Risotto z ośmiorniczkami – bardzo efektowe, kolorowe i pyszne danie. Idealne na randkę!

To mój hot take na połączenie kuchni włoskiej i hiszpańskiej – bierze wszystko co najlepsze z risotto i paelli.

Risotto z ośmiorniczkami to wakacje na talerzu przez cały rok – wszystkie produkty są dostępne w każdym czasie, w większości sklepów. Polecam też przepisy na sezonowe dania: risotto grzybowe, oraz cytrynowe risotto ze szparagami

Składniki:
Mrożone ośmiorniczki (ok 10 sztuk)
Ok. kubek mrożonego groszku
1 czerwona papryka
Kieliszek czerwonego wina
3/4 kubka ryżu do risotto
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Ok 0,5 l bulionu (warzywny lub mięsny)
Chilli
Sól
Słodka papryka
Starty ser (parmezan, Dziurgas, grana padano lub inny podobnego typu)
Oliwa z oliwek

Ośmiorniczki rozmrażamy i kroimy na 2-3 części każdą. Paprykę kroimy w ok. 1 cm kostkę, cebulę w małą kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na których smażymy cebulkę doprawioną solą i płatkami chilli. Kiedy zacznie przybierać złoty kolor, rozsuwamy na boki i na środek wrzucamy ośmiorniczki oraz posiekany czosnek (można dodać odrobinę masła). Po 2-3 minutach dodajemy dwie szczypty słodkiej papryki i mieszamy całość, dodajemy mrożony groszek i paprykę. Po około minucie mieszania zwiększamy ogień, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy.

Po ok 1-2 minuty wlewamy i wino i odparowujemy alkohol na dużym ogniu, następnie wlewamy połowę bulionu (ok 2 chochle). Zmniejszamy ogień, mieszamy zostawiamy pod przykryciem na ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy garść startego sera, wlewamy jeszcze trochę bulionu (tak żeby przykryć ryż) i zostawiamy na kolejne 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Na koniec solimy do smaku, na talerzu posypujemy startym serem.

Polecam też przepis na klasyczną paelle z owocami morza – jedno z moich ulubionych dań ever!

Wyposażenie kuchni - zobacz na Ceneo
Wyposażenie kuchni - zobacz na Ceneo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *