Dynia w pa?dzierniku jest tak oczywista jak jaja na Wielkanoc. Jedzenie sezonowych sk?adnikw powinno wej?? wszystkim w nawyk, a pomog? w tym – mam nadziej? – r?norodne przepisy. Zupa dyniowa to klasyk, ale polecam te? tak? wariacj? – dyniow? z krewetkami w azjatyckim stylu, ktra jest naprawd? pyszna. Inn? super wersj? dyni s? domowe ravioli z dyni? i gorgonzol?, naprawd? doskona?e. Dzi? natomiast proponuj?, podobnie jak ravioli – z w?oskiego podwrka – klasyk w nowej ods?onie: gnocchi z dyni?. Idealne jako danie samodzielne, lub dodatek np. do mi?sa.
Na blogu przedstawia?am ju? przepis na klasyczne gnocchi z ziemniakw – znajdziecie go TUTAJ. Gnocchi z dyni? nie r?ni? si? diametralnie, natomiast zdecydowanie r?ni? si? smakiem i kolorem. Stanowi? ?wietn? baz? do wielu r?nych kompilacji smakowych, ?atwo si? przechowuj? i odgrzewaj?, a poza tym – s? tanie w produkcji. Nic tylko prbowa? 🙂
Sk?adniki:
Ok. 350 g ugotowanych ziemniakw*
Ok. 300 g upieczonej dyni*
S?odka papryka
Ga?ka muszkato?owa
Sl
Pieprz cayenne
Ok. 200-250 g m?ki pszennej (przesianej)
1 ma?e jajko
P? szklanki startego sera np. Dziurgas lub parmezan
Propozycja dodatkw do podania: mas?o, zio?a np. rozmaryn lub sza?wia, kilka plasterkw chorizo lub odrobina gorgonzoli
*Podana waga to waga po ugotowaniu i upieczeniu
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i jeszcze na chwil? stawiamy na ma?ym ogniu, by odparowa?o jak najwi?cej wody.
Dyni? w kostkach wrzucamy do p?askiego naczynia ?aroodpornego, posypujemy po?ow? ?y?eczki s?odkiej papryki, szczypt? soli, pieprzu kaje?skiego i ucieramy na ni? odrobin? ga?ki muszkato?owej. Wstawiamy do pieca na 200 stopni, na oko?o 20 minut.
Ziemniaki i dyni? wystudzamy, nast?pnie przeciskamy przez prask? (jak na zdj?ciach), lub dok?adnie rozgniatamy. ??czymy z 200 gramami przesianej m?ki pszennej i jednym, ma?ym jajkiem. Do ciasta ucieramy jeszcze troch? ga?ki muszkato?owej i dodajemy drobno starty ser. W razie potrzeby – dodajemy wi?cej m?ki – ka?de ziemniaki maj? swoj? g?sto?? i m?czysto??, podobnie jak dynia, jajka te? nigdy nie s? rwne, wi?c ilo?? m?ki mo?e si? nieznacznie r?ni?. Kul? ciasta obsypujemy m?k? i wk?adamy na jakie? 15 minut do lodwki, pod przykryciem. Na stolnicy lub blacie wysypujemy odrobin? m?ki. Odcinamy kawa?ki ciasta wielko?ci pi??ci, rolujemy z nich grube wa?eczki (obsypuj?c m?k? w razie potrzeby), ktre rozp?aszczamy na grubo?? ok 5-8 mm. Mo?na je poci?? w dowolne kszta?ty – kwadraty, r?by czy ko?a. Ja wybra?am trjk?ty.
Wrzucamy na wrz?c?, osolon? wod? z odrobin? oliwy – po kilka na raz, nie za du?o (ja wrzuca?am po 4-6). Kiedy wyp?yn? na powierzchni? czekamy oko?o p? minuty i mo?emy je „od?awia?”. Dla mnie osobi?cie najlepiej smakuj? odsma?one na ma?le z sza?wi? lub rozmarynem. Mo?na je rwnie? podpieka? w piecu, skropione oliw? – to wersja bardziej dietetyczna. ?wietnie smakuj? tak?e odsma?one z kilkoma plasterkami chorizo, lub z kilkoma kosteczkami gorgonzoli. Mo?liwo?ci jest wiele, a ogranicza was jedynie wyobra?nia!
Przy okazji polecam przepis na klasyczne gnocchi:
One Comment Add yours