Meksyk to jest zdecydowanie najwspanialsze – nie tylko pod wzgl?dem kulinarnym – miejsce w jakim by?am. Kuchnia meksyka?ska to zdecydowanie jedna z moich ulubionych i dlatego postanowi?am odpali? na blogu now? zak?adk? „Niez?y Mexyk„, ktr? znajdziecie TUTAJ.
Empanadas to jest w ogle taka grudka pyszno?ci, wariacja na temat pierogw – ktr? ka?dy z nas kocha – z tym ?e farsz jest doprawiony po meksyka?sku, a ciasto – francuskie. Nie b?d? ?ciemnia? – ciasto francuskie kupuj? sklepowe, jeszcze nie jestem na tym poziomie ?eby robi? je w domu. Takie ma?e lenistwo ma zasadnicz? zalet? – roboty jest znacznie mniej i gotuje si?, a w?a?ciwie piecze, du?o szybciej. Polecam sprbowa? zmierzy? si? z domowymi empanadas – idealne na zimow? kolacj? lub je?li spodziewacie si? go?ci – ?wietne danie typu „bankiet”.
Sk?adniki:
Ok. 600 g. mro?onego ciasta francuskiego
Puszka czerwonej fasoli
P? puszki kukurydzy
Kartonik passaty pomidorowej lub w?asnej roboty*
P? papryczki chilli
Sl
Ok. 10 cm kawa?ek chorizo (najlepiej surowego)
2 z?bki czosnku
1 cebula (bia?a lub czerwona)
1 Jajko
Ok. 300 g ?opatki wieprzowej
Mi?so
Zacznijmy od mi?sa – mo?na u?y? 2 rodzajw – upieczonego lub usma?onego. Je?li mamy sporo czasu – polecam u?y? pieczonego. W tym celu do szk?a ?aroodpornego wk?adamy natarte przyprawami (dwie szczypty soli, p? ?y?eczki kminu rzymskiego, 3 du?e szczypty oregano, p? ?y?eczki s?odkiej papryki, dwie szczypty chilli w p?atkach) mi?so, dodajemy syropu z agawy i wlewamy ok 1,5-2 cm piwa. Przykrywamy i pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, p?niej ok. 1,5 godziny w 130, na koniec ponownie w 180 oko?o 30 minut a? b?dzie si? rozchodzi? pod naciskiem widelca. Je?li mamy mniej czasu – 1-1,5 h w 180 stopniach powinno wystarczy?
Mi?so pieczone:
Kmin rzymski
S?odka papryka
Chilli w p?atkach
?y?eczka syropu z agawy (lub p? br?zowego cukru)
Oregano
P? butelki piwa jasnego (np. APA lub inne lekko cytrusowe)
Mo?na np. upiec du?y (typu 700 g) kawa?ek mi?sa dzie? wcze?niej, zje?? z niego obiad, a z tego co pozostanie kolejnego dnia zrobi? empanadas. Natomiast je?li chcemy zrobi? to znacznie szybciej i wszystko na raz – mi?so mielimy i sma?ymy na patelni z wy?ej podanymi przyprawami (bez piwa).
Ciasto
Ciasto francuskie rozmra?amy i – je?li jest w grubych kawa?kach – rozwa?kowujemy (podsypuj?c m?k?). Powinno jednak pozosta? ch?odne, wi?c mo?na je tu? przed wycinaniem i zalepianiem w?o?y? na chwil? do lodwki. Wa?ne, by nie zagrza?o si? zbytnio, bo nic z wa?kowania i klejenia nie wyjdzie.
Uwaga wa?ne! Patrzcie na sk?ad ciasta francuskiego. Je?li zamiast mas?a ma margaryn?, t?uszcz ro?linny utwardzony, palowy itp. to jest to – za przeproszeniem – gwno nie ciasto francuskie. Nie twierdz?, ?e prawdziwe ciasto francuskie jest jakie? szczeglnie zdrowie czy dietetyczne, ALE takie z margaryn? to jest zbrodnia na ludzkim zdrowiu. Nie kupujcie tego! To jest oszustwo. Prawdziwe jest robione z mas?a.
Na patelni rozgrzewamy odrobin? oliwy, dodajemy pokrojon? w kosteczk? cebul?. Kiedy si? zeszkli, dodajemy pokrojone w kosteczk? chorizo (u?ywam surowego, pikantnego) i posiekany czosnek. Sma?ymy ok 3 minuty, po czym dodajemy mi?so, fasol?, kukurydz? i passat?. Mieszamy a? odparuje wi?kszo?? wody, ?eby nadzienie by?o zwarte. Dodajemy posiekane chilli i w razie potrzeby doprawiamy sol?.
Przestudzamy nadzienie, w mi?dzyczasie rozgrzewamy piec na 180-200 stopni. Z ciasta wycinamy ko?a – ja u?y?am w tym celu szklanki. Nie powinny by? za ma?e, raczej bli?ej 8-10 cm ?rednicy ni? 5. Je?li b?d? za ma?e – po wyro?ni?ciu ciasta zdominuje ono zupe?nie nadzienie.
K?ko z ciasta lekko wyrabiamy w d?oni na brzegach (delikatnie rozci?gamy), wk?adamy ?y?k? (od zupy) nadzienia i przykrywamy drugim kr??kiem. Mo?emy lekko zwil?y? palcem z wod? brzegi ?eby lepiej si? sklei?y. Pierogi k?adziemy na blach? wy?o?on? papierem do pieczenia, pozostawiaj?c mi?dzy nimi niewielkie odleg?o?ci, bo ciasto troch? wyro?nie. Smarujemy gotowe empanadas roztrzepanym jajkiem, mo?na te? posypa? szczypt? s?odkiej lub ostrej papryki dla ozdoby. Pieczemy oko?o 25 minut, a? przybior? ?adny, z?oty kolor. Do podania polecam np. jogurt z czosnkiem i kolendr?.
*Polecam tak? passat? zrobi? samemu, w domu. Starczy na ca?? zim?, robi si? szybko i ?atwo, robota przy tym ?adna, a mamy ?wietny produkt do wszystkich sosw, zupy, pizzy itp. Zrobi?am krtkie wideo w tej sprawie, polecam:
One Comment Add yours