Paella – smak wakacji w Hiszpanii
Paella to jeden z tych przepisw inspirowanych wakacjami. Kocham hiszpa?sk? kuchni?, owoce morza na wakacjach nad wod? to dla mnie absolutny must have. Po zjedzeniu tysi?ca paelli na wyspach kanaryjskich i w Hiszpanii, postanowi?am podj?? r?kawic? w domu i – hej – okaza?o si?, ?e to nie jest wcale takie trudne. Ma?o tego – teraz ju? wychodzi mi za ka?dym razem, bo dopracowa?am swj przepis 🙂 Ktrym i z wami si? podziel?.
Moja ulubiona wersja to tak zwana „mixed”, czyli z mi?sem i owocami morza. Oczywi?cie rwnie dobrze mo?ecie pomin?? np. kurczaka czy o?miorniczki, i te? wszystko wyjdzie ok. Wszystkie sk?adniki s? standardowo dost?pne w wi?kszo?ci najzwyklejszych sklepw. Jedyn? trudno?? mo?e stanowi? ry? do paelli – ale aktualnie w du?ych marketach to nie problem.
Ten polecam, ale oczywi?cie mo?e by? te? ka?dy inny – wa?ne, ?eby by? przeznaczony do paelli.
Przepis na paell? z kurczakiem i owocami morza
Sk?adniki:
Pier? z kurczaka (ok 300g)
10 du?ych, surowych krewetek (szarych)
4 mro?one mini o?miornice
Kubek mro?onego groszku (ok p? paczki)
Czerwona papryka
Czosnek (ok 3 z?bki)
Cebula
ok 7 cm kawa?ek chorizo
Ziele angielskie
Li?? laurowy
S?odka papryka
Chilli
Kurkuma
Ry? do paelli
Bia?e wino p?wytrawne*
Bulion warzywny lub mi?sny / wrz?tek z sosem sojowym**
Pomidor
Oliwa z oliwek
Opcjonalnie: szafran
* Protip – Do gotowania staram si? nie wchodzi? na pu?ap ponad 20 z?, ale te? z kolei sikacze po dyszce nie polecam, bo to jednak czu?. A takim w miar? to mo?na popi? nawet z przyjemno?ci? 🙂 Te niedrogie z dyskontw s? zupe?nie ok.
Przygotowanie sk?adnikw
Jedziemy kochani: najpierw sobie wszystko przygotujemy – rozmra?amy krewetki i o?miornice. Krewetki oczyszczamy z „?y?ki” (jelita), obieramy z pancerzy i odk?adamy na papierowy r?cznik. O?miorniczki kroimy na mniejsze kawa?ki – ja oddzielam „g?ow?”, kroj? j? na 3 kawa?ki, a pozosta?e „nogi” na p?. Cz?sto o?miorniczki nie s? oczyszczone – maj? wtedy takie twarde zgrubienie mi?dzy g?ow? a nogami – pozbywamy si? tego. Kurczaka kroimy w 2-3 cm kawa?ki, chorizo w drobn? kostk?, papryk? w kostk?, cebul? w kostk?, czosnek w cienkie plasterki, chilli siekamy (niezbyt drobno).
Bulion do podlewania paelli
Ros? czy te? bulion grzejemy w garnku, lub – je?li u?ywamy mro?onego – rozmra?amy. Do roso?u dodajemy kilka (ok 4) paseczki szafranu. Ja wiem, ?e to s? drogie rzeczy, dlatego napisa?am ?e u?ywamy go „opcjonalnie”. Gor?co jednak do tego zach?cam. Owszem, jest drogi, ale u?ywa si? go bardzo ma?o, a naprawd? robi r?nic? w smaku.
Je?li nie mamy bulionu czy roso?u, mo?emy go spokojnie zast?pi? sosem sojowym z gor?c? wod? w stosunku 1:2.
** Je?li chodzi o sos sojowy, to polecam Kikkomana. Natomiast w ogle polecam mie? sos sojowy zawsze w domu 🙂 w wielu przepisach sos sojowy z gor?c? wod? spokojnie da rad? zast?pi? bulion. Czy to b?dzie ten sam smak? Oczywi?cie ?e nie. Czy b?dzie smacznie? Jasne, ?e tak. Przecie? bym was nie k?ama?a.
Baza paelli
Kiedy ju? mamy wszystko elegancko przygotowanie, rozgrzewamy ok 2 ?y?ki oliwy w du?ej, g??bokiej patelni. Wrzucamy na patelni? chilli, cebulk?, du?? szczypt? soli, p? ?y?eczki kurkumy i p? s?odkiej papryki. Kiedy cebula si? zeszkli – dorzucamy czosnek, chorizo. Dorzucamy te? 3 li?cie laurowe i 5-8 kulek ziela angielskiego. Sma?ymy chwil? i to jest nasza baza. Przyprawy, cebulka, czosnek i chorizo da?y wszystkie swoje smaki, do ktrych dodamy wszystkie warzywa i mi?so oraz owoce morza.
Mi?so i owoce morza
Teraz powa?ne rzeczy – jako pierwsze wrzucamy na ?rodek patelni, po odsuni?ciu innych sk?adnikw, o?miornice. Kiedy tylko „zwin?” im si? macki, dodajemy kurczaka. Kiedy zmieni kolor na bia?y z ka?dej strony, wrzucamy krewetki. potrzebuj? po ok 3 minuty na ka?dej stronie. Ka?dy z tych sk?adnikw mo?ecie pomin??, ale wa?ne, by zachowa? kolejno?? – krewetki zawsze na ko?cu. Do ca?o?ci wrzucamy mro?ony groszek i pokrojonego w kostk? pomidora (mog? te? by? koktajlowe w po?wkach). Mieszamy, po chwili dodajemy papryk?. ?eby si? nie rozpad?a, po jej dodaniu wszystko dok?adnie mieszamy i wchodzimy z ry?em. Wsypujemy oko?o kubka na patelni? i dok?adnie mieszamy. Zalewamy szczodrze winem i gor?cym bulionem. Mieszamy i przykrywany.
Zostawiamy to na 10-15 minut w ?wi?tym spokoju. Nie zagl?damy, nie odkrywamy, nie mieszamy. To musi sobie na ma?ym ogniu tak pochodzi?. Po 10-15 minutach odkrywamy, mieszamy i prbujemy ry?u. Je?li jest jeszcze twardy, podlewamy winem. I przykrywamy jeszcze na kilka minut. Pami?tajcie – to nie apteka, nie da si? wyliczy? co do sekundy i co do ziarenka, bo ka?da patelnia jest inna, ry? inny itp. Trzeba podej?? do sprawy z wyczuciem. Przy okazji prbowania sprawdzacie, czy nie potrzeba dosoli? czy doda? innych przypraw. Ja zwykle na tym poziomie podsypuj? jeszcze chilli i kurkumy, ale smak jest oczywi?cie kwesti? indywidualn? – ka?dy ma swj poziom ostro?ci itp.
Kiedy ry? dojdzie, danie jest gotowe. I pyszne. I totalnie zajebiste. Musicie tego sprbowa? 🙂
3 Comments Add yours