Medaliony z polędwiczki w kremowym, ziołowym sosie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6429.jpg

Latem i wiosną kochamy sałatki, arbuza, cytrusowe smaki, białe wino. Jesienią przechodzę na dania które mają ciepłe kolory i smaki, korzenne przyprawy i sezonowe składniki. Tym razem szukałam pomysłu na to jak dać kolejne życie dyniowym gnocchi, których oczywiście wyprodukowałam ilości hurtowe. Przepis na nie znajdziecie TUTAJ.

Jako, że zbliża się zima, swój ogródek ziołowy przeniosłam już do domu i cieszy moje oko, mój węch i kusi kubki smakowe.

W ten sposób urodził się w mojej głowie pomysł na sos ziołowy – kremowy dzięki śmietanie, treściwy dzięki mojej ulubionej części świnki – polędwiczce. Idealne danie nie tylko do gnocchi, ale także do kaszy gryczanej, makaronu czy ryżu. A przy tym – wbrew pozorom – dość proste. Bardzo polecam!

Składniki:
Polędwiczka wieprzowa (ok. 400-500 g.)
Śmietana 12% (200-250 ml)
Świeże zioła: rozmaryn i tymianek
Suszone zioła: po pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, rozmarynu, tymianku i gorczycy
Sól
Pieprz
Duża łyżka musztardy (najlepiej miodowej)
Słodka papryka
3 szalotki
2-3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek

Do podania: polecam gnocchi dyniowe z TEGO przepisu

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszkli. Odsuwamy na boki, dodajemy szczyptę soli i układamy na środku medaliony z polędwiczki wieprzowej (polędwiczkę oczyszczamy z błonek i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok 7-10 mm). Lekko solimy i obficie posypujemy słodką papryką. Po ok 3-4 minutach przekręcamy polędwiczki, na patelnię dorzucamy rozgnieciony bokiem noża i posiekany czosnek, oraz posiekane liście rozmarynu. Suszone zioła i gorczycę ucieramy w moździerzu i połową mieszanki posypujemy mięso na patelni. Dodajemy musztardę i około 100 ml wody, mieszamy. Dodajemy listki świeżego tymianku, pozostałe przyprawy i śmietanę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię i pozostawiamy na minimalnym ogniu. Dusimy około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Podawać można z makaronem, ryżem, kaszą gryczaną, gnocchi czy pieczywem – wybór należy do was kochani. Najważniejsze, że wyszło absolutnie przepysznie.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6406.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6414.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6407.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6415.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6408.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6409.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6416.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6410.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6411.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6412.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6413.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6421.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6422.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6423.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6424.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6425.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6427.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6429.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6428.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6426.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *