Azjatyckie zupy kocham nad ?ycie. Zw?aszcza kiedy za oknem robi si? zimno – pikantne azjatyckie zupy idealnie rozgrzewaj?. Wbrew pozorom zupe?nie nie s? skomplikowane i bardzo ?atwo zrobi? je w domu. Eksperymentowa? mo?na oczywi?cie z przer?nymi sk?adnikami – groszek zast?pi? cukrowym lub fasolk? szparagow?, doda? papryk?, pak choi czy inne warzywa, ktre akurat mamy w domu pod r?k?. Serdecznie natomiast polecam robienie w domu i u?ywanie sera Paneer – okazuje si?, ?e to jest totalnie banalna sprawa – naprawd? warto!
Sk?adniki:
Ok. 200 g sera paneer*
Ok. 200 g boczniakw
P? kubka zielonego groszku
Gar?? kie?kw fasoli mung
P? papryczki chilli
Ok. 1,5 cm imbiru
Sos sojowy
2 ?y?eczki pasty miso
Sl
Sok z po?owy limonki
?y?eczka octu ry?owego
Makaron ry?owy (ok. 100 g)
Olej ry?owy
Ok. p? litra bulionu warzywnego z TEGO przepisu
?wie?a kolendra lub tajska bazylii
*Ser paneer mo?na kupi? lub zrobi? samodzielnie – co akurat jest bardzo proste. Wystarczy krowie, ?wie?e mleko (ok 1,5 litra) i ok 2 ?y?ek soku z cytryny (mo?na zast?pi? octem jab?kowym lub spirytusowym). Mleko doprowadzamy niemal do wrzenia – do gor?cego (po zmniejszeniu ognia na minimum) dodajemy po?ow? soku z cytryny, mieszamy, wlewamy drug? po?ow? i ponownie mieszamy. Ser wytr?ci si? sam, nast?pnie przelewamy wszystko przez durszlak przykryty gaz? (lub pieluch? tetrow?, bawe?nian? szmatk?). Zaciskamy materia? i formujemy kul?, przep?ukuj?c jednocze?nie dok?adnie wod? – by pozby? si? kwa?nego smaku. Obtoczony materia?em ser przyciskamy na oko?o 30 minut. Odwa?nik na ser z 1,5 l mleka powinien wa?y? ok 1-1,5 kg. mo?e to by? miska z wod? lub cokolwiek innego. I ju?, po p? godziny mamy gotowy, domowy ser paneer z 2 sk?adnikw. Zrobi?am nawet dla was krtkie wideo:
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy do niego pokrojony w cienkie plasterki imbir, chilli i ok. 3 ?y?ki sosu sojowego i gotujemy do wrzenia. Wtedy dodajemy past? miso (ja kupi?am tak? podzielon? na porcje w foliowych torebeczkach po ok. 2 ?y?eczki), ocet, sok z limonki i gotujemy na ma?ym ogniu 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy mro?ony zielony groszek i gotujemy kolejne 2 minuty.
Na patelni rozgrzewamy ?y?eczk? oleju ry?owego i szybko, na du?ym ogniu sma?ymy pokrojone w paseczki grzyby ze szczypt? soli – a? osi?gn? z?oty kolor. Zdejmujemy je do miseczki i na tej samej patelni sma?ymy okrojony w kostk? paneer, na z?oto-br?zowo. Dodajemy grzyby, ser i kie?ki do bulionu i gotujemy ca?o?? 2-3 minuty. Wrzucamy do garnka po?amany makaron ry?owy i gotujemy kolejne 4-5 minut. Na koniec warto sprbowa? i wedle w?asnego smaku doda? sosu sojowego i/lub soku z limonki. Na talerzu dodajemy ?wie?? kolendr? lub bazyli? tajsk? i kilka plasterkw chilli.
Polecam te? wersj? z ?ososiem.
One Comment Add yours