Koreański boczek – oszalejesz na jego punkcie

Boczek po koreańsku

Koreański boczek

Koreański boczek jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Kocham azjatycką kuchnię, ale to – to jest inny poziom smaku, niesamowicie intensywny, jednocześnie chrupiący i kleisty – po prostu doskonały!

Boczek po koreańsku ma w sobie mnóstwo smaku i może nie jest to najbardziej zdrowe, ani najbardziej dietetyczne danie, za to jest to przepyszne wspomnienie nocnego żarcia na mieście, azjatyckich fast foodów i egzotycznych podróży. Czasem trzeba się po prostu rozpieścić – zalecam rozpieścić się koreańskim boczkiem 🙂

Przepis na koreański boczek

Składniki:
Ok. 300-400 g boczku surowego, wędzonego
Ok. 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
5-6 łyżek mąki
3,5 łyżeczek słodkiej papryki
Szczypta soli
Pół łyżeczki pieprzu
1-2 jajka

3 ząbki czosnku
1,5 łyżki miodu
2 łyżki oleju sezamowego lub ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu słodkiego chilli
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki brązowego cukru
2,5 łyżki keczupu

2 łyżki sezamu
Ryż

Przyprawy do boczku

Do miseczki przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy miód, olej, sos sojowy, sos chilli, ocet ryżowy, keczup, cukier i mieszamy dokładnie, następnie odstawiamy na bok.

Boczek musi być bez kości i bez skóry, więc jeśli ma skórę – odcinamy. Następnie kroimy go na nieduże, cieniutkie kawałki – kwadraty 4×4 cm, grubości maksymalnie pół centymetra. W miseczce mieszamy zwykłą mąkę ze słodką papryką, pieprzem i odrobiną soli. Trzeba pamietać, że wędzony boczek jest już słony! W innej misce roztrzepujemy jajko (lub 2, jeśli są małe).

Boczek

Smażenie boczku

Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy. Kawałki boczku obtaczamy najpierw w skrobi ziemniaczanej, potem w roztrzepanym jajku, na koniec z mące z papryką. Smażymy do ciemno złotej barwy z każdej strony, następnie zdejmujemy na talerz przykryty papierowymi ręcznikami.

Po skończonym smażeniu myjemy patelnię i wlewamy na nią zalewę z miseczki. Zagotowujemy przez kilka minut, następnie wrzucamy do niej usmażony w panierce boczek i smażymy jeszcze około 5 minut tak, by każdy kawałek był „oblepiony” sosem z każdej strony.

Dodatki do boczku

Podawać polecam z ryżem, a kawałki mięsa w sosie najlepiej posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

Jeśli chcecie dodatkowo podkręcić smaki, do koreańskiego boczku podajcie pokrojone w paseczki mango i posypcie go plasterkami świeżej papryczki chilli – next level!

Glazura



Boczek po koreańsku
 

Koreański boczek z chilli i mango
Koreański boczek
Koreański boczek
Koreański boczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *