
Najlepsze ?niadania
Musz? si? przyzna?, ?e jeszcze do niedawna by?am, ?e tak powiem, jajkow? purystk?. Sadzone przyjmowa?am tylko a) na ma?le b) na boczku i koniec. Jajka z r?nymi dodatkami, warzywami oraz – przede wszystkim – na ostro pokocha?am dopiero w Mexyku. Huvos arrachera absolutnie zaw?adn??y moim ?o??dkiem – jad?am je codziennie, a tak naprawd? smakowa?y mi tak bardzo, ?e czasem zamawia?am je nawet na lunch.

Do tego ka?da knajpa, restauracja, stragan czy buda z ulicznym ?arciem (w ktrych naprawd? w Mexyku jest absolutnie najlepsza kuchnia) robi?y swoj? wersj?, ka?dy kucharz dodawa? co? nieco innego, co? od siebie. Jeden dodawa? groszek, inny szynk?, jeszcze kolejny fasol?.
Tote? teraz, wspominaj?c w domu z roz?aleniem podr? po Jukatanie (i planuj?c kolejn?), zacz??am przygotowywa? r?ne wariacje z sadzonymi w roli g?wnej, przede wszystkim eksperymentuj?c z tym, co akurat mam w lodwce. Okazuje si?, ?e w tej wersji sprawdza si? niemal ka?dy dodatek. Jedn? z wersji prezentowa?am ju? tutaj, teraz postawi?am na kolejn?. Dodam tylko, ?e tak mi posmakowa?o, ?e raz zjad?am na ?niadanie, drugi raz na kolacj? 😀
Przepis na jajka sadzone ze szparagami, pieczarkami i chorizo
Sk?adniki:
2 jaja
3 szparagi zielone
Szalotka lub p? cebuli
Z?bek czosnku
4-5 br?zowych pieczarek
Ok. 10 pomidorkw koktajlowych
?y?ka oliwy
Pieprz, sl
W opcji z mi?sem – kawa?ek chorizo pokrojony w plasterki
+ Opcjonalnie pikantny majonez
Du?? ?y?k? majonez, wyci?ni?ty czosnek, ?y?eczk? jogurtu mieszamy z chilli, szczypt? kminu rzymskiego i s?odkiej papryki w proszku.
Na patelni rozgrzewamy ?y?k? oliwy, wrzucamy pokrojone grzyby, solimy i chwil? sma?ymy a? zaczn? si? rumieni?. Dodajemy cebulk?, szparagi pokrojone w ok 1 cm kawa?ki (w poprzek, po skosie) i posiekany czosnek. Sma?ymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojone w po?wki pomidorki koktajlowe. Dodajemy spor? szczypt? pieprzu, mieszamy i wbijamy jajka. Przykrywamy ca?o?? i czekamy, a? jajka si? zetn? (preferuj? ??tko p?ynne, ale tu oczywi?cie ka?dy robi tak, jak lubi.
Oczywi?cie nie jest to ?adne odkrycie Ameryki, po prostu po??czenie smakw, ktre mo?e was ?mia?o zainspirowa? do w?asnych eksperymentw. Zreszt? – jajka na pomidorach to te? oczywi?cie pyszna shakshuka, na ktr? rwnie? ju? was zaprasza?am na swoim blogu TUTAJ. Zasadniczo moje przes?anie w tym temacie jest proste – bawcie si? tym 🙂 Kuchnia nie znosi nudy.




















2 Comments Add yours