Jajka sadzone na grzybach, szparagach, pomidorach…

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144695.jpg

Muszę się przyznać, że jeszcze do niedawna byłam, że tak powiem, jajkową purystką. Sadzone przyjmowałam tylko a) na maśle b) na boczku i koniec. Jajka z różnymi dodatkami, warzywami oraz – przede wszystkim – na ostro pokochałam dopiero w Mexyku. Huvos arrachera absolutnie zawładnęły moim żołądkiem – jadłam je codziennie, a tak naprawdę smakowały mi tak bardzo, że czasem zamawiałam je nawet na lunch.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p2173968.jpg
Wersja z Cancun – ryż, fasola, tortille, jajka, cebulka, pomidory, avocado, sour cream i ser. Po nocy z tequilą to jest życie…

Do tego każda knajpa, restauracja, stragan czy buda z ulicznym żarciem (w których naprawdę w Mexyku jest absolutnie najlepsza kuchnia) robiły swoją wersję, każdy kucharz dodawał coś nieco innego, coś od siebie. Jeden dodawał groszek, inny szynkę, jeszcze kolejny fasolę.

Toteż teraz, wspominając w domu z rozżaleniem podróż po Jukatanie (i planując kolejną), zaczęłam przygotowywać różne wariacje z sadzonymi w roli głównej, przede wszystkim eksperymentując z tym, co akurat mam w lodówce. Okazuje się, że w tej wersji sprawdza się niemal każdy dodatek. Jedną z wersji prezentowałam już tutaj, teraz postawiłam na kolejną. Dodam tylko, że tak mi posmakowało, że raz zjadłam na śniadanie, drugi raz na kolację 😀

Składniki:
2 jaja
2-3 szparagi zielone
1 szalotka lub pół cebuli
1 ząbek czosnku
4-5 brązowych pieczarek
Ok. 10 pomidorków koktajlowych
Łyżka oliwy
Pieprz, sól
W opcji z mięsem – kawałek chorizo pokrojony w plasterki

+ Opcjonalnie pikantny majonez
Dużą łyżkę majonez, wyciśnięty czosnek, łyżeczkę jogurtu mieszamy z chilli, szczyptą kminu rzymskiego i słodkiej papryki w proszku.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone grzyby, solimy i chwilę smażymy aż zaczną się rumienić. Dodajemy cebulkę, szparagi pokrojone w ok 1 cm kawałki (w poprzek, po skosie) i posiekany czosnek. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Dodajemy sporą szczyptę pieprzu, mieszamy i wbijamy jajka. Przykrywamy całość i czekamy, aż jajka się zetną (preferuję żółtko płynne, ale tu oczywiście każdy robi tak, jak lubi.

Oczywiście nie jest to żadne odkrycie Ameryki, po prostu połączenie smaków, które może was śmiało zainspirować do własnych eksperymentów. Zresztą – jajka na pomidorach to też oczywiście pyszna shakshuka, na którą również już was zapraszałam na swoim blogu TUTAJ. Zasadniczo moje przesłanie w tym temacie jest proste – bawcie się tym 🙂 Kuchnia nie znosi nudy.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144675.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144676.jpg
Póki jest sezon na szparagi – trzeba to wykorzystywać na maksa!
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144689.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144685.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144687.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144677.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144679.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144680.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144681.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144682.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144683.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144691.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144692.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144693.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144698.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144694.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144697.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144699.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144696.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p6144695.jpg

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *