Klopsiki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym

Robienie klopsikw jest mo?e nie tyle pracoch?onne, co czasoch?onne. Dlatego, podobnie jak pierogw, nie ma sensu (w mojej opinii) ich robi? na jeden obiad. Komu si? chce bawi? w to mielenie, mieszanie, obtaczanie i sma?enie 10 pulpetw!? Dlatego polecam zrobi? spor? ilo??, tak jak tu poni?ej np. z kilograma mi?sa. Cz??? usma?onych mo?na zamrozi?, np. w woreczkach po 10 i mie? zawsze z zanadrzu przepis na obiad. Gotowe mog? te? le?e? kilka dni w lodwce, wi?c codziennie mo?na je podawa? na inny sposb! Polecam np. ten przepis na klopsiki w bia?ym sosie warzywnym.

Tu z kolei przedstawiam super przepis na pikantny sos z papryk? i oliwkami. Pyszny!

Przepis na klopsiki w sosie

Sk?adniki:
Klopsiki:

Ok 1 kg ?opatki wieprzowej
2-3 z?bki czosnku
Po p? ?y?eczki gorczycy, estragonu, chilli w p?atkach i soli
Dwie du?e szczypty czarnego pieprzu m?otkowanego
Ok. p? kajzerki
Sos sojowy (2 ?y?eczki)

Oliwa z oliwek
M?ka

Kartonik passaty pomidorowej
P? du?ej cebuli (lub 1 ma?a)
2-3 z?bki czosnku
1 ma?a, czerwona papryka
0,5-1 szklanki czarnych oliwek
Sl, chilli w p?atkach
1-2 pikantne papryczki marynowane

UWAGA: podane proporcje na same klopsy to proporcje na 1 kg mi?sa, z czego wychodzi ok 80-85 pulpetw. Z tego zrobi?am 3 obiady, codziennie na inny sposb. Mo?na rwnie? usma?one klopsy zamrozi?.

Je?li nie chcecie porywa? si? na tak? fabryczn? produkcj?, to ?mia?o mo?na podzieli? wszystkie liczby i zrobi? po?ow? tego!

Mi?so na klopsiki

Mi?so kupuj? w ca?o?ci i miel? w domu w maszynce. Do miski ze zmielonym mi?sem dodajemy wyci?ni?ty przez prask? czosnek i przyprawy. W oddzielnej miseczce bu?k? polewamy sosem sojowym i zalewamy wrz?tkiem. Kiedy nasi?knie, odciskamy delikatnie i dodajemy do mi?sa. Ca?o?? dok?adnie mieszamy i urabiamy r?kami jak ciasto, by z?apa?o powietrza. R?kami, mocno posmarowanymi oliw?, kr?cimy niedu?e kulki (?rednica taka sama lub nieco wi?ksza ni? moneta 5 z?), obtaczamy w m?ce i odk?adamy na desk?.

Klopsiki mo?na mrozi?!

Na sporej ilo?ci oleju ro?linnego, mocno rozgrzanego, sma?ymy klopsy na br?zowo z kliku stron. Nast?pnie wrzucamy do naczynia ?aroodpornego i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (a? nabior? smakowitej barwy). W ten sposb mamy pewno??, ?e dojd? w ?rodku. Tak przygotowane mo?na podzieli? na porcje i podawa? z r?nymi sosami, cz??? zamrozi? lub od?o?y? na inny dzie?.

Sos do klopsikw

W mi?dzyczasie kroimy cebul? w kosteczk?, papryk? w ok. 1 cm kostk?, oliwki na po?wki. Marynowan? papryczk? pozbawiam gniazda nasiennego, nast?pnie kroj? w drobn? kostk?. Je?li kto? lubi BARDZO pikantne dania, mo?e pozostawi? pestki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 ?y?ki oliwy, wrzucamy du?? szczypt? soli i szczypt? chilli w p?atkach. Sma?ymy cebul? a? zacznie przybiera? z?oty kolor. Nast?pnie dodajemy posiekany czosnek, po chwili wrzucamy te? klopsiki (10-12 sztuk), dodajemy papryk?, oliwki i zalewamy wszystko passat?. Dodajemy marynowane chilli i gotujemy wszystko razem kilka minut. Na koniec doprawiamy sol? do smaku i gotowe. Swietnie pasuje do makaronu typu ?widerki, kolanka, kokardki, penne.

Polecam te? przepis na azjatyckie pulpeciki w pomidorowym sosie. Pyszne!

Mi?so mielone



Wieprzowe mi?so mielone
 

Klopsy
klopsy
Gorczyca
Makaron z klopsikami

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *