Kochani ?oso?, po wielu prbach i b??dach, ogarniam sztywniutko. Najprostszy – pieczony z sol? i pieprzem, ?wi?teczny – z sosem malinowym, w sushi, w curry, z makaronem Ale dopiero niedawno uda?o mi si? ogarn?? azjatyck? opcj? – czyli ?oso? teriyaki.
Oczywi?cie ogarnia mnie taka duma, ?e musz? si? podzieli?. Obiecuj? – prosty i wychodzi za ka?dym razem, ka?demu.
Przepis na ?ososia teryaki
Sk?adniki:
?oso?
Sos sojowy
Imbir
Czosnek
Cytryna i/lub limonka
Sezam
Olej sezamowy / ry?owy
Cukier trzcinowy (najlepiej nierafinowany)
Mid
SEKRETNY SK?ADNIK: p? ?y?eczki mas?a
Opcjonalnie: ocet ry?owy
?oso?
No to jedziemy: ?ososia kroimy na porcje, i wk?adamy do marynaty, na ktr? sk?adamy 4 ?y?ki sosu sojowego, sok z po?owy du?ej cytryny (albo ca?ej ma?ej) lub limonki (ja np. lubi? opcj? p? na p?), 2 ?y?eczki cukru, ?y?eczka miodu, starty imbir (kawa?ek ok 2 cm), wyci?ni?te 2 z?bki czosnku. Najlepiej zostawi? w marynacie conajmniej na godzink?.
Marynata teriyaki
Marynat? po prostu sprbujcie palcem – je?li jest za s?odka lub za ma?o kwa?na, mo?na podla? jeszcze cytryn? lub octem ry?owym. Smak powinien by? zbalansowany – s?odko-kwa?ny z dymnym sosem sojowym.
Pieczenie i podanie
Piec rozgrzewamy na 220-230 stopni, na szklanym p?askim naczyniu rozpuszczamy odrobin? mas?a z olejem (?y?eczka max), na gor?cym uk?adamy ?ososia (o ile zosta? ze skr? – skr? do do?u) i wk?adamy do pieca na 10-15 minut (zale?y jak kto lubi). Pozosta?? marynat? wlewamy do rondelka, do ktrego wsypujemy ?y?eczk? sezamu i mieszamy na gazie, a? zg?stnieje. Na koniec dodajemy p? ?y?eczki mas?a – dzi?ki temu sos b?dzie smaczysty, kremowy i gesty. No rewelka.
Upieczonego ?ososia polewamy na talerzu sosem i gotowe. Do podania proponuj? ugotowane broku?y, ale pasuje te? ry?, fasolka szparagowa, ziemniaki pieczone, a nawet bia?e pieczywko je?li kto? lubi ostr? jazd? z glutenem 😉
4 Comments Add yours