Eskalopki z indyka w sosie ma?lano-cytrynowym i z greckim sznytem (cz??? 2 warsztatw)

Jak ju? wspomina?am w pierwszym wpisie o indyku (znajdziecie go klikaj?c TUTAJ), jestem totalnie kupiona – kupiona smakiem, konsystencj?, prostot? w przygotowaniu. Zdecydowa?am si? wi?c przedstawi? te? drugi, super smaczny i – wbrew pozorom – bardzo prosty przepis od szefa Szymona Szlendaka.

Warsztaty o indyku

Na warsztatach w ramach programu „Indyk z Europy – pod skrzyd?ami jako?ci” poznali?my dwa sposoby na indyka – w?oski i grecki. W poprzednim wpisie chwali?am pyszne, kremowe ragu bianco, ale to ten – drugi sposb mnie kupi?. Dlaczego? Bo w?oskie dania i ragu robi? bardzo cz?sto i nie s? dla mnie wyzwaniem – za to do kuchni greckiej podesz?am po raz pierwszy. Zawsze si? troch? ba?am greckich da?, bo wydawa?y mi si? skomplikowane, trudne i zbyt charakterystyczne, by powtrzy? je w domowych warunkach. Okaza?o si? ?e – nic bardziej mylnego! A indyk pasuje do tej kuchni idealnie! To danie jest pyszne, lekkie i bardzo oryginalne, a przy tym – na tyle ?atwe do wykonania, ?e ka?dy sobie z nim poradzi. Indyk jest w nim aromatyczny, soczysty i pe?en smaku, a dodatki zaskakuj?co pe?ne charakteru.

Czy indyk jest zdrowy?

Indyk jest ?wietnym wyborem nie tylko ze wzgl?du na smak. Mi?so indycze jest ?rd?em witaminy D, B2 (udo indycz?t bez skry), B3, B6, B12, Potasu K, Fosforu P, Cynku Zn. Pier? z indyka – ktrej u?ywamy w tym przepisie – ma nisk? zawarto?? t?uszczw nasyconych, oraz nisk? zawarto?? sodu. Filet z indyka ma te? nisk? zawarto?? t?uszczu (podobnie jak udko bez skry), oraz wysok? zawarto?? bia?ka.

Polecam serdecznie!

Przepis na eskalopki z indyka

Sk?adniki:
Filet z indyka
M?ka pszenna
Sl, pieprz
Sok i skrka z cytryny
Marchew
Cukinia
Seler naciowy
Gwiazdka any?u
Czerwona cebula
Mas?o
Natka pietruszki, tymianek, sza?wia
Oliwa
Wywar (najlepiej z szyi indyczej)

Do podania: grecka sa?atka z pomidora, zielonego ogrka, papryki, oliwek, czerwonej cebuli, oregano i czerwonego octu winnego

Przygotowanie warzyw

Cebul?, marchew, seler naciowy i cukini? kroimy w drobn? kostk?, nast?pnie wszystkie, z wyj?tkiem cukinii, sma?ymy na oliwie. Pod koniec sma?enia dodajemy ok 25 g mas?a, surow? kasze bulgur i wywar (wywaru 2 razy tyle co kaszy). Wywar mo?na zast?pi? osolon? wod?, cho? polecam wersj? oryginaln? – wi?cej smaku i aromatu 🙂 Dorzucamy any? i przykrywamy naczynie – pozostawiamy na minimalnym ogniu, a? kasza wch?onie ca?y p?yn.

Filet z indyka

Filet z indyka kroimy w cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Tak przygotowane doprawiamy sol? i pieprzem z obu stron, nast?pnie obtaczamy w m?ce i sma?ymy na mocno rozgrzanej oliwie, a? obie strony b?d? z?oto-br?zowe. Wtedy dodajemy na patelni? sok i skrk? z cytryny, mas?o i odrobin? wywaru, a tak?e ?wie?e zio?a – tymianek i sza?wi?. Gotujemy a? sos zg?stnieje i stanie si? kremowy, wy??czamy ogie? i zostawiamy na chwil? mi?so na patelni, by wch?on??o aromaty.

Kasza z cukini?

Gdy kasza b?dzie mi?kka i wi?kszo?? wywaru zniknie z garnka, dodajemy cukini? na dos?ownie kilka minut – by pozosta?a chrupi?ca. Na koniec doprawiamy sol? i pieprzem oraz dodajemy posiekan? natk? pietruszki. Wszystko mieszamy i gotowe! Do podania idealnie pasuje grecka sa?atka 🙂

Inny przepis na eskalopki znajdziecie tutaj:
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym i marchewka z groszkiem

Fot. Pawe? Bruczkowski
Fot. Pawe? Bruczkowski
Fot. Pawe? Bruczkowski
Fot. Pawe? Bruczkowski
Fot. Pawe? Bruczkowski
Fot. Pawe? Bruczkowski
Fot. Pawe? Bruczkowski

A na koniec jeszcze kilka zdj?? z warsztatw 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240002.jpg
Czy jestem kujonem ktry zawsze stoi obok szefa kuchni? Oczywi?cie 😀
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240004.jpg
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240015.jpg
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240017.jpg
Tyle samo fotografowania co gotowania 🙂
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240031.jpg
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240052.jpg
I pe?ne skupienie 😀
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240053.jpg
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240055.jpg
Fot. Pawe? Bruczkowski
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p9240092.jpg
A obiad stygnie 🙂
Fot. Pawe? Bruczkowski



5 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *