Ravioli zrobi?am raz (przepis na dyniowe TUTAJ) i od razu si? zakocha?am. Od tego czasu powtrzy?am je ju? czterokrotnie, z r?nymi nadzieniami, we wszelakich konfiguracjach. Okazuje si?, ?e wcale nie jest tu takie trudne, jedynie czasoch?onne – faktycznie trzeba na to troch? po?wi?ci?. Ale warto! Zw?aszcza ?e mo?na od razu np. zrobi? 2 razy wi?cej i cz??? piero?kw zamrozi?, lub – zamrozi? cz??? samego, surowego ciasta na nast?pny raz.
Z grzybami w tym roku, jako ?e urodzaj, zaszala?am. Przedstawia?am ju? przepisy na ZUP? grzybow?, MAKARON z prawdziwkami i kurczakiem, przepyszne RISOTTO, MAKARON z boczkiem, a nawet PIZZ?. Tym razem chyba jednak przesz?am sama siebie…
Sk?adniki:
Ciasto:
Ok. 2,5 szklanki m?ki (u?y?am 2 szklanki specjalnej do makaronu i p? szklanki zwyk?ej, pszennej)*
Jajko + bia?ko z drugiego jajka
Ok. ?y?ki oliwy z oliwek
Ok. 150 ml wody
P? ?y?eczki soli
Farsz:
2 szklanki posiekanych grzybw (u?y?am prawdziwkw i ko?lakw)
2 szalotki
1-2 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek
Sl
Tymianek
Rozmaryn
?y?eczka mas?a
??tko jajka
Pieprz i sl
Gorgonzola
Do podania: tarty Dziurgas lub parmezan
*Mo?na zrobi? wy??cznie ze zwyk?ej, pszennej, ale polecam rozejrze? si? za t? przeznaczon? do makaronu. Mo?na j? dosta? w wi?kszych marketach, a r?nica jest naprawd? du?a.
Ciasto przygotowujemy tak samo jak w TYM przepisie na ravioli z dyni. Sk?adniki ciasta ??czymy i ugniatamy na g?adko (je?li u?ywamy robota – przy pomocy haka). Je?li jest zbyt wodniste – dodajemy wi?cej m?ki, je?li sypkie i si? nie skleja – ciut wi?cej wody. Pami?tajcie, ?e nie ma 2 takich samach jajek, takiej samej m?ki – zawsze trzeba robi? to odrobin? na wyczucie. Ciasto powinno by? bardzo g?ste i zwi?z?e, ale te? w takiej konsystencji, ?eby da?o si? rozwa?kowa?.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 ?yki oliwy i ?y?eczk? mas?a. Dodajemy du?? szczypt? soli i posiekane (nie musz? by? dok?adnie i bardzo drobno – kawa?ki mog? by? wielko?ci ma?ego 0,5-1 cm) grzyby. Mo?na u?y? tylko prawdziwkw, mieszanych z ko?lakami czy podgrzybkami, lub kurkami. Sma?ymy a? odparuje woda i zaczn? si? ?adnie br?zowi?. Dodajemy dwie du?e szczypty pieprzu i posiekan? cebulk?, mieszamy i sma?ymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy posiekany lub przeci?ni?ty przez prask? czosnek, posiekane li?cie rozmarynu (je?li nie mamy ?wie?ego – p?ask? ?y?eczk? suszonego, lekko utartego w mo?dzierzu) i listki tymianku. Sma?ymy ca?o??, a? wszystko si? ?adnie przyrumieni. Zdejmujemy patelni? z palnika i dodajemy ??tko, szybko mieszamy i odstawiamy ca?o?? do wystudzenia.
Z ciasta wydzielamy ma?e, pod?u?ne wa?eczki, ktre nast?pnie rozwa?kowujemy na mo?liwie jak najcie?sze, prostok?tne p?aty. Prostok?t rozcinamy wzd?u? na dwa paski, o szeroko?ci ok. 7 cm. Przy pomocy ma?ej ?y?eczki umieszczamy ma?e porcje nadzienia w odleg?o?ci ok 5 cm od siebie. Na ka?dym z nich k?adziemy ma?y (ok p? cm na p? cm) kawa?eczek sera ple?niowego.
Drugi p?at smarujemy bia?kiem jajka i posmarowan? stron? uk?adamy na nadzieniu. Sklejamy delikatnie, przy pomocy palcw piero?ki, dociskaj?c brzegi. Rozcinamy pomi?dzy „grkami” nadzienia i ponownie dociskamy palcem brzegi. Mo?na zrobi? widelcem wzorek, ale nie ma takiej konieczno?ci. Mo?na tak?e wycina? wzory ko?a, trjk?ty, lub u?ywa? no?yka do faworkw, ?eby uzyska? pofalowane brzegi. R?ne rodzaje ci?? przydaj? si?, gdy np. chcemy zrobi? po?ow? z serem i po?ow? bez, lub w ogle r?ne rodzaje. Post?pujemy tak z kolejnymi kawa?kami ciasta i nadzieniem, a? wszystkie b?d? gotowe. W gor?cej, osolonej wodzie z odrobin? oliwy gotujemy po kilka (nie za du?o na raz) piero?kw, po ok 5 minut.
Mog? pos?u?y? jako samodzielne danie – np. odsma?one na ma?le i posypane startym serem, lub jako dodatek do wszelkich mi?s. ?wietnie rwnie? nadadz? si? np. jako alternatywa wigilijnych pierogw z kapust? i grzybami – prze?amanie rutyny przy ?wi?tecznym stole i zaskoczenie rodziny gwarantowane 🙂
3 Comments Add yours