Wieprzowina słodko-kwaśna z pak choi i czerwoną papryką

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7025.jpg

Wariacji tego dania na moim blogu znajdziecie wiele, a to dlatego, że jest coś takiego w połączeniu pak choi i polędwiczki wieprzowej, że szybciej mi bije serce. Wieprzowina po azjatycku, czyli wieprzowina słodko-kwaśna jest to też świetna opcja na naprawdę szybki obiad, dość zdrowy i prawie dietetyczny, jednocześnie lekki i sycący. No po prostu perfekcyjny.

Przepis na słodko-kwaśną wieprzowinę z pak choi

Składniki:
1 kapustka pak choi
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 polędwiczka wieprzowa
Sok z połowy cytryny
Łyżka octu ryżowego
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru brązowego
Pół szklanki wrzątku
Mąka pszenna (ok. 1,5 łyżki)
Papryczka chilli (lub suszone w płatkach)
Szczypta słodkiej papryki
Sól
Ok 1 cm kawałek imbiru
Olej ryżowy
Orzeszki ziemne lub nerkowce

Polędwiczkę kroimy w cienkie, półcentymetrowe plasterki (w poprzek), paprykę w dużą kostkę, pak choi na mniejsze kawałki – oddzielamy same liście od twardszych części, które kroimy w paski. W miseczce mieszamy brązowy cukier, sok z cytryny, ocet ryżowy, sos sojowy i gorącą wodę.

Na dużej, głębokiej patelni (lub woku) rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego. Wrzucamy posiekany w paseczki imbir, duża szczyptę soli i połowę posiekanej papryczki chilli. Po minucie dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i połowę posiekanego czosnku. Smażymy aż cebula się zeszkli.

Odsuwamy wszystko na boki i na środek wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki, oprószoną mąką polędwiczkę. Posypujemy dużą szczyptą słodkiej papryki. Obsmażamy na szybko, na dużym ogniu z obu stron. Dodajemy grubsze części pak choi, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy resztę pak choi, pozostały posiekany czosnek i paprykę, mieszamy i wlewamy wcześniej przygotowany sos. Proponuję robić to stopniowo – powinno go być sporo, ale nie powinien „utopić” składników. Na dużym ogniu gotujemy mieszając aż ok. 1/3 płynu odparuje.

Na drugiej, suchej patelni prażymy orzeszki aż przybiorą złoty kolor i dodajemy je do dania. Mieszamy i na koniec posypujemy pozostałą posiekaną papryczką chilli. Proponuję podawać z ryżem. Naprawdę polecam to super-szybkie i pyszne danie!



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7022.jpg
Uwaga – użyłam jednej kapustki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7023.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7025.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7028.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7029.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7030.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7031.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7033.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7034.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7035.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7037.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7040.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7027.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7041.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7046.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7044.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7043.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7045.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7039.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7042.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *