Makaron ze szparagami. Prosty jak drut!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184391.jpg

Kocham jedzenie, a co za ty idzie – kocham eksperymenty, zw?aszcza z czym? sezonowym. Jako? kiedy nagle widz?, ?e do sklepw wje?d?a co?, czego nie widzia?am tam od roku, oraz mam ?wiadomo??, ?e zniknie za kilka miesi?cy, to rzucam si? jak psychiczna i przez te kilka tygodni robi? z tego cuda na milion sposobw. Na szcz??cie mj facet jest wyrozumia?y, bo w sumie ma te same fazy.

Tak si? sk?ada, ?e jest barmanem i np. Ostatnio wykr?ci? daiquiri z forsycji. CZAICIE?! tak co roku jest czas dyni, czas grzybw le?nych, czas figi, czas kurek, czas malinowych pomidorw i czas szparagw. I o tym b?dzie dzisiaj.

Szparagi jak wiadomo nie ka?dy lubi. Mj ch?op np. Latami twierdzi?, ?e nie lubi. A potem jak zacz??am czarowa? w kuchni, to si? okaza?o, ?e ?wiruje ju? miesi?c przed sezonem. A o oczywi?cie mid na moje serce i najlepszy komplement. Ale do rzeczy – z pierwszych szparagw w tym sezonie zrobi?am takie danie, ?e mu kapcie spad?y. Mi te? z reszt?, bo – nie oszukujmy si? – gotuj? g?wnie dla siebie, bo kocham ?arcie.

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami prosty jak drut

Sk?adniki:
P?czek szparagw
Paczka szynki szwardzlandzkiej (mo?e te? by? prosciutto lub boczek)
Parmezan (lub grana padano, dziurgas)
?mietana 12% (250ml)
Makaron spagetti
Sl
?wie?o (i gniewnie) zmia?d?ony czarny pieprz
2 szalotki ma?e lub jedna du?a
2-3 z?bki czosnku
Oliwa

Makaron gotujemy zgodnie z info na opakowaniu, aldente. Na rozgrzan? na oliwie patelnie wrzucamy poci?te w 2-3 cm kawa?ki szparagi (bez zdrewnia?ych ko?cwek*), solimy (nie du?o, bo szynka jest s?ona) i chwil? sma?ymy (2 minuty). Dorzucamy pokrojon? w paski szynk?, pokrojon? w pira szalotk? i pokrojony w plasterki czosnek oraz 2 spore szczypty zmia?d?onego w mo?dzierzu pieprzu. Podsma?amy wszystko a? szynka i cebulka si? lekko przyrumieni?. Zmniejszamy ogie?, dodajemy ?mietan? i dok?adnie mieszamy. Dorzucamy makaron, stary ser i mieszamy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy (he he he) gotowe danie.

Pro tip – przygotowanie wszystkiego na patelni powinno trwa? mniej-wi?cej tyle, ile gotuje si? makaron, wi?c jak przygotujemy sobie wszystkie sk?adniki elegancko wcze?niej, to wszystkiego 10-15 minut roboty.

Makaronu oczywi?cie mo?na u?y? innego, ulubionego, lub takiego ktry akurat macie na chacie. Byle dobrze sos zbiera? 🙂

*Ko?cwki szparagw od?ami? si? same bez problemu – gdy zginamy lekko ga??zk? ok. 3 cm od do?u, powinna sama p?ka? w odpowiednim miejscu. S? to cz??ci zdrewnia?e i ?ylaste, dlatego si? ich nie je. Je?li nie chc? p?ka?, to mo?na odci?? ok 3-4 cm od do?u.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5014033.jpg
Szparagi i czosnek to ?ycie
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190407_210133-e1556714346367.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184368.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184370.jpg




Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184372.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184375.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184371.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184378.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184381.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184384.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184389.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie p5184392.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 20190407_224132-e1556714249445.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *