
Jak ju? wspomina?am w pierwszym wpisie o indyku (znajdziecie go klikaj?c TUTAJ), jestem totalnie kupiona – kupiona smakiem, konsystencj?, prostot? w przygotowaniu. Zdecydowa?am si? wi?c przedstawi? te? drugi, super smaczny i – wbrew pozorom – bardzo prosty przepis od szefa Szymona Szlendaka.
Warsztaty o indyku
Na warsztatach w ramach programu „Indyk z Europy – pod skrzyd?ami jako?ci” poznali?my dwa sposoby na indyka – w?oski i grecki. W poprzednim wpisie chwali?am pyszne, kremowe ragu bianco, ale to ten – drugi sposb mnie kupi?. Dlaczego? Bo w?oskie dania i ragu robi? bardzo cz?sto i nie s? dla mnie wyzwaniem – za to do kuchni greckiej podesz?am po raz pierwszy. Zawsze si? troch? ba?am greckich da?, bo wydawa?y mi si? skomplikowane, trudne i zbyt charakterystyczne, by powtrzy? je w domowych warunkach. Okaza?o si? ?e – nic bardziej mylnego! A indyk pasuje do tej kuchni idealnie! To danie jest pyszne, lekkie i bardzo oryginalne, a przy tym – na tyle ?atwe do wykonania, ?e ka?dy sobie z nim poradzi. Indyk jest w nim aromatyczny, soczysty i pe?en smaku, a dodatki zaskakuj?co pe?ne charakteru.
Czy indyk jest zdrowy?
Indyk jest ?wietnym wyborem nie tylko ze wzgl?du na smak. Mi?so indycze jest ?rd?em witaminy D, B2 (udo indycz?t bez skry), B3, B6, B12, Potasu K, Fosforu P, Cynku Zn. Pier? z indyka – ktrej u?ywamy w tym przepisie – ma nisk? zawarto?? t?uszczw nasyconych, oraz nisk? zawarto?? sodu. Filet z indyka ma te? nisk? zawarto?? t?uszczu (podobnie jak udko bez skry), oraz wysok? zawarto?? bia?ka.
Polecam serdecznie!
Przepis na eskalopki z indyka
Sk?adniki:
Filet z indyka
M?ka pszenna
Sl, pieprz
Sok i skrka z cytryny
Marchew
Cukinia
Seler naciowy
Gwiazdka any?u
Czerwona cebula
Mas?o
Natka pietruszki, tymianek, sza?wia
Oliwa
Wywar (najlepiej z szyi indyczej)
Do podania: grecka sa?atka z pomidora, zielonego ogrka, papryki, oliwek, czerwonej cebuli, oregano i czerwonego octu winnego
Przygotowanie warzyw
Cebul?, marchew, seler naciowy i cukini? kroimy w drobn? kostk?, nast?pnie wszystkie, z wyj?tkiem cukinii, sma?ymy na oliwie. Pod koniec sma?enia dodajemy ok 25 g mas?a, surow? kasze bulgur i wywar (wywaru 2 razy tyle co kaszy). Wywar mo?na zast?pi? osolon? wod?, cho? polecam wersj? oryginaln? – wi?cej smaku i aromatu 🙂 Dorzucamy any? i przykrywamy naczynie – pozostawiamy na minimalnym ogniu, a? kasza wch?onie ca?y p?yn.
Filet z indyka
Filet z indyka kroimy w cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Tak przygotowane doprawiamy sol? i pieprzem z obu stron, nast?pnie obtaczamy w m?ce i sma?ymy na mocno rozgrzanej oliwie, a? obie strony b?d? z?oto-br?zowe. Wtedy dodajemy na patelni? sok i skrk? z cytryny, mas?o i odrobin? wywaru, a tak?e ?wie?e zio?a – tymianek i sza?wi?. Gotujemy a? sos zg?stnieje i stanie si? kremowy, wy??czamy ogie? i zostawiamy na chwil? mi?so na patelni, by wch?on??o aromaty.
Kasza z cukini?
Gdy kasza b?dzie mi?kka i wi?kszo?? wywaru zniknie z garnka, dodajemy cukini? na dos?ownie kilka minut – by pozosta?a chrupi?ca. Na koniec doprawiamy sol? i pieprzem oraz dodajemy posiekan? natk? pietruszki. Wszystko mieszamy i gotowe! Do podania idealnie pasuje grecka sa?atka 🙂
Inny przepis na eskalopki znajdziecie tutaj:
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym i marchewka z groszkiem























A na koniec jeszcze kilka zdj?? z warsztatw 🙂

Fot. Pawe? Bruczkowski



Fot. Pawe? Bruczkowski


Fot. Pawe? Bruczkowski



Fot. Pawe? Bruczkowski
5 Comments Add yours