Prosty i pyszny obiad, zainspirowany warsztatami kulinarnymi z indykiem, z których relację i oryginalny przepis możecie sprawdzić TUTAJ. Ta wersja jest nieco prostsza i bardziej „domowa” 🙂 Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym to świetna alternatywa dla znudzonych kurczakiem, a marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych, który zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Do tego jest to bardzo szybkie i proste! Nawet mało rozgarnięty kucharz podoła, obiecuję.
Przepis na eskalopki i marchewkę z groszkiem
Składniki:
1 mała marchewka
Mrożony groszek
Mąka pszenna
Sól, pieprz
Tymianek, szałwia (świeże)
Pierś z indyka (ok 300-400 g)
Sok i skórka z 1 cytryny
Pół kostki masła
Ok. 1 szklanki bulionu, np. warzywnego (można zastąpić wodą z sosem sojowym)
Mięso indyka na eskalopki
Indyka kroimy na kotlety grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy młotkiem. Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem z obu stron, następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na gorącą wkładamy kotlety i smażmy z każdej strony do ciemno-złotej barwy. Kiedy nabiorą odpowiedniego koloru, dodajemy na patelnie masło, wciskamy sok z cytryny i dodajemy startą z cytryny skórkę, oraz tymianek i szałwię, podlewamy odrobiną bulionu i mieszamy. Dusimy mięso przez kilka minut, aż powstanie kremowy sos.
Marchewka z groszkiem
W międzyczasie marchewkę kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą (odrobinę ponad poziom marchewki), solimy i gotujemy aż zacznie mięknąć. Wtedy dorzucamy mrożony groszek (mniej-więcej tyle samo co marchewki) i gotujemy aż groszek rozmarźnie, a marchewka zmięknie. Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy odrobinę masła, dodajemy mąki i tworzymy zasmażkę. Dodajemy ją do garnka, mieszamy aż wszystko zgęstnieje i gotowe.
3 Comments Add yours