
Jak już wspominałam w pierwszym wpisie o indyku (znajdziecie go klikając TUTAJ), jestem totalnie kupiona – kupiona smakiem, konsystencją, prostotą w przygotowaniu. Zdecydowałam się więc przedstawić też drugi, super smaczny i – wbrew pozorom – bardzo prosty przepis od szefa Szymona Szlendaka.
Warsztaty o indyku
Na warsztatach w ramach programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” poznaliśmy dwa sposoby na indyka – włoski i grecki. W poprzednim wpisie chwaliłam pyszne, kremowe ragu bianco, ale to ten – drugi sposób mnie kupił. Dlaczego? Bo włoskie dania i ragu robię bardzo często i nie są dla mnie wyzwaniem – za to do kuchni greckiej podeszłam po raz pierwszy. Zawsze się trochę bałam greckich dań, bo wydawały mi się skomplikowane, trudne i zbyt charakterystyczne, by powtórzyć je w domowych warunkach. Okazało się że – nic bardziej mylnego! A indyk pasuje do tej kuchni idealnie! To danie jest pyszne, lekkie i bardzo oryginalne, a przy tym – na tyle łatwe do wykonania, że każdy sobie z nim poradzi. Indyk jest w nim aromatyczny, soczysty i pełen smaku, a dodatki zaskakująco pełne charakteru.
Czy indyk jest zdrowy?
Indyk jest świetnym wyborem nie tylko ze względu na smak. Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, Potasu K, Fosforu P, Cynku Zn. Pierś z indyka – której używamy w tym przepisie – ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, oraz niską zawartość sodu. Filet z indyka ma też niską zawartość tłuszczu (podobnie jak udko bez skóry), oraz wysoką zawartość białka.
Polecam serdecznie!
Przepis na eskalopki z indyka
Składniki:
Filet z indyka
Mąka pszenna
Sól, pieprz
Sok i skórka z cytryny
Marchew
Cukinia
Seler naciowy
Gwiazdka anyżu
Czerwona cebula
Masło
Natka pietruszki, tymianek, szałwia
Oliwa
Wywar (najlepiej z szyi indyczej)
Do podania: grecka sałatka z pomidora, zielonego ogórka, papryki, oliwek, czerwonej cebuli, oregano i czerwonego octu winnego
Przygotowanie warzyw
Cebulę, marchew, seler naciowy i cukinię kroimy w drobną kostkę, następnie wszystkie, z wyjątkiem cukinii, smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy ok 25 g masła, surową kasze bulgur i wywar (wywaru 2 razy tyle co kaszy). Wywar można zastąpić osoloną wodą, choć polecam wersję oryginalną – więcej smaku i aromatu 🙂 Dorzucamy anyż i przykrywamy naczynie – pozostawiamy na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Filet z indyka
Filet z indyka kroimy w cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Tak przygotowane doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie, aż obie strony będą złoto-brązowe. Wtedy dodajemy na patelnię sok i skórkę z cytryny, masło i odrobinę wywaru, a także świeże zioła – tymianek i szałwię. Gotujemy aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy, wyłączamy ogień i zostawiamy na chwilę mięso na patelni, by wchłonęło aromaty.
Kasza z cukinią
Gdy kasza będzie miękka i większość wywaru zniknie z garnka, dodajemy cukinię na dosłownie kilka minut – by pozostała chrupiąca. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i gotowe! Do podania idealnie pasuje grecka sałatka 🙂
Inny przepis na eskalopki znajdziecie tutaj:
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym i marchewka z groszkiem























A na koniec jeszcze kilka zdjęć z warsztatów 🙂

Fot. Paweł Bruczkowski



Fot. Paweł Bruczkowski


Fot. Paweł Bruczkowski



Fot. Paweł Bruczkowski
5 Comments Add yours