c a? ok. 1/3 p?ynu odparuje.
Na drugiej, suchej patelni pra?ymy orzeszki a? przybior? z?oty kolor i dodajemy je do dania. Mieszamy i na koniec posypujemy pozosta?? posiekan? papryczk? chilli. Proponuj? podawa? z ry?em. Naprawd? polecam to super-szybkie i pyszne danie!



















