Ragu z pieczonej kaczki – w?oski klasyk w polskiej kuchni

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6254.jpg

Jak ju? pisa?am w przepisie na pieczon? kaczk?, z jednej takiej kaczki mo?na zrobi? 4 r?ne dania. Moim absolutnym faworytem, zw?aszcza z okazji zbli?aj?cej si? zimy, jest w?oski klasyk – czyli ragu. Uwielbiam ragu z dziczyzny, cz?sto spotykane jest te? wo?owe. Mimo to robi?c je pierwszy raz postawi?am na kaczk? – i to by? strza? w dziesi?tk?! Bardziej dietetycznie, relatywnie tanio i naprawd?, naprawd? pysznie. Zapomnijcie o kurczaku – kaczka to jest to! Do tego – wierzcie mi na s?owo – wbrew pozorom ragu okaza?o si? niemal banalne w wykonaniu. Gdy ju? upieczemy mi?so, reszta staje si? magi?…

Sk?adniki:
Kaczka upieczona z TEGO przepisu i obrana z mi?ska + t?uszcz wytopiony z pieczenia (u?y?am ok 300-400 g)
Passata pomidorowa (ok 150-200 ml)
Czerwone wino (wytrawne) – ok 3/4 szklanki
1 ma?a marchewka (lub p? du?ej)
1 ma?a cebula
Szczypta cynamonu
Szczypta chilli w p?atkach lub pieprzu kaje?skiego
3 szczypty kminu rzymskiego
3 szczypty s?odkiej papryki
Sl

Mi?so obrane z kaczki siekamy na drobniejsze, max 1 cm w?kna, ale nie na papk?. Na g??bokiej patelni lub w garnku przystosowanym do sma?enia roztapiamy t?uszcz z pieczenia kaczki (po upieczeniu kaczki zlejcie wszystko co zostanie na dnie do pojemnika i wstawcie do lodwki. Na dnie utworzy si? kaczkowa galaretka, a na wierzchu zbierze si? kaczkowy t?uszczyk) i wrzucamy pokrojon? w drobn? kosteczk? cebul? i marchewk?. Dodajemy do nich cynamon, chilli, papryk? i kmin, mieszamy i sma?ymy 3-5 minut. Dodajemy mi?so, mieszamy i wlewamy wino. Odparowujemy alkohol i dodajemy pomidory – ja u?y?am 200 ml domowej passaty z pomidorw, sklepowa ma intensywniejszy smak, wi?c mo?na da? odrobin? mniej i 50 ml wody. Mieszamy wszystko i dusimy ok 10 minut. Prbujemy i doprawiamy sol? w razie potrzeby.

Gotowe! Tak, to takie proste. Ragu mo?emy podawa? np. z makaronem, z klasycznymi gnocchi z TEGO przepisu, z dyniowymi gnocchi z TEGO przepisu, grzybowymi ravioli z TEGO przepisu czy z ravioli z dyni? z TEGO przepisu. Idealnie nadaje si? te? jako wk?ad do totalnie zajebistej kanapki.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6235.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6240.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6239.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6253.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6252.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6254.jpg

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *