
Zawsze marzy?am o domowych ravioli, ale brakowa?o mi odwagi, by zmierzy? si? z tym – b?d? co b?d? – w?oskim klasykiem. Wydawa?o mi si?, ?e wymaga potwornie du?o pracy i jest bardzo skomplikowany. Okazuje si?, ?e nie taki diabe? straszny, na jakiego wygl?da. Owszem – wa?kowanie by?o ci??kie, r?ce mi odpada?y i nast?pnego dnia mia?am zakwasy, bo oczywi?cie jak to ja – od razu zrobi?am 3 wersje na trzy dni, tak?e stay tuned bo nast?pny przepis b?dzie na grzybowe ravioli 🙂 Natomiast poza wa?kowaniem – do ktrego planuj? sobie zakupi? maszynk? za 100 z? – reszta jest do?? prosta. Ciasto – jak ka?de ciasto – trzeba wymiesza? sk?adniki i zagnie??. Tu posi?kowa?am si? moim ukochanym robotem, ktry zwykle zajmuje si? ciastem na pizz? – sprawdzi? si? idealnie. Natomiast nadzienie w?a?ciwie zrobi?o si? samo – w piecu. Zdrowo, prawie dietetycznie i sezonowo. Zach?cam i was do podj?cia tego wyzwania. Dodam jedynie, ?e zaserwowa?am te dyniowe ravioli na kolacji urodzinowej mojej siostry z ragu z pieczonej kaczki i wra?enia by?y piorunuj?ce. Zaskakiwanie go?ci to moje hobby 🙂
Sk?adniki:
Ciasto:
Ok. 2,5 szklanki m?ki (u?y?am 2 szklanki specjalnej do makaronu i p? szklanki zwyk?ej, pszennej)*
Jajko + bia?ko z drugiego jajka
Ok. ?y?ki oliwy z oliwek
Ok. 150 ml wody
P? ?y?eczki soli
Farsz:
Ok. dwie szklanki dyni, obranej i pokrojonej w du?? kostk?
Chilli w p?atkach
?y?ka oliwy z oliwek
Sl
Szalotka
Z?bek czosnku
Szczypta cynamonu
2 szczypty s?odkiej papryki
Gorgonzola, lub inny ser ple?niowy
?wie?y tymianek lub posiekane li?cie rozmarynu
*Mo?na zrobi? wy??cznie ze zwyk?ej, pszennej, ale polecam rozejrze? si? za t? przeznaczon? do makaronu. Mo?na j? dosta? w wi?kszych marketach, a r?nica jest naprawd? du?a.
Dyni?, podobnie jak w TYM przepisie, wrzucamy do naczynia ?aroodpornego, posypujemy przyprawami, dodajemy przekrojon? na p? szalotk? i rozgnieciony bokiem no?a z?bek czosnku. Polewamy oliw?, mieszamy i wk?adamy do pieca na ok. 180-200 stopni, na oko?o 20 minut (a? b?dzie mi?kko ust?powa? pod widelcem). Po wyj?ciu z pieca ugniatamy wszystko widelcem na pure, mieszamy ze ?wie?ymi zio?ami.
Sk?adniki ciasta ??czymy i ugniatamy na g?adko (je?li u?ywamy robota – przy pomocy haka). Z ciasta nast?pnie wydzielamy ma?e, pod?u?ne wa?eczki, ktre nast?pnie rozwa?kowujemy na mo?liwie jak najcie?sze, prostok?tne p?aty. Prostok?t rozcinamy wzd?u? na dwa paski, o szeroko?ci ok. 7 cm. Przy pomocy ma?ej ?y?eczki umieszczamy ma?e porcje nadzienia w odleg?o?ci ok 5 cm od siebie. Na ka?dym z nich k?adziemy ma?y (ok p? cm na 1 cm) kawa?eczek sera ple?niowego. Drugi p?at smarujemy bia?kiem jajka i posmarowan? stron? uk?adamy na nadzieniu. Sklejamy delikatnie, przy pomocy palcw piero?ki, dociskaj?c brzegi. Rozcinamy pomi?dzy „grkami” nadzienia i ponownie dociskamy palcem brzegi. Mo?na zrobi? widelcem wzorek, ale nie ma takiej konieczno?ci. Mo?na tak?e wycina? wzory ko?a, trjk?ty, lub u?ywa? no?yka do faworkw, ?eby uzyska? pofalowane brzegi. R?ne rodzaje ci?? przydaj? si?, gdy np. chcemy zrobi? po?ow? z serem i po?ow? bez, lub w ogle r?ne rodzaje. Post?pujemy tak z kolejnymi kawa?kami ciasta i nadzieniem, a? wszystkie b?d? gotowe. W gor?cej, osolonej wodzie z odrobin? oliwy gotujemy po kilka (nie za du?o na raz) piero?kw, po ok 5 minut.
Ja najbardziej lubi? je odsma?ane na ma?le lub oliwie, z dodatkiem zi? – sza?wii lub rozmarynu. Stanowi? te? ?wietny dodatek do mi?s – np. tu zobaczycie je na zdj?ciach z ragu z pieczonej kaczki. Pasuj? idealnie!























4 Comments Add yours