
UWIELBIAM to ciasto. Mówię to nie bez kozery, bo ogólnie nie przepadam za ciastami. To sweet potato pie robi się wbrew pozorom dość prosto, a ma bardzo oryginalny smak. Polecam spróbować, zwłaszcza tym którzy, tak jak ja, nie specjalizują się w wypiekach.
Przepis na tartę
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
150 g masła
3-4 łyżki wody
Ok. 700 g batatów
1,5 łyżeczki cynamonu
Płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
100 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
Pół szklanki mleka (użyłam migdałowego, może być zwykłe lub inne roślinne)
2 jajka
Orzechy pekan lub włoskie
Bataty
Bataty myjemy i kroimy na mniejsze części, wkładamy do zimnej wody i gotujemy (ze skórą) aż zmiękną (ok pół godziny, czasem krócej – w zależności od tego na jakiej wielkości części pokroimy). Następnie odlewamy i odsączamy z nadmiaru wody i studzimy bataty.
Ciasto
Łączymy mąkę, cukier i sól z pokrojonym w kostkę, zimnym masłem – za pomocą miksera lub siekając nożem. Następnie stopniowo (po jednej łyżce) dodajemy wodę, miksując ciasto na gładko. To musi dziać się szybko, zanim masło nadmiernie się rozgrzeje. Kulę zagniecionego ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. godzinę do schłodzenia w lodówce. Kulę można lekko rozgnieść i spłaszczyć przed schłodzeniem, żeby później łatwiej ją było rozwałkować.
Farsz
Z wystudzonych słodkich ziemniaków zdejmujemy skórę, zostawiając sam miąższ. Dodajemy cynamon, gałkę i ekstrakt i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy mleko, cukier, miękkie masło i ponownie blendujemy na gładko. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy dokładnie całą masę (np. trzepaczką). Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni.
Przygotowując ciasto na święta, cynamon można zastąpić przyprawą do piernika.
Ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką) na płaski okrąg, większy niż forma w której będziemy piec tartę. Zawijamy na wałek i przekładamy na formę. Dociskamy żeby dokładnie przylegało w rogach, brakujące fragmenty dolepiamy palcami, nadmiar odcinamy (zostawiając brzegi z zapasem). Z nadmiaru możemy ulepić paski, wyciąć trójkąty lub inne wzorki.
Ciasto dziurawimy widelcem, następnie wylewamy na nie masę. Na wierzchu okładamy wzorki z pozostałego ciasta (muszą być płaskie, nie grubsze niż pół cm). Pieczemy całość około godziny. Po wyjęciu z pieca można ozdobić posypując kakao, układając orzechy pekan lub włoskie, dodając gotowe perełki itp.
Do ciasta można podać bitą śmietanę lub ubity serek mascarpone ze śmietanką 30% (pół na pół).











