Gnocchi z kurkami, chorizo, tymiankiem i Dziurgasem

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5291.jpg

Gnocchi – ?wietna alternatywa dla makaronu czy kopytek, bardzo prosta do zrobienia i jedzenia w wielu, wielu r?nych wariantach. Tu gnocchi pe?ne smaku – z kurkami i chorizo.

Sk?adniki na gnocchi:
Ok. 1 kg ziemniakw
Ok. 200 g m?ki pszennej
1 jajko
Sl

Dodatki:
Ok. p? szklanki startego sera – Dziurgasa, parmezanu lub grana padano
Ok 4 cm kawa?ek chorizo
Kilka ga??zek ?wie?ego tymianku
Mas?o
Garstka kurek
Sl, pieprz

Baza, czyli same gnocchi z tego przepisu

Na ma?ej patelni rozgrzewamy p? ?y?eczki mas?a, solimy (nie za du?o, bo ser i chorizo s? s?one) i wrzucamy pokrojone drobno kurki. Kiedy zaczn? si? rumieni?, dodajemy szczypt? pieprzu czarnego i jeszcze p? ?y?eczki mas?a, wrzucamy wcze?niej ugotowane kopytka. Kiedy zaczn? si? rumieni?, przekr?camy je na drug? stron? i dodajemy pokrojone w kosteczk? chorizo. Po ok 2-3 minutach dodajemy listki tymianku, mieszamy i posypujemy po?ow? sera. Kiedy si? stopi, mieszamy i dodajemy drugie p?. Ponownie mieszamy i gotowe! Na talerzu mo?na jeszcze posypa? ?wie?ym tymiankiem.

* je?li kto? unika mas?a – mo?na je zast?pi? oliw?

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5282.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5205.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5283.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5206.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5284.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5285.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5286.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5287.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5288.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5290.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5291.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5292.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5289.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *