Tarta z batatami (SWEET POTATO PIE)

sweet potato pie

UWIELBIAM to ciasto. Mówię to nie bez kozery, bo ogólnie nie przepadam za ciastami. To sweet potato pie robi się wbrew pozorom dość prosto, a ma bardzo oryginalny smak. Polecam spróbować, zwłaszcza tym którzy, tak jak ja, nie specjalizują się w wypiekach.

Przepis na tartę

Składniki:
250 g mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
150 g masła
3-4 łyżki wody

Ok. 700 g batatów
1,5 łyżeczki cynamonu
Płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
100 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
Pół szklanki mleka (użyłam migdałowego, może być zwykłe lub inne roślinne)
2 jajka
Orzechy pekan lub włoskie

Bataty

Bataty myjemy i kroimy na mniejsze części, wkładamy do zimnej wody i gotujemy (ze skórą) aż zmiękną (ok pół godziny, czasem krócej – w zależności od tego na jakiej wielkości części pokroimy). Następnie odlewamy i odsączamy z nadmiaru wody i studzimy bataty.

Ciasto

Łączymy mąkę, cukier i sól z pokrojonym w kostkę, zimnym masłem – za pomocą miksera lub siekając nożem. Następnie stopniowo (po jednej łyżce) dodajemy wodę, miksując ciasto na gładko. To musi dziać się szybko, zanim masło nadmiernie się rozgrzeje. Kulę zagniecionego ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. godzinę do schłodzenia w lodówce. Kulę można lekko rozgnieść i spłaszczyć przed schłodzeniem, żeby później łatwiej ją było rozwałkować.

Farsz

Z wystudzonych słodkich ziemniaków zdejmujemy skórę, zostawiając sam miąższ. Dodajemy cynamon, gałkę i ekstrakt i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy mleko, cukier, miękkie masło i ponownie blendujemy na gładko. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy dokładnie całą masę (np. trzepaczką). Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni.

Przygotowując ciasto na święta, cynamon można zastąpić przyprawą do piernika.

Ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką) na płaski okrąg, większy niż forma w której będziemy piec tartę. Zawijamy na wałek i przekładamy na formę. Dociskamy żeby dokładnie przylegało w rogach, brakujące fragmenty dolepiamy palcami, nadmiar odcinamy (zostawiając brzegi z zapasem). Z nadmiaru możemy ulepić paski, wyciąć trójkąty lub inne wzorki.




Ciasto dziurawimy widelcem, następnie wylewamy na nie masę. Na wierzchu okładamy wzorki z pozostałego ciasta (muszą być płaskie, nie grubsze niż pół cm). Pieczemy całość około godziny. Po wyjęciu z pieca można ozdobić posypując kakao, układając orzechy pekan lub włoskie, dodając gotowe perełki itp.

Do ciasta można podać bitą śmietanę lub ubity serek mascarpone ze śmietanką 30% (pół na pół).

Bataty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *