Medaliony z pol?dwiczki w kremowym, zio?owym sosie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6429.jpg

Latem i wiosn? kochamy sa?atki, arbuza, cytrusowe smaki, bia?e wino. Jesieni? przechodz? na dania ktre maj? ciep?e kolory i smaki, korzenne przyprawy i sezonowe sk?adniki. Tym razem szuka?am pomys?u na to jak da? kolejne ?ycie dyniowym gnocchi, ktrych oczywi?cie wyprodukowa?am ilo?ci hurtowe. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.

Jako, ?e zbli?a si? zima, swj ogrdek zio?owy przenios?am ju? do domu i cieszy moje oko, mj w?ch i kusi kubki smakowe.

W ten sposb urodzi? si? w mojej g?owie pomys? na sos zio?owy – kremowy dzi?ki ?mietanie, tre?ciwy dzi?ki mojej ulubionej cz??ci ?winki – pol?dwiczce. Idealne danie nie tylko do gnocchi, ale tak?e do kaszy gryczanej, makaronu czy ry?u. A przy tym – wbrew pozorom – do?? proste. Bardzo polecam!

Sk?adniki:
Pol?dwiczka wieprzowa (ok. 400-500 g.)
?mietana 12% (200-250 ml)
?wie?e zio?a: rozmaryn i tymianek
Suszone zio?a: po p? ?y?eczki czosnku nied?wiedziego, rozmarynu, tymianku i gorczycy
Sl
Pieprz
Du?a ?y?ka musztardy (najlepiej miodowej)
S?odka papryka
3 szalotki
2-3 z?bki czosnku
Oliwa z oliwek

Do podania: polecam gnocchi dyniowe z TEGO przepisu

Na patelni rozgrzewamy 2 ?y?ki oliwy z oliwek, wrzucamy cebul? pokrojon? w pirka i sma?ymy a? si? zeszkli. Odsuwamy na boki, dodajemy szczypt? soli i uk?adamy na ?rodku medaliony z pol?dwiczki wieprzowej (pol?dwiczk? oczyszczamy z b?onek i kroimy w poprzek na plastry o grubo?ci ok 7-10 mm). Lekko solimy i obficie posypujemy s?odk? papryk?. Po ok 3-4 minutach przekr?camy pol?dwiczki, na patelni? dorzucamy rozgnieciony bokiem no?a i posiekany czosnek, oraz posiekane li?cie rozmarynu. Suszone zio?a i gorczyc? ucieramy w mo?dzierzu i po?ow? mieszanki posypujemy mi?so na patelni. Dodajemy musztard? i oko?o 100 ml wody, mieszamy. Dodajemy listki ?wie?ego tymianku, pozosta?e przyprawy i ?mietan?. Dok?adnie mieszamy, przykrywamy patelni? i pozostawiamy na minimalnym ogniu. Dusimy oko?o 10-15 minut, co jaki? czas mieszaj?c.

Podawa? mo?na z makaronem, ry?em, kasz? gryczan?, gnocchi czy pieczywem – wybr nale?y do was kochani. Najwa?niejsze, ?e wysz?o absolutnie przepysznie.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6406.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6414.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6407.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6415.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6408.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6409.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6416.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6410.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6411.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6412.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6413.jpg
?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6421.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6422.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6423.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6424.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6425.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6427.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6429.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6428.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6426.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *