W okresie grypowym, kiedy to wszyscy kichaj?, wirusy szalej? i cz?owiek marzy by si? nie rozchorowa?, serdecznie polecam tak? zupk? – bomba witamin, same zdrowe rzeczy, bulion na chilli, czosnku i imbirze – naturalny antybiotyk! Do tego ?wietnie rozgrzewa i super smakuje!
Sk?adniki:
600-650 ml bulionu (mi?snego lub warzywnego)
1-2 z?bki czosnku
P? papryczki chilli (lub chilli w p?atkach)
1,5 cm kawa?ek imbiru
2 ?y?eczki pasty miso
12 krewetek
P? papryki (u?y?am s?odkiej, czerwonej)
1 kapustka pak choi
Sos sojowy
Sok z 1/2 limonki lub cytryny
Olej ry?owy
Sl
Opcjonalnie – makaron ry?owy lub sojowy
Opcjonalnie – ?wie?a kolendra
Pak choi przekrawamy na p? wzd?u?, nast?pnie w poprzek w cienkie paski, oddzielnie li?cie i „twarde” cz??ci. Papryk? kroimy w cienkie paski.
W garnku rozgrzewamy ?y?k? oleju ry?owego, dodajemy dwie du?e szczypty posiekanego lub suszonego chilli, drobno pokrojony (wcze?niej obrany) imbir i po?ow? posiekanego czosnku. Do gor?cego, aromatyzowanego oleju wrzucamy obrane krewetki (u?y?am mro?onych, ?rednich) i sma?my kilka minut. Dodajemy grubsze cz??ci pak choi i sma?ymy kolejne 2-3 minuty. W mi?dzyczasie w innym garnku doprowadzamy bulion do wrzenia. Kiedy pak choi zacznie mi?kn??, dodajemy ok. ?y?ki soku z cytryny, pozosta?y czosnek, papryk? i reszt? kapusty, mieszamy i zalewamy wszystko gor?cym roso?em. Dodajemy past? miso, jakie? 100 ml wody z 2 ?y?eczkami sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Prbujemy i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i chilli.