Tarta z batatami (SWEET POTATO PIE)

sweet potato pie

UWIELBIAM to ciasto. Mwi? to nie bez kozery, bo oglnie nie przepadam za ciastami. To sweet potato pie robi si? wbrew pozorom do?? prosto, a ma bardzo oryginalny smak. Polecam sprbowa?, zw?aszcza tym ktrzy, tak jak ja, nie specjalizuj? si? w wypiekach.

Przepis na tart?

Sk?adniki:
250 g m?ki pszennej
3 ?y?ki br?zowego cukru
szczypta soli
150 g mas?a
3-4 ?y?ki wody

Ok. 700 g batatw
1,5 ?y?eczki cynamonu
P?aska ?y?eczka mielonej ga?ki muszkato?owej
P? ?y?eczki ekstraktu migda?owego
100 g mas?a
3/4 szklanki br?zowego cukru
P? szklanki mleka (u?y?am migda?owego, mo?e by? zwyk?e lub inne ro?linne)
2 jajka
Orzechy pekan lub w?oskie

Bataty

Bataty myjemy i kroimy na mniejsze cz??ci, wk?adamy do zimnej wody i gotujemy (ze skr?) a? zmi?kn? (ok p? godziny, czasem krcej – w zale?no?ci od tego na jakiej wielko?ci cz??ci pokroimy). Nast?pnie odlewamy i ods?czamy z nadmiaru wody i studzimy bataty.

Ciasto

??czymy m?k?, cukier i sl z pokrojonym w kostk?, zimnym mas?em – za pomoc? miksera lub siekaj?c no?em. Nast?pnie stopniowo (po jednej ?y?ce) dodajemy wod?, miksuj?c ciasto na g?adko. To musi dzia? si? szybko, zanim mas?o nadmiernie si? rozgrzeje. Kul? zagniecionego ciasta zawijamy w foli? spo?ywcz? i odk?adamy na ok. godzin? do sch?odzenia w lodwce. Kul? mo?na lekko rozgnie?? i sp?aszczy? przed sch?odzeniem, ?eby p?niej ?atwiej j? by?o rozwa?kowa?.

Farsz

Z wystudzonych s?odkich ziemniakw zdejmujemy skr?, zostawiaj?c sam mi??sz. Dodajemy cynamon, ga?k? i ekstrakt i dok?adnie miksujemy blenderem na g?adk? mas?. Dodajemy mleko, cukier, mi?kkie mas?o i ponownie blendujemy na g?adko. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy dok?adnie ca?? mas? (np. trzepaczk?). Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni.

Przygotowuj?c ciasto na ?wi?ta, cynamon mo?na zast?pi? przypraw? do piernika.

Ciasto rozwa?kowujemy (podsypuj?c m?k?) na p?aski okr?g, wi?kszy ni? forma w ktrej b?dziemy piec tart?. Zawijamy na wa?ek i przek?adamy na form?. Dociskamy ?eby dok?adnie przylega?o w rogach, brakuj?ce fragmenty dolepiamy palcami, nadmiar odcinamy (zostawiaj?c brzegi z zapasem). Z nadmiaru mo?emy ulepi? paski, wyci?? trjk?ty lub inne wzorki.




Ciasto dziurawimy widelcem, nast?pnie wylewamy na nie mas?. Na wierzchu ok?adamy wzorki z pozosta?ego ciasta (musz? by? p?askie, nie grubsze ni? p? cm). Pieczemy ca?o?? oko?o godziny. Po wyj?ciu z pieca mo?na ozdobi? posypuj?c kakao, uk?adaj?c orzechy pekan lub w?oskie, dodaj?c gotowe pere?ki itp.

Do ciasta mo?na poda? bit? ?mietan? lub ubity serek mascarpone ze ?mietank? 30% (p? na p?).

Bataty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *