Gnocchi dyniowe na dwa sposoby – idealne na Halloween!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6394.jpg

Dynia w pa?dzierniku jest tak oczywista jak jaja na Wielkanoc. Jedzenie sezonowych sk?adnikw powinno wej?? wszystkim w nawyk, a pomog? w tym – mam nadziej? – r?norodne przepisy. Zupa dyniowa to klasyk, ale polecam te? tak? wariacj? – dyniow? z krewetkami w azjatyckim stylu, ktra jest naprawd? pyszna. Inn? super wersj? dyni s? domowe ravioli z dyni? i gorgonzol?, naprawd? doskona?e. Dzi? natomiast proponuj?, podobnie jak ravioli – z w?oskiego podwrka – klasyk w nowej ods?onie: gnocchi z dyni?. Idealne jako danie samodzielne, lub dodatek np. do mi?sa.

Na blogu przedstawia?am ju? przepis na klasyczne gnocchi z ziemniakw – znajdziecie go TUTAJ. Gnocchi z dyni? nie r?ni? si? diametralnie, natomiast zdecydowanie r?ni? si? smakiem i kolorem. Stanowi? ?wietn? baz? do wielu r?nych kompilacji smakowych, ?atwo si? przechowuj? i odgrzewaj?, a poza tym – s? tanie w produkcji. Nic tylko prbowa? 🙂

Sk?adniki:
Ok. 350 g ugotowanych ziemniakw*
Ok. 300 g upieczonej dyni*
S?odka papryka
Ga?ka muszkato?owa
Sl
Pieprz cayenne
Ok. 200-250 g m?ki pszennej (przesianej)
1 ma?e jajko
P? szklanki startego sera np. Dziurgas lub parmezan

Propozycja dodatkw do podania: mas?o, zio?a np. rozmaryn lub sza?wia, kilka plasterkw chorizo lub odrobina gorgonzoli

*Podana waga to waga po ugotowaniu i upieczeniu

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i jeszcze na chwil? stawiamy na ma?ym ogniu, by odparowa?o jak najwi?cej wody.

Dyni? w kostkach wrzucamy do p?askiego naczynia ?aroodpornego, posypujemy po?ow? ?y?eczki s?odkiej papryki, szczypt? soli, pieprzu kaje?skiego i ucieramy na ni? odrobin? ga?ki muszkato?owej. Wstawiamy do pieca na 200 stopni, na oko?o 20 minut.

Ziemniaki i dyni? wystudzamy, nast?pnie przeciskamy przez prask? (jak na zdj?ciach), lub dok?adnie rozgniatamy. ??czymy z 200 gramami przesianej m?ki pszennej i jednym, ma?ym jajkiem. Do ciasta ucieramy jeszcze troch? ga?ki muszkato?owej i dodajemy drobno starty ser. W razie potrzeby – dodajemy wi?cej m?ki – ka?de ziemniaki maj? swoj? g?sto?? i m?czysto??, podobnie jak dynia, jajka te? nigdy nie s? rwne, wi?c ilo?? m?ki mo?e si? nieznacznie r?ni?. Kul? ciasta obsypujemy m?k? i wk?adamy na jakie? 15 minut do lodwki, pod przykryciem. Na stolnicy lub blacie wysypujemy odrobin? m?ki. Odcinamy kawa?ki ciasta wielko?ci pi??ci, rolujemy z nich grube wa?eczki (obsypuj?c m?k? w razie potrzeby), ktre rozp?aszczamy na grubo?? ok 5-8 mm. Mo?na je poci?? w dowolne kszta?ty – kwadraty, r?by czy ko?a. Ja wybra?am trjk?ty.

Wrzucamy na wrz?c?, osolon? wod? z odrobin? oliwy – po kilka na raz, nie za du?o (ja wrzuca?am po 4-6). Kiedy wyp?yn? na powierzchni? czekamy oko?o p? minuty i mo?emy je „od?awia?”. Dla mnie osobi?cie najlepiej smakuj? odsma?one na ma?le z sza?wi? lub rozmarynem. Mo?na je rwnie? podpieka? w piecu, skropione oliw? – to wersja bardziej dietetyczna. ?wietnie smakuj? tak?e odsma?one z kilkoma plasterkami chorizo, lub z kilkoma kosteczkami gorgonzoli. Mo?liwo?ci jest wiele, a ogranicza was jedynie wyobra?nia!

Przy okazji polecam przepis na klasyczne gnocchi:

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6357.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6360.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6361.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6362.jpg
Swoj? drog? serdecznie polecam taki przyrz?d
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6363.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6365.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6368.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6369.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6370.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6371.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6372.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6373.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6374.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6375.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6376.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6377.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6378.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6391.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6379.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6380.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6381.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6382.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6383.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6384.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6385.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6388.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6389.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6390.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6393.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6395.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6396.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6397.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6398.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6399.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6400.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6401.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6402.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6404-1.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6405-1.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6403-1.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp6394.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *