Pork Stroganow Strogonow z pol?dwiczki wieprzowej jakiego nigdy nie jedli?cie!

Z tym daniem ??czy si? pewna historia. Jako ?e Strogonow to moje absolutnie ulubione weselne danie, zawsze, kiedy mam okazj? jem go przed zakrapianymi imprezami. W wakacje mia?am przyjemno?? wybra? si? na 4 dniowy wypad z wieczorem panie?skim i weselem na mazurach, wi?c delikatnie rzecz ujmuj?c, wiedzia?am co si? kroi. Dlatego ju? pierwszego dnia na obiad w lokalnej, polecanej restauracji z polsk? kuchni? bez wahania zamwi?am strogonowa zw?aszcza, ?e nigdy wcze?niej nie jad?am wersji z pol?dwiczk? wieprzow? ktra tak si? sk?ada, ?e jest jednym z moich ulubionych produktw mi?snych. Niestety zamwione przeze mnie danie by?o, delikatnie mwi?c, z?e. Ugotowane pieczarki w wielkich kawa?ach, gumowate, po??czone z suchym mi?sem, polane czym? co smakowa?o jak najta?szy keczup i posypane suchym oregano. Powiedzie?, ?e by?am zawiedziona, to jak nic nie powiedzie?.

Dlatego postanowi?am odczarowa? w domu ten wielki zawd i podej?? do pomys?u wieprzowego strogonowa jeszcze raz. Okazuje si?, ?e przy odrobinie pomys?u i mi?o?ci, danie to wychodzi GE-NIA-LNE! Nie przesadzam przepyszne. Musicie sprbowa? tej wersji weselnego klasyku!

Przepis na strogonowa

Sk?adniki:
1 pol?dwiczka wieprzowa
1 ma?a marchewka (lub p? du?ej)
1 s?upek selera naciowego
1 ma?a, czerwona cebula (mo?na zast?pi? bia??)
Ok. 10-15 pieczarek
1 ma?a, czerwona papryka
Sl, pieprz
P?atki chilli
S?odka papryka
3 li?cie laurowe
5 kulek ziela angielskiego
0,5 litra bulionu (u?y?am warzywnego z TEGO przepisu)
Czubata ?y?ka koncentratu pomidorowego
M?ka (ok 1 ?y?ka)
Oliwa
Mas?o
P? kieliszka czerwonego wina
Opcjonalnie – 3 suszone borowiki

Warzywa i grzyby

Selera, marchew i cebul? kroimy z drobn? kosteczk? i w garnku z nieprzywieraj?cym dnem sma?ymy na oliwie ze szczypt? soli i szczypt? chilli. Pod koniec dodajemy p? ?y?eczki mas?a razem z pokruszonymi suszonymi grzybami i dusimy na ma?ym ogniu. W mi?dzyczasie na patelni sma?ymy na ma?ej ilo?ci mas?a pieczarki pokrojone w plasterki i dobrawione szczypt? soli i du?? szczypt? czarnego pieprzu. Kiedy nabior? z?otego koloru, dodajemy je do garnka razem z li??mi laurowymi i zielem angielskim. To b?dzie baza strogonowa.

Pol?dwiczka wieprzowa

Pol?dwiczk? wieprzow?, pokrojon? w cienkie plasterki, solimy, oprszamy du?? ilo?ci? s?odkiej papryki i obtaczamy w odrobinie m?ki. Na patelni na odrobinie oliwy obsma?amy mi?so dos?ownie po minucie z ka?dej strony, nast?pnie wrzucamy do garnka.

Gor?c? patelni? po grzybach i mi?sie zalewamy odrobin? wina, ?eby zebra?o smaki. Gdy zacznie parowa?, przelewamy do garnka. Dorzucamy pokrojon? w kostk? (ok 1 cm) papryk?, mieszamy i zalewamy gor?cym bulionem. Gotujemy oko?o 15 minut mieszaj?c, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Nast?pnie na ma?ym ogniu gotujemy ok. 20 minut i gotowe!



Ten zestaw warzyw to najlepsza baza do sosw wszelakich, polecam poeksperymentowa? z tym 🙂




pol?dwiczka wieprzowa obtoczona w m?ce i s?odkiej papryce




One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *