
UWIELBIAM to ciasto. Mwi? to nie bez kozery, bo oglnie nie przepadam za ciastami. To sweet potato pie robi si? wbrew pozorom do?? prosto, a ma bardzo oryginalny smak. Polecam sprbowa?, zw?aszcza tym ktrzy, tak jak ja, nie specjalizuj? si? w wypiekach.
Przepis na tart?
Sk?adniki:
250 g m?ki pszennej
3 ?y?ki br?zowego cukru
szczypta soli
150 g mas?a
3-4 ?y?ki wody
Ok. 700 g batatw
1,5 ?y?eczki cynamonu
P?aska ?y?eczka mielonej ga?ki muszkato?owej
P? ?y?eczki ekstraktu migda?owego
100 g mas?a
3/4 szklanki br?zowego cukru
P? szklanki mleka (u?y?am migda?owego, mo?e by? zwyk?e lub inne ro?linne)
2 jajka
Orzechy pekan lub w?oskie
Bataty
Bataty myjemy i kroimy na mniejsze cz??ci, wk?adamy do zimnej wody i gotujemy (ze skr?) a? zmi?kn? (ok p? godziny, czasem krcej – w zale?no?ci od tego na jakiej wielko?ci cz??ci pokroimy). Nast?pnie odlewamy i ods?czamy z nadmiaru wody i studzimy bataty.
Ciasto
??czymy m?k?, cukier i sl z pokrojonym w kostk?, zimnym mas?em – za pomoc? miksera lub siekaj?c no?em. Nast?pnie stopniowo (po jednej ?y?ce) dodajemy wod?, miksuj?c ciasto na g?adko. To musi dzia? si? szybko, zanim mas?o nadmiernie si? rozgrzeje. Kul? zagniecionego ciasta zawijamy w foli? spo?ywcz? i odk?adamy na ok. godzin? do sch?odzenia w lodwce. Kul? mo?na lekko rozgnie?? i sp?aszczy? przed sch?odzeniem, ?eby p?niej ?atwiej j? by?o rozwa?kowa?.
Farsz
Z wystudzonych s?odkich ziemniakw zdejmujemy skr?, zostawiaj?c sam mi??sz. Dodajemy cynamon, ga?k? i ekstrakt i dok?adnie miksujemy blenderem na g?adk? mas?. Dodajemy mleko, cukier, mi?kkie mas?o i ponownie blendujemy na g?adko. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy dok?adnie ca?? mas? (np. trzepaczk?). Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni.
Przygotowuj?c ciasto na ?wi?ta, cynamon mo?na zast?pi? przypraw? do piernika.
Ciasto rozwa?kowujemy (podsypuj?c m?k?) na p?aski okr?g, wi?kszy ni? forma w ktrej b?dziemy piec tart?. Zawijamy na wa?ek i przek?adamy na form?. Dociskamy ?eby dok?adnie przylega?o w rogach, brakuj?ce fragmenty dolepiamy palcami, nadmiar odcinamy (zostawiaj?c brzegi z zapasem). Z nadmiaru mo?emy ulepi? paski, wyci?? trjk?ty lub inne wzorki.
Ciasto dziurawimy widelcem, nast?pnie wylewamy na nie mas?. Na wierzchu ok?adamy wzorki z pozosta?ego ciasta (musz? by? p?askie, nie grubsze ni? p? cm). Pieczemy ca?o?? oko?o godziny. Po wyj?ciu z pieca mo?na ozdobi? posypuj?c kakao, uk?adaj?c orzechy pekan lub w?oskie, dodaj?c gotowe pere?ki itp.
Do ciasta mo?na poda? bit? ?mietan? lub ubity serek mascarpone ze ?mietank? 30% (p? na p?).











