Finlandia: Podr? do krainy ?owiectwa i zbieractwa. Cz??? 1: kurki i le?ne owoce

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5363.jpg

Jedno z najlepszych ?niada? jakie pami?tam – nawet nie dlatego, ?e takie pyszne, czy szczeglnie wykwintne – chodzi o to, ?e niemal ca?kowicie pochodz?ce z natury, zebrane przeze mnie „tymi oto r?cyma”.

Finlandia: kilka s?w o szacunku do przyrody

Zasadniczo nie jestem jak?? szczeglnie uduchowion? jednostk?, mimo lewicowych pogl?dw nigdy nie by?am te? wege. Nie uwa?am si? za ?adnego eko?wira, nie protestuj? wychodz?c na ulic? przeciw niszczeniu naszej planety. Kiedy to ju? zosta?o powiedziane, mog? ?mia?o napisa?, ?e naprawd? staram si? robi? co mog?, w ramach swoich mo?liwo?ci i zdrowego rozs?dku, by nie wyko?czy? naszej planety. A przynajmniej by zbytnio do tego reki nie przyk?ada?. Dlatego tak kocham wyjazdy do Finlandii – tam naprawd? cz?owiek mo?e mie? kontakt z natur? i zobaczy?, jak by to wygl?da?o, gdyby?my jej nie orali ponad miar?. W Finlandii nie u?wiadczysz p? ?miecia czy peta w lesie, przy domku, przy drodze. Zasadniczo nigdzie. Za to u?wiadczysz prawdziwej, dzikiej, niczym nie skr?powanej natury.

Fi?skie prawo zezwala na polowania czy ?owienie ryb, ale pod pewnymi warunkami. Ryby trzeba wypuszcza?, a zabra? ze sob? mo?na jedynie tyle, ile planuje si? zje??. Je?li kto? przy?apie Ci? z ca?? ?dk? ryb, to masz przekopane, bo nikogo nie sta? na fi?skie kary. Tylko tyle i a? tyle – dzi?ki temu ryby maj?, w przeciwie?stwie do wi?kszo?ci zbiornikw w Polsce, gdzie w?dkarz bez sieci i pr?du to widok rwnie rzadki co ?nieg w lipcu, a udany dzie? po?oww wydaje si? egzotyczn? przygod?, o ktrej tylko si? s?yszy, ale nigdy nie widzi. W Finlandii filozofia „catch and release” (z?ap i wypu??) jest traktowana ?miertelnie powa?nie – dzi?ki temu ichniejszy region typu „Mazury” (pe?en jezior) na p?nocy jest bogaty w r?ne gatunki ryb, w?rd ktrych krluj? szczupaki, okonie, leszcze, jazie, krasnopiry. W kosskach, czyli tutejszych rzeczkach, roi si? od pstr?gw.

Podobnie sprawy maj? si? ze zwierzyn? – mieszka?cy Finlandii zwyczajowo przed zim? wybieraj? si? na polowanie, by mie? zapasy na mrozy i wieczn? noc. Nie poluj? jednak sportowo czy rekreacyjnie – jak to bywa w Polsce. Zabijaj? sarn? czy nied?wiedzia, by mie? co je?? zim?. Tylko tyle – nie wi?cej. Dlatego te? w tutejszych lasach roi si? od dzikich zwierz?t.przy domku mo?na spotka? ?osia, jelenia, bobra (ostatnio jeden z polskich politykw sugerowa? nawet, by to zwierz? wprowadzi? do rodzimej diety), a nawet nied?wiedzia. Jest tu te? urodzaj ptactwa – przy naszej tylko kwaterze widzia?am ?ab?dzie krzykliwe, ogromne czaple, pliszki itp. Tutaj to cz?owiek jest go?ciem w ?wiecie natury, nie odwrotnie.

Durga, po ?owiectwie, podstawowa sprawa to zbieractwo. Lasy s? pe?ne grzybw, jagd, ?urawiny, je?yn arktycznych (takich jasnych owocw typu maliny). To s? prawdziwe superfoods – zdrowe, naturalne owoce pe?ne witamin, antyoksydantw. S? jak naturalny, s?odki i pyszny antybiotyk.

?niadanie mistrzw: jajecznica z kurkami i s?odkie tosty z le?nymi owocami

Z samego rana o 10 🙂 posz?am rozejrze? si? po okolicy. Uda?o mi si? uzbiera? p? wiadra grzybw – kurek i ko?lakw, z ktrych kolejnego dnia zrobi? zup? lub risotto. Wok? domku natomiast ro?nie dos?ownie milion krzakw jagd, a pod nimi – ca?e po?acie dojrza?ej ?urawiny. Na ?niadanie zatem wjecha?a jajecznica z kurkami i tosty z le?nymi owocami. Wytrawnie i s?odko, pysznie i zdrowo, niemal dietetycznie i bardzo naturalnie.

Sk?adniki:

Jajecznica:
Kurki
Mas?o
Sl
Czarny pieprz
Jajka
Cebula

Dodatkowo: pomidory z cebulk?

Tosty:
Pieczywo tostowe (lub inne)
Mas?o
Bia?y serek kanapkowy lub serek wiejski
Mid
Owoce: jagody i ?urawina

Kurki najpierw oczyszczamy, dok?adnie myjemy, kroimy w ma?e, w miar? rwne kawa?ki. Tutejsze kurki rosn? bardzo blisko wody, wi?c maj? jej du?o w sobie. Dlatego te? najpierw wrzucili?my je na such?, rozgrzan? patelni? i troch? odparowali?my, potem dodali?my soli i pieprzu. Kiedy grzyby zrobi?y si? „suche”, wjecha?a ?y?eczka mas?a. Do tego p? cebulki pokrojonej w drobn? kosteczk?, wszystko razem podsma?one do zrumienienia grzybw. Dodajemy jajka, mieszamy jajecznic? i po 2 minutach gotowe. Do tego polecam klasyk?, czyli „polskie caprese” – pomidory z cebulk?, pieprzem i sol?.

Natomiast na s?odko – pieczywo z mas?em opieczone w tosterze, posmarowane kremowym serkiem ?mietankowym (lub serkiem wiejskim), posypane ?wie?ymi jagodami i ?urawin?, z odrobin? miodu. No je?li to nie jest mistrzowska kombinacja, to ja nie wiem co. Wszyscy byli zachwyceni, zw?aszcza ja, bo KOCHAM JE??. W planach z tego wyjazdu jeszcze notki z ryb? z grilla, egzotyczn? zup? rybn?, grzybow? i risotto z grzybami, tak?e stay tuned, bo b?dzie si? dzia?o.

Cz??? druga: Le?na zupa grzybowa
Cz??? trzecia: Zupa rybna na szczupaku

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5814.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5819.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5820.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp5349.jpg
Tak, kochany mj m?? zaoferowa? si?, ?e skoro ja zbiera?am, to on usma?y. W roli ofiary oczywi?cie ukochane grzyby ?niadaniowe – kurki

4 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *