Leśne risotto z kurkami i rozmarynem. Smak lata w najlepszej postaci!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9902.jpg

NARESZCIE! Kiedy powoli zaczynamy wchodzić w okres żałoby po szparagach, pojawiają się one – leśne złoto. Najbardziej na świecie kochają się z masłem i czarnym pieprzem, a ja kocham je na równi zbierać, przyrządzać i oczywiście jeść. Panie i panowie: KURKI.

Składniki:
Ok. pół kostki masła
Ok. 1,5-2 kubki kurek
Pieprz czarny, młotkowany
Sól
2-3 gałązki rozmarynu
Kubek ryżu do risotto
1-2 kieliszki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina (użyłam Cavy)
Ok. 0,7 l rosołu/bulionu (mięsny lub warzywny – ja użyłam rosołu z kaczki)
1 cebula (mała) lub 2 szalotki
3-4 ząbki czosnku
Kilka kulek ziela angielskiego
Ok. pół szklanki startego parmezanu / grana padano / Dziurgasa

Opcjonalnie:
Kilka plasterków boczku surowego, wędzonego lub szynki dojrzewającej
Oliwa truflowa
Kilka orzechów laskowych

Kurki smażymy na złoto na maśle (jakieś 60-80g), ze sporą ilością soli i pieprzu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, rozgnieciony bokiem noża i pocięty na plasterki czosnek, oraz odarte listki z 2 gałązek rozmarynu oraz całe gałązki – później je wyjmiemy, ale oddadzą swój aromat. Wrzucamy też na patelnię 5-7 kuleczek ziela angielskiego.

Jeśli używamy boczku / szynki, kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy razem z cebulą. Kiedy wszystko już będzie złociutkie jak marzenie – dodajemy ryż (w razie potrzeby odrobinę oliwy). Obsmażamy ryż 2-3 minuty, mieszając. Wlewamy wino – na dużym ogniu błyskawicznie odparuje. Następnie dodajemy 2-3 chochle gorącego bulionu i przykrywamy całość, zostawiamy na minimalnym ogniu. Nie dotykamy się do tematu przez ok. 10 minut.

Po tym czasie odkrywamy, mieszamy, dolewamy drugą porcję bulionu, dodajemy łyżeczkę masła i zostawiamy pod przykryciem na kolejne pięć minut. Na ostatni etap dodajemy kilka listków rozmarynu, starty ser i dokładnie mieszamy. Dolewamy jeszcze jedną porcję bulionu i zostawiamy na ostatnie 5 minut.

Na talerzu posypujemy odrobiną startego sera, czarnym, tłuczonym pieprzem i – o ile używamy – skrapiamy oliwą. Dosłownie kilka kropelek! Nie chcemy tłustej brei! Super smaczkiem na koniec jest też uprażenie orzechów laskowych (kilka minut na suchej patelni), rozbicie ich w moździerzu i posypanie całości.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9867.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9868.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9869.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9870.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9873.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9871.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9889.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9875.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9877.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9878.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9879.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9881.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9884.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9890.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9885.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9886.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9887.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9888.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9893.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9894.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9895.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9896.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9897.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9898.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9899.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9900.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9902.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp9904.jpg
Wyposażenie kuchni - zobacz na Ceneo

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *