Francuskie ciastka z jabłkami. Błyskawiczne!

Jak już kilkukrotnie tu informowałam – nie jestem zbyt mocna w deserach. Podejmuję się zatem tylko naprawdę, naprawdę prostych przepisów. Ważna informacja co do tego – jabłka można zastąpić lub pomieszać z gruszkami lub śliwkami. Co do ciasta francuskiego – gdy kupujecie gotowe, ważne by sprawdzić skład – powinno być na maśle, a nie żadnej margarynie czy innym tłuszczu palmowym!

Takie ciastka jabłkowe na cieście francuskim są nie tylko szybkie i proste, ale też pyszne! Bardzo polecam, idealny przepis na te wszystkie wieczory kiedy chciałoby się zjeść coś słodkiego, ale nie kupuje się słodyczy bo to zło 🙂

Składniki:
Ciasto francuskie (mrożone)
Oliwa
Brązowy cukier
Cynamon
Jabłka
Opcjonalnie: miód, syrop z agawy lub klonowy do podania

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i tniemy na prostokąty. Smarujemy lekko oliwą z oliwek, zwłaszcza brzegi. Posypujemy ciasto brązowym cukrem i cynamonem, układamy na płatach pocięte w cieniutkie plasterki jabłka, następnie ponownie posypujemy cukrem i cynamonem. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika na około 30 minut, do 180 stopni. Wyjmujemy gdy ciasto na brzegach stanie się złoto-brązowe. Jeśli lubicie słodkie słodycze, można na talerzu polać miodem, syropem z agawy lub klonowym. Mega proste, roboty zero, a efekt wow 🙂






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *