Korea?ski boczek – oszalejesz na jego punkcie

Boczek po korea?sku

Korea?ski boczek

Korea?ski boczek jest tak pyszny, ?e dos?ownie rozp?ywa si? w ustach. Kocham azjatyck? kuchni?, ale to – to jest inny poziom smaku, niesamowicie intensywny, jednocze?nie chrupi?cy i kleisty – po prostu doskona?y!

Boczek po korea?sku ma w sobie mnstwo smaku i mo?e nie jest to najbardziej zdrowe, ani najbardziej dietetyczne danie, za to jest to przepyszne wspomnienie nocnego ?arcia na mie?cie, azjatyckich fast foodw i egzotycznych podr?y. Czasem trzeba si? po prostu rozpie?ci? – zalecam rozpie?ci? si? korea?skim boczkiem 🙂

Przepis na korea?ski boczek

Sk?adniki:
Ok. 300-400 g boczku surowego, w?dzonego
Ok. 5 ?y?ek skrobi ziemniaczanej
5-6 ?y?ek m?ki
3,5 ?y?eczek s?odkiej papryki
Szczypta soli
P? ?y?eczki pieprzu
1-2 jajka

3 z?bki czosnku
1,5 ?y?ki miodu
2 ?y?ki oleju sezamowego lub ry?owego
2 ?y?ki sosu sojowego
1,5 ?y?ki sosu s?odkiego chilli
1 ?y?ka octu ry?owego
2 ?y?eczki br?zowego cukru
2,5 ?y?ki keczupu

2 ?y?ki sezamu
Ry?

Przyprawy do boczku

Do miseczki przeciskamy czosnek przez prask?, dodajemy mid, olej, sos sojowy, sos chilli, ocet ry?owy, keczup, cukier i mieszamy dok?adnie, nast?pnie odstawiamy na bok.

Boczek musi by? bez ko?ci i bez skry, wi?c je?li ma skr? – odcinamy. Nast?pnie kroimy go na niedu?e, cieniutkie kawa?ki – kwadraty 4×4 cm, grubo?ci maksymalnie p? centymetra. W miseczce mieszamy zwyk?? m?k? ze s?odk? papryk?, pieprzem i odrobin? soli. Trzeba pamieta?, ?e w?dzony boczek jest ju? s?ony! W innej misce roztrzepujemy jajko (lub 2, je?li s? ma?e).

Boczek

Sma?enie boczku

Na patelni rozgrzewamy olej ry?owy. Kawa?ki boczku obtaczamy najpierw w skrobi ziemniaczanej, potem w roztrzepanym jajku, na koniec z m?ce z papryk?. Sma?ymy do ciemno z?otej barwy z ka?dej strony, nast?pnie zdejmujemy na talerz przykryty papierowymi r?cznikami.

Po sko?czonym sma?eniu myjemy patelni? i wlewamy na ni? zalew? z miseczki. Zagotowujemy przez kilka minut, nast?pnie wrzucamy do niej usma?ony w panierce boczek i sma?ymy jeszcze oko?o 5 minut tak, by ka?dy kawa?ek by? „oblepiony” sosem z ka?dej strony.

Dodatki do boczku

Podawa? polecam z ry?em, a kawa?ki mi?sa w sosie najlepiej posypa? upra?onym na suchej patelni sezamem.

Je?li chcecie dodatkowo podkr?ci? smaki, do korea?skiego boczku podajcie pokrojone w paseczki mango i posypcie go plasterkami ?wie?ej papryczki chilli – next level!

Glazura



Boczek po korea?sku
 

Korea?ski boczek z chilli i mango
Korea?ski boczek
Korea?ski boczek
Korea?ski boczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *