Panna Cotta – mj ulubiony w?oski deser. O dziwo bardzo prosty!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7847.jpg

Kocham panna cott? bardziej ni? jakiekolwiek ciasta czy nawet tiramisu. Okazuje si?, ?e zrobienie jej w domu jest banalnie proste. Pierwszy raz podj??am prb? w wigili? i moja rodzina by?a zachwycona, od tego czasu nie mog? si? powstrzyma? i robi? j? ci?gle! M?? jest zachwycony, ale boj? si?, ?e oboje z?apiemy przy tym po plus 10 kilo w biodrach. Ale niech tam, warto!

Sk?adniki:
2 czubate ?y?eczki ?elatyny w proszku
2,5 ?y?ki wody
300 g ?mietanki 30%
200 ml mleka (niepe?na szklanka)
2 ?y?ki cukru (bia?y lub br?zowy)
2-3 ?y?eczki rumu (mo?na pomin??)
Wanilia – najlepiej 1 laska wanilii, mo?na zast?pi? ?y?eczk? ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziw? wanili? (wtedy dajemy mniej cukru zwyk?ego)

Mro?ony miks owocw le?nych lub mro?one wi?nie
P? ?y?ki miodu
Garstka pistacji (mo?na pomin??)

W rondelku podgrzewamy ?mietank?, mleko, cukier i wanili?. W mi?dzyczasie w miseczce mieszamy ?elatyn? z wod?.

Mleko ze ?mietank? powinno si? zagrza?, ale nie zagotowa?, a cukier rozpu?ci?. Trzymamy wi?c na gazie, co chwil? mieszaj?c, a? b?dzie gor?ce – do momentu, kiedy przy brzegach zaczn? pojawia? si? b?belki – wtedy wy??czamy ogie?, dolewamy rum i dodajemy ?elatyn?. Mieszamy a? dok?adnie si? rozpu?ci i nie pozostan? ?adne grudki, przelewamy do miseczek / fili?anek lub innych naczy?. Ostudzamy i wstawiamy do lodwki (lub np. w grudniu – na balkon) pod przykryciem (np. foli? aluminiow?). Czekamy ok. 3 godziny a? st??eje. W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy mro?one owoce, gdy b?d? gor?ce – dodajemy mid, mieszamy. Mo?na zblendowa? syrop owocowy, ale nie ma takiej konieczno?ci.

Je?li chodzi o podanie to mo?na wyj?? z naczy? panna cott? na spodeczek (je?li sama nie chce wyj??, wystarczy pola? miseczki ciep?? wod?), ale ja osobi?cie podaj? tak, jak zrobi? – w szklankach. Polewamy j? ciep?ym (ale nie gor?cym) sosem owocowym i posypujemy pokruszonymi pistacjami (je?li u?ywamy). Mo?na zamiast orzechw posypa? np. wirkami z gorzkiej czekolady lub ?wie?ymi owocami, je?li jest na nie sezon.

Deser ten – jak wida? – jest banalnie prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu by ostygn?? i st??e?. Mo?na go przygotowa? wieczorem i zostawi? na noc w lodwce. Przed podaniem warto wcze?niej wyj?? z lodwki i poczeka? a? nabierze temperatury pokojowej.

Ps. na zdj?ciach macie dwie wersje – z le?nymi owocami i pistacjami, oraz drug? – z blendowanymi wi?niami. Obie rewelacja! ?wietnie smakuje te? wersja z truskawkami 🙂

Polecam te? wyprbowa? przepis na kokosow? panna cott?.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7843.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7840.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7841.jpg

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7842.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7844.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7846.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7845.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7885.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7886.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7883.jpg

Kuchenki gazowo elektryczne na Ceneo.pl

2 Comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *