Pieczona kaczka w pomara?czach. Super zio?owa i bardzo soczysta…

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6235.jpg

My?licie zapewne, ?e to danie czasoch?onne, pracoch?onne i drogie. Prawda jest taka, ?e tylko jedno z tych twierdze? jest faktem – kaczka potrzebuje czasu. Co do reszty – wi?kszo?? pracy wykonuje piekarnik, a pokrojenie pomara?czy chyba nie przerasta nikogo 🙂 Za to je?li chodzi o finansowy aspekt, to kaczka kosztuje od kilkunastu z?otych w gr? – my kupili?my akurat za 19 pln, ale mo?na polowa? na promocje.

Za to z tej kaczki mo?na zrobi? 4 obiady. Na pierwszy – zjedli?my oczywi?cie piersi, bo to rarytas. Na drugi – przygotowa?am z mi?sa pyszne ragu, na ktre przepis znajdziecie TUTAJ. Na trzeci – Ravioli z mi?sem kaczki, za? na czwarty – na mod?? azjatyck? – to, co pozostanie po wyjedzeniu mi?sa, wrzucamy ponownie do pieca, spiekamy niemal na czarno i na tym, po dodaniu warzyw, gotujemy aromatyczny bulion. To dopiero oszcz?dno??!

Sk?adniki:
Kaczka (ok 1,5-2 kg)
Ok. 200 ml soku pomara?czowego (wyci?ni?tego osobi?cie lub z kartonika)
1 pomara?cza
6-8 go?dzikw
2 ?y?eczki estragonu
2 ?y?eczki majeranku
P? ?y?eczki chilli w p?atkach
P?aska ?y?eczka soli

Kaczk? w ca?o?ci myjemy, nacieramy miksem przypraw i wk?adamy do szk?a ?aroodpornego, do gry nogami (piersiami do do?u). Z pomara?czy obieramy skrk? (t? pomara?czow?, nie to bia?e. Mo?na to ?atwo zrobi? obieraczk? do warzyw). Te skrki wk?adamy do ?rodka, do kaczki. W tej formie ptaka w szkle (he he he) wk?adamy do pieca rozgrzanego do 230 stopni. Po 30 minutach polewamy kaczk? sokiem pomara?czowym i przykrywamy szk?o pokrywk? lub foli? aluminiow?. Zmniejszamy temperatur? do 180 stopni i zostawiamy w spokoju na kolejn? godzin?. W tym czasie z pomara?czy usuwamy bia?e cz??ci (te mi?dzy mi??szem i skrk?) i kroimy w plasterki. W plasterki wbijamy po 1 po 2 go?dziki. Po godzinie kaczk? wyjmujemy, przekr?camy na drug? stron?, obk?adamy tymi pomara?czami i wk?adamy na kolejn? godzin? (z przykrywk?).

Po wy??czeniu pieca uchyli?am drzwiczki i zostawi?am w nim kaczk? jeszcze na dobre 20 minut. Jak pisa?am wy?ej – mo?na zje?? i u?y? mi?sa na kilka sposobw, dla kilku osb i przez kilka dni. Polecam te? odla? do pojemnika wszystko, co zebra?o si? w szkle – na wierzchu utworzy si? aromatyzowany pomara?cz? t?uszcz z kaczki, na ktrym p?niej mo?na odsma?y? kawa?ki mi?sa.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6202.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6203.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6204.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6205.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6206.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6213.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6214.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6215.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6216.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6218.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6219.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6220.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6221.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6222.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6225.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6234.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6235.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6217.jpg

3 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *