?oso? teriyaki na wypasie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5164365.jpg
?oso? teriyaki

Kochani ?oso?, po wielu prbach i b??dach, ogarniam sztywniutko. Najprostszy – pieczony z sol? i pieprzem, ?wi?teczny – z sosem malinowym, w sushi, w curry, z makaronem Ale dopiero niedawno uda?o mi si? ogarn?? azjatyck? opcj? – czyli ?oso? teriyaki.

Oczywi?cie ogarnia mnie taka duma, ?e musz? si? podzieli?. Obiecuj? – prosty i wychodzi za ka?dym razem, ka?demu.

Przepis na ?ososia teryaki

Sk?adniki:
?oso?
Sos sojowy
Imbir
Czosnek
Cytryna i/lub limonka
Sezam
Olej sezamowy / ry?owy
Cukier trzcinowy (najlepiej nierafinowany)
Mid
SEKRETNY SK?ADNIK: p? ?y?eczki mas?a
Opcjonalnie: ocet ry?owy

?oso?

No to jedziemy: ?ososia kroimy na porcje, i wk?adamy do marynaty, na ktr? sk?adamy 4 ?y?ki sosu sojowego, sok z po?owy du?ej cytryny (albo ca?ej ma?ej) lub limonki (ja np. lubi? opcj? p? na p?), 2 ?y?eczki cukru, ?y?eczka miodu, starty imbir (kawa?ek ok 2 cm), wyci?ni?te 2 z?bki czosnku. Najlepiej zostawi? w marynacie conajmniej na godzink?.

Marynata teriyaki

Marynat? po prostu sprbujcie palcem – je?li jest za s?odka lub za ma?o kwa?na, mo?na podla? jeszcze cytryn? lub octem ry?owym. Smak powinien by? zbalansowany – s?odko-kwa?ny z dymnym sosem sojowym.

Pieczenie i podanie

Piec rozgrzewamy na 220-230 stopni, na szklanym p?askim naczyniu rozpuszczamy odrobin? mas?a z olejem (?y?eczka max), na gor?cym uk?adamy ?ososia (o ile zosta? ze skr? – skr? do do?u) i wk?adamy do pieca na 10-15 minut (zale?y jak kto lubi). Pozosta?? marynat? wlewamy do rondelka, do ktrego wsypujemy ?y?eczk? sezamu i mieszamy na gazie, a? zg?stnieje. Na koniec dodajemy p? ?y?eczki mas?a – dzi?ki temu sos b?dzie smaczysty, kremowy i gesty. No rewelka.

Upieczonego ?ososia polewamy na talerzu sosem i gotowe. Do podania proponuj? ugotowane broku?y, ale pasuje te? ry?, fasolka szparagowa, ziemniaki pieczone, a nawet bia?e pieczywko je?li kto? lubi ostr? jazd? z glutenem 😉

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190409_220143.jpg
?oso? Teriyaki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114151-e1557774826241.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5154338.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5154341.jpg
Pi?kna rybka
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5154342.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5154346.jpg
Do zalewy mo?na doda? odrobin? ?wie?ego chilli, je?li kto? – tak jak ja np. – uwielbia wszystko na ostro.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5154344.jpg
Mj niezb?dnik ma?ego sadysty – barma?ska wyciskarka do cytrusw, tarka do imbiru, praska do czosnku i kombinerki do wyrywania o?ci
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5164351.jpg
I myk do pieca – na mojej ukochanej, szklanej patelni. P?ytkie naczynie do pieczenia te? si? super sprawdzi.




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5164354.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5164360.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114145.jpg
redukcja sosu
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114148.jpg
i sos zredukowany 🙂
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114138.jpg
Najlepszy sos sojowy ever
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5114139.jpg
Ocet ry?owy ktry szanuj?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5164363.jpg
No nie wygl?da jak milion dolcw?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190409_220138-e1556713739679.jpg
Tu z broku?kiem dla zdrowia

4 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *