Curry z mango i krewetkami. Rwnie spektakularne, co banalne !

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4777.jpg

Krewetki i mango

Sk?d pomys? na to curry z mango i krewetkami? Zacz??o si? od tego, ?e by?am z siostr? na bazarku i okaza?o si?, ?e maj? ca?kiem przyzwoite mango po 3 z?. No jak widz? okazj?, to nie przechodz? obok, wi?c oczywi?cie trafi?o do mojej torby. Cena jednak nie by?a przypadkiem – okaza?o si? na granicy bycia przejrza?ym, ale – co wa?ne – jeszcze nie gorzkie. Zbieg?o si? to w czasie z momentem w moim ?yciu, w ktrym uzna?am, ?e czas najwy?szy rozmrozi? i wymy? lodwk?, zatem sukcesywnie zacz??am j? opr?nia?. I tak okaza?o si?, ?e dysponuj? 10 krewetkami i 2 o?miorniczkami. Przy rozmra?aniu by nie przetrwa?y, wi?c z tych wspania?ych sk?adnikw zrodzi?o si? to danie…

Czemu to danie jest totalnie zajebiste? Po pierwsze, jest wzgl?dnie dietetyczne. O ile nie dowalicie do niego kupy bia?ego ry?u ofc, to mamy tu same dobre rzeczy – du?o przypraw, bia?ko w mi?ej postaci owocw morza zamiast mi?sa, jedyny cukier pochodzi mango, mleko kokosowe jest znacznie lepsze ni? ?mietana, itp, itd.

Po drugie, jest serio, ale to serio, bardzo zdrowe – kurkuma, czosnek, chilli, sok z cytryny – same naturalne izotoniki i antybiotyki. Do tego kminek czy kolendra, ktre ?wietnie robi? na trawienie. This is good for you. This is science. And it’s delicious <3

Przepis na curry z krewetkami i mango

Sk?adniki:
Ok. 12 krewetek (mo?na zast?pi? kurczakiem)
1 Mango
Chilli w p?atkach lub ?wie?e
2 z?bki czosnku
1 Cebula
Korze? kurkumy (mo?na zast?pi? w proszku)
Ok. 1 cm kawa?ek imbiru
P? cytryny
Olej ry?owy (lub sezamowy, ewentualnie oliwa)
Przyprawy: curry, kurkuma, s?odka papryka, sl, kolendra, kardamon, kminek
Puszka mleka kokosowego (400 ml)

Do podania: ry? ja?minowy, dziki lub basmati
Opcjonalnie: ?wie?a kolendra, 2-3 ma?e o?miornice

Krewetki

Owoce morza oczyszczamy, osuszamy i wrzucamy do miski. Ja u?y?am tym razem mro?onych, szarych, surowych krewetek i o?miorniczek. Rwnie dobrze mog? by? same krewetki, lub – je?li kto? nie lubi owocw morza (pozdrawiam Grabari :D) – kurczak pokrojony w 2-3 cm kostk?.

Mango

Dodajemy posiekany z?bek czosnku, imbir, kurkum? (je?li u?ywamy korzenia), wyciskamy sok z cytryny i dodajemy ?y?k? oleju lub oliwy, szczypt? soli i szczypt? chilli. Mieszamy i odstawiamy na conajmniej 15 minut (najlepiej 30).

Mango obieramy i kroimy na kawa?ki ok 2-3 cm. Nie musz? by? regularne, to nie ma znaczenia. Cebul? kroimy w pirka. Ry? gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z informacj? na opakowaniu.

Przyprawy na patelni

Na patelni (ja u?ywam woka, mo?e by? te? g??boka patelnia lub garnek z dnem do sma?enia) rozgrzewamy ok. 2 ?y?ki oleju i dodajemy: p?ask? ?y?eczk? curry, 1/3 ?y?eczki kurkumy, 1/3 ?y?eczki s?odkiej papryki, 2-3 ziarna kardamonu, utarte w mo?dzierzu ziarna kolendry (ok 1/3 ?y?eczki), szczypt? kminku oraz wyci?ni?ty z?bek czosnku. Kiedy przyprawy wypuszcz? zapach, wrzucamy cebul?. Kiedy si? zeszkli, dodajemy krewetki i sma?ymy ok 2-3 minuty z ka?dej strony na najwi?kszym ogniu.

Wa?ne: nie za d?ugo! Krewetki potrzebuj? zaledwie chwili, bo p?niej i tak ca?e danie b?dzie si? dusi? z mlekiem kokosowym. Je?li przesma?ymy je na pocz?tku, b?d? twarde, a to wielka strata 🙁

Mleko kokosowe

Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i redukujemy ok 10 minut, na du?ym ogniu. Dodajemy mango, zmniejszamy ogie? i redukujemy ca?o?? a? sos zrobi si? g?sty i aksamitny. Prbujemy i w razie potrzeby dodajemy soli i chilli, ewentualnie odrobin? soku z cytryny lub limonki. Ostateczne doprawienie do kwestia bardzo indywidualna – jeden woli bardziej kwa?ne, inny ostrzejsze – tu nie da si? niestety odmierzy? jak w aptece – ka?dy powinien to robi? pod w?asne kubki smakowe.

Pro tip: prbowa? warto na ka?dym etapie, natomiast nie warto dosala? sosu, ktry p?niej redukujemy. Po odparowaniu wody mo?e si? okaza?, ?e zostaniemy z za s?onym daniem. Lepiej zatem ostatecznie doprawia? po zredukowaniu do odpowiedniej g?sto?ci.

Sposb podania

Do podania proponuj?: ry?, odrobin? ?wie?ej kolendry i ?wie?e chilli, o ile kto? lubi bardzo ostre. Ja np. i owszem. Ale oczywi?cie rwnie dobrze mo?na to zrobi? w wersji medium lub ca?kiem ?agodne – najwa?niejsze, ?eby wam smakowa?o, a nie ?eby trzyma? si? przepisu w 100%. Gdzie w tym by by?a zabawa? Smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4756.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4766.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4760.jpg
To nie robaki, to kurkuma 🙂
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4768.jpg
Przyprawy zaromatyzuj? t?uszcz, ktry jest no?nikiem smaku. Wrzucanie ich na koniec totalnie nie ma sensu. W ten sposb oddaj? najwi?cej aromatu 🙂
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4765.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4767.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4770.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4772.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4764.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4771.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4773.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4774.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4775.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4776.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4777.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4779.jpg



Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4780.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp4782.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *