Roladki z cukinii – super proste! Imprezowy hit

Roladki z cukinii s? mega proste i niewymagaj?ce, a przy tym do?? efektowne danie idealnie sprawdzi si? na imprezie lub jako przek?ska czy przystawka. Bez mi?sa, bez du?ej ilo?ci kalorii – bez problemu! Mo?na przygotowa? znacznie wcze?niej i przechowywa? w lodwce. Oglnie – palce liza? 🙂

Przepis na roladki z cukinii

Sk?adniki:
Cukinia
Suszone pomidory
Kapary
Sezam
Sl
Pieprz (u?y?am r?owego)
?wie?a sza?wia
Oliwa (np. z suszonych pomidorw)
Serek kanapkowy „naturalny”

Cukini? kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Solimy, skrapiamy oliw? i sma?ymy na patelni grillowej po 1-2 minuty, a? zrobi? si? br?zowe „paski” na jednej ze stron. Je?li nie mamy patelni grillowej, mo?na to samo zrobi? na zwyk?ej, lub w piekarniku, ale trzeba uwa?a? by nie „przepiec” – paski musz? by? mi?kkie, nie sztywne.

Nadzienie roladek

W miseczce mieszamy 150 g serka, 4-5 pokrojonych w kosteczk? suszonych pomidorw, szczypt? soli, m?otkowany pieprz. ?y?eczk? kaparw ods?czamy i siekamy (ale nie za drobno, dos?ownie „na p?” wystarczy) i dodajemy do serka, mieszamy wszystko.

Pra?ona sza?wia do nadzienia

Na gor?c? patelni? po przygotowaniu cukinii wrzucamy posiekane listki sza?wii. Po 1-2 minutach, kiedy zacznie pachnie?, dodajemy do serka. Sezam pra?ymy na suchej patelni i kiedy nabierze ciemnoz?otego koloru, rwnie? dodajemy do farszu.

Bierzmy po 2 plasterki cukinii i zawijamy po ok. p? ?y?eczki serka w rolki. Najlepiej smakuj? w temperaturze pokojowej, idealne na przyj?cia czy imprezy.






One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *