Zupa grzybowa wigilijna: z suszonych grzybw z makaronem z nale?nikw

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7814.jpg

U mnie na wigilii zawsze by?a, zawsze jest i zawsze b?dzie krlow? ona: zupa grzybowa. Pyszna, z le?nych, aromatycznych grzybw, z makaronem z nale?nikw – to dla mnie klasyk. Polecam sprbowa? – nie tylko od ?wi?ta – mojego rodzinnego przepisu na zup? grzybow? z suszonych grzybw.

Sk?adniki:
1 por
1 seler
2 pietruszki
Marchewki (ok. 4-5 sztuk)
Cebula
Ziele angielskie (ok 7-8 sztuk)
Li?cie laurowe (ok 4-5 sztuk)
Sl
Pieprz
Suszone grzyby (miks le?nych podgrzybki, ko?laki, prawdziwki) – proporcja dwie gar?ci suszonych na litr bulionu
Sos sojowy (p? ?y?eczki na litr bulionu)

1,5 szklanki m?ki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
P? szklanki wody gazowanej
2 du?e szczypty soli
Olej


Warzywa – pora, marchewki, cebul? i selera obieramy i kroimy w mniejsze kawa?ki. Wrzucamy je na blach? wy?o?on? papierem do pieczenia i wk?adamy do pieca rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy a? zaczn? si? robi? ciemnobr?zowe. Dzi?ki temu warzywa dadz? o wiele wi?cej smaku.

W ten sposb przypalone warzywa wrzucamy do garnka, z zielem angielskim i li??mi laurowymi. Dodajemy ?y?eczk? soli i jakie? 2-3 litry wody. Gotujemy oko?o 45-60 minut. Oczywi?cie nie z ca?ego bulionu musimy zrobi? grzybow? – cz??? mo?na ?mia?o przeznaczy? na inn? zup? lub zamrozi?. Marchewka, pietruszka i seler ?wietnie pos?u?? do sa?atki jarzynowej. Zero waste!

Przez minimum 2h namaczamy suszone grzyby w ma?ej ilo?ci gor?cej wody. Je?li s? w ca?o?ci, po namoczeniu siekamy je na mniejsze kawa?ki. Dodajemy (razem z wod? w ktrej si? moczy?y) do bulionu, dolewamy odrobin? sosu sojowego (na litr zupy da?am p? ?y?eczki) i gotujemy ok. 30 minut. Do zupy dodajemy te? ?wie?y li?? laurowy i 2-3 ziela angielskie. Pod koniec gotowania dodajemy spor? ilo?? zmielonego, czarnego pieprzu.

Sk?adniki ciasta nale?nikowego mieszamy mikserem lub „rzg?” i na minimalnej ilo?ci oleju sma?ymy cieniutkie nale?niki. Najlepiej zrobi? to dzie? wcze?niej, bo musza ostygn??. Uk?adamy je jeden na drugim po 3, zwijamy w rulon i kromy w poprzek w cieniutkie paseczki w ten sposb powstaje nale?nikowy makaron do zupy.

Zapraszam te? do zapoznania si? z innymi przepisami na ?wi?ta.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7792.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7794.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7797.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7798.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7799.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7800.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7801.jpg
 

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7802.jpg
Woda z grzybw prosto do bulionu
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7803.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7804.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7805.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7806.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7808.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7809.jpg
Troszk? za grubo mi si? pokroi?o 😀 powinny by? cieniutkie…
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7812.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7811.jpg
… Za to w smaku perfect 😀
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7815.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie imgp7813.jpg

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *