Klopsiki wieprzowe w kremowym, pikantnym sosie pomidorowym

klopsiki w sosie pomidorowym

Co艣, co zawsze poprawia mi humor? Oczywi艣cie makaron. I klopsiki. A je艣li klopsiki s膮 utopione w kremowym, pomidorowym sosie, to jest w niebie 馃檪

Sk艂adniki:
Klopsiki:

Ok 1 kg 艂opatki wieprzowej
2-3 z膮bki czosnku
Po p贸艂 艂y偶eczki gorczycy, estragonu, chilli w p艂atkach i soli
Dwie du偶e szczypty czarnego pieprzu m艂otkowanego
Ok. p贸艂 kajzerki
Sos sojowy (2 艂y偶eczki)

Oliwa z oliwek
M膮ka

Passata pomidorowa
Ok 100 g mascarpone
1-2 ostre papryczki marynowane
2-3 z膮bki czosnku
Ma艂a cebula
Ser twardy (np. Dziurgas, bursztyn, parmezan)

Podane proporcje na same klopsiki to proporcje na 1 kg mi臋sa, z czego wychodzi ok 80-85 pulpet贸w. Z tego zrobi艂am 3 obiady dla 2 os贸b, codziennie zmieniaj膮c sosy. Polecam te偶 inne przepisy: na bia艂y sos warzywny i pikantny sos paprykowy.

Usma偶one klopsy mo偶na zamrozi膰. Mo偶na te偶 podzieli膰 proporcje i zrobi膰 po艂ow臋 klopsik贸w.

Mi臋so miel臋 sama – w domu, w maszynce. Do miski ze zmielonym mi臋sem dodajemy wyci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i przyprawy. W oddzielnej miseczce bu艂k臋 polewamy sosem sojowym i zalewamy wrz膮tkiem. Kiedy nasi膮knie, odciskamy delikatnie i dodajemy do mi臋sa. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy i urabiamy r臋kami jak ciasto, by z艂apa艂o 鈥瀙owietrza鈥. R臋kami, mocno posmarowanymi oliw膮, kr臋cimy niedu偶e kulki (艣rednica taka sama lub nieco wi臋ksza ni偶 moneta 5 z艂), obtaczamy w m膮ce i odk艂adamy na desk臋. 

Na oleju ro艣linnym, mocno rozgrzanym, sma偶ymy klopsy na br膮zowo z kliku stron. Nast臋pnie wrzucamy do naczynia 偶aroodpornego i 鈥瀌opiekamy鈥 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (a偶 nabior膮 smakowitej, ciemno z艂otej barwy). W ten spos贸b mamy pewno艣膰, 偶e 鈥瀌ojd膮鈥 w 艣rodku. Tak przygotowane mo偶na podzieli膰 na porcje i zamrozi膰 lub od艂o偶y膰 na inny dzie艅.

Cebul臋 kroimy w drobn膮 kosteczk臋 i sma偶ymy na oliwie, doprawion膮 sol膮 i pieprzem. Kiedy zacznie przybiera膰 jasno-z艂oty kolor, dodajemy posiekany czosnek i piklowane papryczki. W zale偶no艣ci od tego, ile ognia chcemy, zostawiamy lub usuwamy z nich gniazda nasienne. Dorzucamy na patelni臋 klopsiki, a po 1-2 minutach zalewamy passat膮 pomidorow膮. Zagotowujemy, nast臋pnie dodajemy dwie 艂y偶ki mascarpone i dok艂adnie mieszamy. Gotujemy a偶 stworzy si臋 jednolity, g臋sty sos (dos艂ownie kilka minut wystarczy). Na koniec dodajemy na patelni臋 starty ser i mieszamy, a偶 si臋 rozpu艣ci. Podajemy z ulubionym makaronem, np. tagliatelle.

Na talerzu posypujemy jeszcze serem i mo偶na doda膰 艣wie偶膮 bazyli臋 lub inne, ulubione zio艂a. I tyle! Tak wygl膮daj膮 bardzo proste klopsiki wieprzowe w kremowym, pikantnym sosie pomidorowym z mascarpone.

Klopsy
Mi臋so mielone
 

klopsy
Gorczyca

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *