Wo?owina po chi?sku z warzywami i grzybami shimeji

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2591.jpg

Grzyby shimeji

Uwielbiam eksperymentowa? z „dziwnymi” sk?adnikami. Kiedy tylko widz? w sklepie co?, czego jeszcze nie prbowa?am, natychmiast to kupuj?. Czy te eksperymenty zawsze s? trafione? Oczy wi?cie ?e nie. Ale prbowa? trzeba! Cho?by po to, ?eby mc wam tu co? sprawdzonego na w?asnych kubkach smakowych poleci?. Stories o „dziwnych” produktach ktre kupuj? znajdziecie na moim nowym Instagramie, gdzie serdecznie zapraszam 🙂

https://www.instagram.com/rudaprzygarach

Tym razem w hipermarkecie rzucili azjatyckie grzyby. Conajmniej pi?? rodzajw. Wiele osb pewnie my?li sobie, ?e takie „egzotyczne” sk?adniki s? drogie, ale to nie jest prawda. Paczka takich grzybw to koszt 5-6 z?, starcza na obiad dla 2 osb i jeszcze zostaje jedna du?a porcja na drugi dzie?. Postanowi?am sprbowa? grzybw, ktre wygl?dem przypominaj? najbardziej swojskie opie?ki.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2503.jpg

Shimeji br?zowe, bo o nich mowa, okaza?y si? bardzo smaczne, lekko orzechowe w smaku, idealnie komponuj?ce si? z wo?owink?. Jako ?e azjatycka kuchnia i gotowanie na styl chi?ski to zdecydowanie jedna z moich najmocniejszych stron, od razu mia?am w g?owie ca?y przepis. Mo?e i was zach?c? do eksperymentw 🙂

Przepis na wo?owin? z warzywami po chi?sku

Sk?adniki:
300-400 g mi?sa wo?owego*
Marchewka
Cebula
3-4 z?bki czosnku
P? broku?a
Gar?? orzeszkw ziemnych (niesolonych)
150g grzybw shimeji br?zowych (kupi?am je w Auchan)
Czerwona papryka („red banana”, zwana te? „s?odka spiczasta”)
3 cm kawa?ek imbiru
Olej ry?owy
Woda (ok p? szklanki)
Ocet ry?owy (1-2 ?y?ki)
Sok z po?owy cytryny
Sos sojowy (3-4 ?y?ki)
Br?zowy cukier (2 ?y?ki)
M?ka pszenna (ok 1 ?y?ka)
Szczypta cynamonu
P?atki chilli
Sos ostrygowy

Ry? do podania

* u?y?am czego?, co nazywa si? w sklepie „pol?dwica cyga?ska” (totalnie rasistowskie). Nada si? pol?dwica, steki dojrzewaj?ce a nawet ligawa, o ile jest dobrej jako?ci.

Przygotowanie sk?adnikw

Przy daniach, ktre sma?y si? szybko i na du?ym ogniu – a w wi?kszo?ci tak wygl?daj? dania azjatyckie – podstaw? jest przygotowanie sobie wszystkiego wcze?niej. Marchew kroimy w s?upki, tak samo obrany imbir, papryk? wzd?u? na p? (usuwamy gniazdo nasienne) i w paseczki. Cebul? w pirka, czosnek jedynie obieramy (na patelni? wyciskamy przez prask?). Broku?a w mniejsze r?yczki, grzyby myjemy i rozdzielamy, odcinaj?c ewentualnie cz??? doln? je?li nie wygl?da apetycznie. Mi?so kroimy w jak najcie?sze plasterki i oprszamy m?k?.

Sos do chi?szczyzny

W miseczce mieszamy wod?, sos sojowy, ocet i sok z cytryny, w powsta?ym p?ynie rozpuszczamy br?zowy cukier. ?eby u?atwi? ten proces – woda powinna by? ciep?a (ale nie wrz?tek).

Wstawiamy osolon? wod? na ry?, gdy zacznie si? gotowa? i wrzucimy do wrz?tku torebki, rozgrzewamy na du?ej i g??bokiej patelni 3 ?y?ki oleju ry?owego. Na patelni? dajemy imbir i marchewk?, posypujemy szczypt? cynamonu i sma?ymy 2 minuty.

Dodajemy cebul? i broku?y, lekko solimy i dodajemy du?? szczypt? (lub 2) chilli, wyciskamy przez prask? czosnek. Po kilku minutach sma?enia na du?ym ogniu, odsuwamy wszystko na boki i na ?rodek, na ?y?k? oleju, wrzucamy mi?so. Szybko obsma?amy z ka?dej strony, dodajemy grzyby i mieszamy ca?o??. Sma?ymy oko?o 5 minut, dodajemy papryk?, mieszamy i wlewamy wcze?niej przygotowany sos. Dodajemy p? ?y?eczki sosu ostrygowego. Dok?adnie mieszamy, przykrywamy i dusimy oko?o 5 minut. Obok na ma?ej patelni, bez t?uszczu, pra?ymy orzechy.

Podajemy z ry?em

Danie odkrywamy i – je?li sos jeszcze nie zg?stnia? – odparowujemy chwil? bez przykrycia. Wsypujemy zarumienione orzechy, mieszamy i gotowe. Podajemy z ry?em – pyszne! Ale ostrzegam – bardzo s?one 🙂

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2488.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2490.jpg
im cie?sze tym lepiej
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2505.jpg
T? widoczn? na zdj?ciu doln? cz??? obcie?am
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2493.jpg
Te s?odkie, pod?u?ne papryki s? pyszne – zupe?nie inne w smaku, ni? „zwyk?e” czerwone papryki
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2506.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2498.jpg
Papryka nazywa si? „banana red”
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2509.jpg
Za to grzyby s? mega fotogeniczne 🙂
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2511.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2525.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2529.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2531.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2539.jpg
Cynamon mo?e wydawa? si? dziwnym pomys?em, ale pasuje na maksa!
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2542.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2544.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2547.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2550.jpg
Praska do czosnku z IKEA bardzo u?atwia ?ycie – polecam
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2551.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2553.jpg
To tylko m?ka.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2554.jpg
Dzi?ki odrobinie m?ki, sos p?niej elegancko zg?stnieje
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2565.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2575.jpg
Papryka na sam koniec – ?eby zachowa?a konsystencj? w miar? chrupi?c? i nie sta?a si? papk?…




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2580.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2583.jpg
Orzeszki dzi?ki pra?eniu dadz? wi?cej smaku
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2584.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2589.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2598.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp2590.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *