NARESZCIE! Kiedy powoli zaczynamy wchodzi? w okres ?a?oby po szparagach, pojawiaj? si? one – le?ne z?oto. Najbardziej na ?wiecie kochaj? si? z mas?em i czarnym pieprzem, a ja kocham je na rwni zbiera?, przyrz?dza? i oczywi?cie je??. Panie i panowie: KURKI.
Sk?adniki:
Ok. p? kostki mas?a
Ok. 1,5-2 kubki kurek
Pieprz czarny, m?otkowany
Sl
2-3 ga??zki rozmarynu
Kubek ry?u do risotto
1-2 kieliszki bia?ego wytrawnego lub p?wytrawnego wina (u?y?am Cavy)
Ok. 0,7 l roso?u/bulionu (mi?sny lub warzywny – ja u?y?am roso?u z kaczki)
1 cebula (ma?a) lub 2 szalotki
3-4 z?bki czosnku
Kilka kulek ziela angielskiego
Ok. p? szklanki startego parmezanu / grana padano / Dziurgasa
Opcjonalnie:
Kilka plasterkw boczku surowego, w?dzonego lub szynki dojrzewaj?cej
Oliwa truflowa
Kilka orzechw laskowych
Kurki sma?ymy na z?oto na ma?le (jakie? 60-80g), ze spor? ilo?ci? soli i pieprzu. Pod koniec dodajemy pokrojon? w drobn? kosteczk? cebulk?, rozgnieciony bokiem no?a i poci?ty na plasterki czosnek, oraz odarte listki z 2 ga??zek rozmarynu oraz ca?e ga??zki – p?niej je wyjmiemy, ale oddadz? swj aromat. Wrzucamy te? na patelni? 5-7 kuleczek ziela angielskiego.
Je?li u?ywamy boczku / szynki, kroimy w drobn? kosteczk? i obsma?amy razem z cebul?. Kiedy wszystko ju? b?dzie z?ociutkie jak marzenie – dodajemy ry? (w razie potrzeby odrobin? oliwy). Obsma?amy ry? 2-3 minuty, mieszaj?c. Wlewamy wino – na du?ym ogniu b?yskawicznie odparuje. Nast?pnie dodajemy 2-3 chochle gor?cego bulionu i przykrywamy ca?o??, zostawiamy na minimalnym ogniu. Nie dotykamy si? do tematu przez ok. 10 minut.
Po tym czasie odkrywamy, mieszamy, dolewamy drug? porcj? bulionu, dodajemy ?y?eczk? mas?a i zostawiamy pod przykryciem na kolejne pi?? minut. Na ostatni etap dodajemy kilka listkw rozmarynu, starty ser i dok?adnie mieszamy. Dolewamy jeszcze jedn? porcj? bulionu i zostawiamy na ostatnie 5 minut.
Na talerzu posypujemy odrobin? startego sera, czarnym, t?uczonym pieprzem i – o ile u?ywamy – skrapiamy oliw?. Dos?ownie kilka kropelek! Nie chcemy t?ustej brei! Super smaczkiem na koniec jest te? upra?enie orzechw laskowych (kilka minut na suchej patelni), rozbicie ich w mo?dzierzu i posypanie ca?o?ci.
One Comment Add yours