Francuskie ciastka z jab?kami. B?yskawiczne!

Jak ju? kilkukrotnie tu informowa?am – nie jestem zbyt mocna w deserach. Podejmuj? si? zatem tylko naprawd?, naprawd? prostych przepisw. Wa?na informacja co do tego – jab?ka mo?na zast?pi? lub pomiesza? z gruszkami lub ?liwkami. Co do ciasta francuskiego – gdy kupujecie gotowe, wa?ne by sprawdzi? sk?ad – powinno by? na ma?le, a nie ?adnej margarynie czy innym t?uszczu palmowym!

Takie ciastka jab?kowe na cie?cie francuskim s? nie tylko szybkie i proste, ale te? pyszne! Bardzo polecam, idealny przepis na te wszystkie wieczory kiedy chcia?oby si? zje?? co? s?odkiego, ale nie kupuje si? s?odyczy bo to z?o 🙂

Sk?adniki:
Ciasto francuskie (mro?one)
Oliwa
Br?zowy cukier
Cynamon
Jab?ka
Opcjonalnie: mid, syrop z agawy lub klonowy do podania

Ciasto francuskie lekko rozwa?kowujemy i tniemy na prostok?ty. Smarujemy lekko oliw? z oliwek, zw?aszcza brzegi. Posypujemy ciasto br?zowym cukrem i cynamonem, uk?adamy na p?atach poci?te w cieniutkie plasterki jab?ka, nast?pnie ponownie posypujemy cukrem i cynamonem. Tak przygotowane ciastka uk?adamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

Wk?adamy do piekarnika na oko?o 30 minut, do 180 stopni. Wyjmujemy gdy ciasto na brzegach stanie si? z?oto-br?zowe. Je?li lubicie s?odkie s?odycze, mo?na na talerzu pola? miodem, syropem z agawy lub klonowym. Mega proste, roboty zero, a efekt wow 🙂






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *