To mj hot take na po??czenie kuchni w?oskiej i hiszpa?skiej – bierze wszystko co najlepsze z risotto i paelli.
Risotto z o?miorniczkami to wakacje na talerzu przez ca?y rok – wszystkie produkty s? dost?pne w ka?dym czasie, w wi?kszo?ci sklepw. Polecam te? przepisy na sezonowe dania: risotto grzybowe, oraz cytrynowe risotto ze szparagami
Przepis na risotto z o?miorniczkami
Sk?adniki:
Mro?one o?miorniczki (ok 10 sztuk)
Ok. kubek mro?onego groszku
1 czerwona papryka
Kieliszek czerwonego wina
3/4 kubka ry?u do risotto
1 ma?a cebula
1 z?bek czosnku
Ok 0,5 l bulionu (warzywny lub mi?sny)
Chilli
Sl
S?odka papryka
Starty ser (parmezan, Dziurgas, grana padano lub inny podobnego typu)
Oliwa z oliwek
O?miorniczki
O?miorniczki rozmra?amy i kroimy na 2-3 cz??ci ka?d?. Papryk? kroimy w ok. 1 cm kostk?, cebul? w ma?? kosteczk?.
Na patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oliwy, na ktrych sma?ymy cebulk? doprawion? sol? i p?atkami chilli. Kiedy zacznie przybiera? z?oty kolor, rozsuwamy na boki i na ?rodek wrzucamy o?miorniczki oraz posiekany czosnek (mo?na doda? odrobin? mas?a). Po 2-3 minutach dodajemy dwie szczypty s?odkiej papryki i mieszamy ca?o??, dodajemy mro?ony groszek i papryk?. Oko?o minut? mieszamy, nast?pnie zwi?kszamy ogie?, wsypujemy ry? i dok?adnie mieszamy.
Bulion i wino
Po ok 1-2 minuty wlewamy i wino i odparowujemy alkohol na du?ym ogniu, nast?pnie wlewamy po?ow? bulionu (ok 2 chochle). Zmniejszamy ogie?, mieszamy zostawiamy pod przykryciem na ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy gar?? startego sera, wlewamy jeszcze troch? bulionu (tak ?eby przykry? ry?) i zostawiamy na kolejne 10 minut na ma?ym ogniu, pod przykryciem. Na koniec solimy do smaku, na talerzu posypujemy startym serem.
Polecam te? przepis na klasyczn? paelle z owocami morza – jedno z moich ulubionych da? ever!
One Comment Add yours