Roladki z cukinii są mega proste i niewymagające, a przy tym dość efektowne danie idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako przekąska czy przystawka. Bez mięsa, bez dużej ilości kalorii – bez problemu! Można przygotować znacznie wcześniej i przechowywać w lodówce. Ogólnie – palce lizać 🙂
Przepis na roladki z cukinii
Składniki:
Cukinia
Suszone pomidory
Kapary
Sezam
Sól
Pieprz (użyłam różowego)
Świeża szałwia
Oliwa (np. z suszonych pomidorów)
Serek kanapkowy „naturalny”
Cukinię kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Solimy, skrapiamy oliwą i smażymy na patelni grillowej po 1-2 minuty, aż zrobią się brązowe „paski” na jednej ze stron. Jeśli nie mamy patelni grillowej, można to samo zrobić na zwykłej, lub w piekarniku, ale trzeba uważać by nie „przepiec” – paski muszą być miękkie, nie sztywne.
Nadzienie roladek
W miseczce mieszamy 150 g serka, 4-5 pokrojonych w kosteczkę suszonych pomidorów, szczyptę soli, młotkowany pieprz. Łyżeczkę kaparów odsączamy i siekamy (ale nie za drobno, dosłownie „na pół” wystarczy) i dodajemy do serka, mieszamy wszystko.
Prażona szałwia do nadzienia
Na gorącą patelnię po przygotowaniu cukinii wrzucamy posiekane listki szałwii. Po 1-2 minutach, kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do serka. Sezam prażymy na suchej patelni i kiedy nabierze ciemnozłotego koloru, również dodajemy do farszu.
Bierzmy po 2 plasterki cukinii i zawijamy po ok. pół łyżeczki serka w rolki. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, idealne na przyjęcia czy imprezy.
One Comment Add yours