Yas, wracam z kolejnym curry. Wiem, ?e te dania maj? sporo fanw, a ja – mwi?c zupe?nie nieskromnie – jestem w kuchni tych regionw naprawd? niez?a, wi?c ch?tnie wracam do tych przepisw. Zw?aszcza, ?e znw zapanowa?y upa?y, wi?c dania z ciep?ych cz??ci ?wiata idealnie pasuj?. Do tego jest to kolejna bezmi?sna propozycja – a i o to cz?sto pojawiaj? si? pytania.
Od razu chcia?am wszystkich uspokoi? – mimo ?e sk?adnikw jest sporo, nie jest to danie przesadnie skomplikowane i robi si? je naprawd? szybko. A – i je?li nie mo?ecie dosta? jakiego? sk?adnika i nie wiecie co poradzi? – piszcie ?mia?o, postaram si? podpowiedzie? czym mo?na zast?pi?.
Sk?adniki:
Ok 20 ?rednich, lub 12 du?ych krewetek
2-4 li?cie kafiru
Limonka
Mleko kokosowe 400 ml
2-3 pomidory
Puszka ananasa lub p? ?wie?ego
1 cebula
Tajska bazylia (mo?na ewentualnie zast?pi? ?wie?? kolendr?)
Sl
?y?eczka mas?a (opcjonalnie)
P? ?y?eczki sosu rybnego (mo?na ewentualnie zast?pi? sosem sojowym)
Olej ry?owy (lub oliwa)
Pasta:
P? ?y?eczki s?odkiej papryki
?y?ka oleju lub oliwy
3 z?bki czosnku
2 cm kawa?ek imbiru
Kawa?ek korzenia kurkumy (mo?na zast?pi? kurkum? w proszku)
P? ?y?eczki curry
Du?a szczypta kminku
Kilkana?cie ziaren kolendry
Du?a szczypta chilli w p?atkach (lub posiekana ?wie?a papryczka)
Ry? ja?minowy do podania
Krewetki rozmra?amy, ananasa – o ile u?ywamy z puszki – ods?czamy. Kroimy na ok 1,5-2 cm kawa?ki. Cebul? kroimy w drobn? kostk?.
Pro tip: soku z ananasa, o ile u?ywamy tego z puszki, mo?na u?y? p?niej do ananasowej lemoniady: ok 100-150 ml soku z ananasa, wyci?ni?ta limonka, kilka li?ci tajskiej bazylii lub mi?ty, ld i woda gazowana. Pyszka!
Do mo?dzierza wrzucamy obrany i posiekany imbir oraz czosnek, posiekan? kurkum? (je?li u?ywamy w proszku, to ok p? ?y?eczki) ?y?k? oleju (np. ry?owego) lub dobrej oliwy z oliwek. Dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i ucieramy na mas? – nie musi by? idealnie g?adka. Mo?na to zrobi? rwnie? blenderem, ale taka r?czna robota pozwala zachowa? faktur? imbiru i czosnku, wi?c polecam t? metod?.
Na g??bokiej patelni lub w garnku z dnem przystosowanym do sma?enia rozgrzewamy ?y?k? oleju lub oliwy z past? (zostawiamy w mo?dzierzu ok. 1 ?y?eczk?, reszta trafia od razu na patelni?). Gdy pasta zacznie puszcza? zapach, dodajemy cebul? i du?? szczypt? soli, mieszamy ca?o??. Po kilku minutach wrzucamy krewetki i sma?ymy jakie? 3-4 minuty. Dodajemy mas?o – o ile u?ywamy, pokrojone w kosteczk? pomidory i ananasa oraz pozosta?? past?. Dok?adnie mieszamy i dorzucamy zgniecione li?cie kafiru. Po ok 2 minutach dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy a? odparuje odpowiednia ilo?? wody i sos zrobi si? kremowy. W mi?dzyczasie gotujemy ry? zgodnie z przepisem.
Kiedy sos osi?gnie po??dan? konsystencj?, wciskamy ok 1/4 limonki, oraz dodajemy sos rybny. Mieszamy, prbujemy i – w razie potrzeby – dodajemy wi?cej soku z limonki lub soli.
Na talerzu podajemy z du?? ilo?ci? tajskiej bazylii – mo?na j? kupi? w du?ych hipermarketach. Je?li jednak nie uda si? jej dosta?, nie zast?pujcie jej zwyk?? bazyli?, bo to zupe?nie co innego. Lepiej ?wie?? kolendr?, ktra rwnie? b?dzie pasowa? do tego dania. Poleca si? na gor?ce wieczory!
One Comment Add yours