
Z tym daniem łączy się pewna historia. Jako że Strogonow to moje absolutnie ulubione „weselne” danie, zawsze, kiedy mam okazję – jem go przed zakrapianymi imprezami. W wakacje miałam przyjemność wybrać się na 4 dniowy wypad z wieczorem panieńskim i weselem na mazurach, więc delikatnie rzecz ujmując, wiedziałam co się kroi. Dlatego już pierwszego dnia na obiad w lokalnej, „polecanej” restauracji z polską kuchnią bez wahania zamówiłam strogonowa zwłaszcza, że nigdy wcześniej nie jadłam wersji z polędwiczką wieprzową – która tak się składa, że jest jednym z moich ulubionych produktów mięsnych. Niestety – zamówione przeze mnie danie było, delikatnie mówiąc, złe. Ugotowane pieczarki w wielkich kawałach, gumowate, połączone z suchym mięsem, polane czymś co smakowało jak najtańszy keczup i posypane suchym oregano. Powiedzieć, że byłam zawiedziona, to jak nic nie powiedzieć.
Dlatego postanowiłam odczarować w domu ten wielki zawód i podejść do pomysłu wieprzowego strogonowa jeszcze raz. Okazuje się, że przy odrobinie pomysłu i miłości, danie to wychodzi GE-NIA-LNE! Nie przesadzam – przepyszne. Musicie spróbować tej wersji weselnego klasyku!
Przepis na strogonowa
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 mała marchewka (lub pół dużej)
1 słupek selera naciowego
1 mała, czerwona cebula (można zastąpić białą)
Ok. 10-15 pieczarek
1 mała, czerwona papryka
Sól, pieprz
Płatki chilli
Słodka papryka
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
0,5 litra bulionu (użyłam warzywnego z TEGO przepisu)
Czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Mąka (ok 1 łyżka)
Oliwa
Masło
Pół kieliszka czerwonego wina
Opcjonalnie – 3 suszone borowiki
Warzywa i grzyby
Selera, marchew i cebulę kroimy z drobną kosteczkę i w garnku z nieprzywierającym dnem smażymy na oliwie ze szczyptą soli i szczyptą chilli. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki masła razem z pokruszonymi suszonymi grzybami i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie na patelni smażymy na małej ilości masła pieczarki pokrojone w plasterki i dobrawione szczyptą soli i dużą szczyptą czarnego pieprzu. Kiedy nabiorą złotego koloru, dodajemy je do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. To będzie baza strogonowa.
Polędwiczka wieprzowa
Polędwiczkę wieprzową, pokrojoną w cienkie plasterki, solimy, oprószamy dużą ilością słodkiej papryki i obtaczamy w odrobinie mąki. Na patelni na odrobinie oliwy obsmażamy mięso – dosłownie po minucie z każdej strony, następnie wrzucamy do garnka.
Gorącą patelnię po grzybach i mięsie zalewamy odrobiną wina, żeby zebrało smaki. Gdy zacznie parować, przelewamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną w kostkę (ok 1 cm) paprykę, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około 15 minut mieszając, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie na małym ogniu gotujemy ok. 20 minut i gotowe!













One Comment Add yours