Grzyby shimeji
Uwielbiam eksperymentowa? z „dziwnymi” sk?adnikami. Kiedy tylko widz? w sklepie co?, czego jeszcze nie prbowa?am, natychmiast to kupuj?. Czy te eksperymenty zawsze s? trafione? Oczy wi?cie ?e nie. Ale prbowa? trzeba! Cho?by po to, ?eby mc wam tu co? sprawdzonego na w?asnych kubkach smakowych poleci?. Stories o „dziwnych” produktach ktre kupuj? znajdziecie na moim nowym Instagramie, gdzie serdecznie zapraszam 🙂
https://www.instagram.com/rudaprzygarach
Tym razem w hipermarkecie rzucili azjatyckie grzyby. Conajmniej pi?? rodzajw. Wiele osb pewnie my?li sobie, ?e takie „egzotyczne” sk?adniki s? drogie, ale to nie jest prawda. Paczka takich grzybw to koszt 5-6 z?, starcza na obiad dla 2 osb i jeszcze zostaje jedna du?a porcja na drugi dzie?. Postanowi?am sprbowa? grzybw, ktre wygl?dem przypominaj? najbardziej swojskie opie?ki.
Shimeji br?zowe, bo o nich mowa, okaza?y si? bardzo smaczne, lekko orzechowe w smaku, idealnie komponuj?ce si? z wo?owink?. Jako ?e azjatycka kuchnia i gotowanie na styl chi?ski to zdecydowanie jedna z moich najmocniejszych stron, od razu mia?am w g?owie ca?y przepis. Mo?e i was zach?c? do eksperymentw 🙂
Przepis na wo?owin? z warzywami po chi?sku
Sk?adniki:
300-400 g mi?sa wo?owego*
Marchewka
Cebula
3-4 z?bki czosnku
P? broku?a
Gar?? orzeszkw ziemnych (niesolonych)
150g grzybw shimeji br?zowych (kupi?am je w Auchan)
Czerwona papryka („red banana”, zwana te? „s?odka spiczasta”)
3 cm kawa?ek imbiru
Olej ry?owy
Woda (ok p? szklanki)
Ocet ry?owy (1-2 ?y?ki)
Sok z po?owy cytryny
Sos sojowy (3-4 ?y?ki)
Br?zowy cukier (2 ?y?ki)
M?ka pszenna (ok 1 ?y?ka)
Szczypta cynamonu
P?atki chilli
Sos ostrygowy
Ry? do podania
* u?y?am czego?, co nazywa si? w sklepie „pol?dwica cyga?ska” (totalnie rasistowskie). Nada si? pol?dwica, steki dojrzewaj?ce a nawet ligawa, o ile jest dobrej jako?ci.
Przygotowanie sk?adnikw
Przy daniach, ktre sma?y si? szybko i na du?ym ogniu – a w wi?kszo?ci tak wygl?daj? dania azjatyckie – podstaw? jest przygotowanie sobie wszystkiego wcze?niej. Marchew kroimy w s?upki, tak samo obrany imbir, papryk? wzd?u? na p? (usuwamy gniazdo nasienne) i w paseczki. Cebul? w pirka, czosnek jedynie obieramy (na patelni? wyciskamy przez prask?). Broku?a w mniejsze r?yczki, grzyby myjemy i rozdzielamy, odcinaj?c ewentualnie cz??? doln? je?li nie wygl?da apetycznie. Mi?so kroimy w jak najcie?sze plasterki i oprszamy m?k?.
Sos do chi?szczyzny
W miseczce mieszamy wod?, sos sojowy, ocet i sok z cytryny, w powsta?ym p?ynie rozpuszczamy br?zowy cukier. ?eby u?atwi? ten proces – woda powinna by? ciep?a (ale nie wrz?tek).
Wstawiamy osolon? wod? na ry?, gdy zacznie si? gotowa? i wrzucimy do wrz?tku torebki, rozgrzewamy na du?ej i g??bokiej patelni 3 ?y?ki oleju ry?owego. Na patelni? dajemy imbir i marchewk?, posypujemy szczypt? cynamonu i sma?ymy 2 minuty.
Dodajemy cebul? i broku?y, lekko solimy i dodajemy du?? szczypt? (lub 2) chilli, wyciskamy przez prask? czosnek. Po kilku minutach sma?enia na du?ym ogniu, odsuwamy wszystko na boki i na ?rodek, na ?y?k? oleju, wrzucamy mi?so. Szybko obsma?amy z ka?dej strony, dodajemy grzyby i mieszamy ca?o??. Sma?ymy oko?o 5 minut, dodajemy papryk?, mieszamy i wlewamy wcze?niej przygotowany sos. Dodajemy p? ?y?eczki sosu ostrygowego. Dok?adnie mieszamy, przykrywamy i dusimy oko?o 5 minut. Obok na ma?ej patelni, bez t?uszczu, pra?ymy orzechy.
Podajemy z ry?em
Danie odkrywamy i – je?li sos jeszcze nie zg?stnia? – odparowujemy chwil? bez przykrycia. Wsypujemy zarumienione orzechy, mieszamy i gotowe. Podajemy z ry?em – pyszne! Ale ostrzegam – bardzo s?one 🙂
One Comment Add yours