Gnocchi z kurkami, chorizo, tymiankiem i Dziurgasem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5291.jpg

Gnocchi – świetna alternatywa dla makaronu czy kopytek, bardzo prosta do zrobienia i jedzenia w wielu, wielu różnych wariantach. Tu gnocchi pełne smaku – z kurkami i chorizo.

Składniki na gnocchi:
Ok. 1 kg ziemniaków
Ok. 200 g mąki pszennej
1 jajko
Sól

Dodatki:
Ok. pół szklanki startego sera – Dziurgasa, parmezanu lub grana padano
Ok 4 cm kawałek chorizo
Kilka gałązek świeżego tymianku
Masło
Garstka kurek
Sól, pieprz

Baza, czyli same gnocchi z tego przepisu

Na małej patelni rozgrzewamy pół łyżeczki masła, solimy (nie za dużo, bo ser i chorizo są słone) i wrzucamy pokrojone drobno kurki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy szczyptę pieprzu czarnego i jeszcze pół łyżeczki masła, wrzucamy wcześniej ugotowane kopytka. Kiedy zaczną się rumienić, przekręcamy je na drugą stronę i dodajemy pokrojone w kosteczkę chorizo. Po ok 2-3 minutach dodajemy listki tymianku, mieszamy i posypujemy połową sera. Kiedy się stopi, mieszamy i dodajemy drugie pół. Ponownie mieszamy i gotowe! Na talerzu można jeszcze posypać świeżym tymiankiem.

* jeśli ktoś unika masła – można je zastąpić oliwą

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5282.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5205.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5283.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5206.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5284.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5285.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5286.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5287.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5288.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5290.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5291.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5292.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5289.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *